Hur fick människan en kropp? 
Några reflektioner om själen i platonsk tradition

Är vår själ bara en kroppslig funktion i vår hjärna, ett medvetande som evolutionen frambringat, och som därför dör med kroppen? Eller är, som Platon menade, de andliga tingen beständiga och vår kropp bara en tillfällig behållare för dem? Eller…


Är det förgångna framtiden? 
Om ett en gång öppet och frisinnat islam

Kritiker av islam argumenterar inte sällan för att islam måste göra upp med det man anser är föråldrade, medeltida föreställningar. Men var islam under det vi kallar den mörka medeltiden istället en ovanligt upplyst och frisinnad religion, påverkad mer av…


Diktens förvandlingar 
En ny biografi om John Donne

Om den ”metafysiske” poeten och prästen John Donne – välkänd för orden om att ingen människa är en ö – har engelska renässansforskaren Katherine Rundell givit ut en biografi, Super-Infinite. The Transformations of John Donne. Arne Melberg skriver här om…


Konst och etnologi
Två intressanta tyska böcker om Aby Warburg

För en tid sedan kom den tyske konsthistorikern och etnologen Aby Warburgs bok Skrifter. I urval ut i svensk översättning. Tommy Andersson presenterar här två intressanta tyska böcker, inte av utan om Warburg: Horst Bredekamps om Warburg som etnolog i Aby…


Den Heliga Anden
En biografi

Kan man skriva en biografi om den Heliga Anden? Jayne Svenungsson har läst den tyske teologen Jörg Lauster som med sin omsorgsfulla genomgång av andens kulturhistoria i Boken Der Heilige Geist: Eine Biographie har gjort ett försök. Under gångna…


Ensamhet och dikt 
Om Isabella di Morra

Renässanspoeten Isabella di Morras egna bröder höll henne först inspärrad i familjens slott för att till sist mörda henne för en påstådd kärleksaffär. I hennes slutna kammare fann man efter mordet tio sonetter och tre canzoni, som alla utgick från…


STEPHEN GREENBLATT
The Rise and Fall of Adam and Eve

Berättelsen om Adam och Eva har ofta tagits i anspråk för att försöka förstå vissa grundläggande drag hos mänskligheten: Var kommer vi ifrån? Har vi alla samma ursprung? Hur kommer det sig att vi känner skam? Och varför är vi…


HÄNDER. EN ESSÄ OM KONST (2)
Hans Holbeins Ambassadörerna

På en utställning ser vi tavlor som vi betraktar och bedömer. Tar vi ett steg tillbaka kan vi ibland upptäcka att vi inte betraktar målningen utan att målningen betraktar oss – tvärs genom det framtida tidsrummet. I det andra avsnittet…


Prerafaeliternas verklighetsflykt

Jag har hela våren tänkt åka till Stockholm och titta på utställningen Prerafaeliterna på Nationalmuseum. Visserligen har jag alltid, ända sedan jag studerade konsthistoria på sextiotalet, tyckt förfärligt illa om dessa engelska skönandar som 1848 bildade The Pre-Raphaelite Brotherhood. Men…