Kazuo Ishiguro – Nocturnes

Idag tilldelades Kazuo Ishiguro årets Nobelpris i litteratur. I anledning härav repriseras en text från 2010 om Ishiguros novellsamling Nocturnes. Five Stories of Music and Nightfall På jakt efter något helt annat i tidningsarkivet på Lunds universitetsbibliotek råkade jag för…


Philip Roth (2) – Everyman

Av IVO HOLMQVIST ”Det gamla spelet om Envar”, den medeltida moraliteten om livets korthet och människans vanskliga vägval, finns i bakgrunden till Philip Roths tjugosjunde…


Gallimard fyller hundra

Av CECILIA CARLANDER Gide, Claudel, Aragon, Breton, Malraux, Joyce, Faulkner, Saint-Exupéry, Michaux, Sartre, Queneau, Ionesco, Pinter, Camus, Yourcenar, Duras, Kerouac, Modiano, Le Clézio, Kundera, Tournier… Listan över banbrytande och numera omistliga författarskap som introducerats och lanserats av det franska bokförlaget…


Ferdinand von Schirach – Schuld

Av EVA MATTSSON Ferdinand von Schirach är en brottmålsadvokat och bestsellerförfattare som i den här boken valt att berätta om ett antal fall som han stött på under sin…


Bernd Stiegler – Reisender Stillstand

Av MARTIN LAGERHOLM När Montaigne 1570 drog sig tillbaka till sitt torn i slottet Montaigne i Bordeaux, skapade han litteraturhistoria med sina fria och prövande…


En knivsudd höst. VM från sidan (9)

Av JAN NORMING När VM går mot sitt slut infinner sig vemod och höstkänning. Liksom de varma dagarna glesnar blir det längre mellan matcherna. Det gäller att ta vara på dem. Från början…


Uruguays skenbara långsamhet. VM från sidan (7)

Av JAN NORMING Laget har alltid förefallit långsamt. För fyrtio år sedan gick Uruguay till semi. Störst av alla var Pedro Rocha. Till vardags spelade han i Peñarol som var världens bästa lag. I Montevideo minns man Rochas mål i…


Alan Sillitoe 1928-2010

Av IVO HOLMQVIST ”As soon as I got to Borstal they made me a long-distance cross-country runner. I suppose they thought I was just the build for it because I was long and…


Jean Rhys och Diana Athill

Av IVO HOLMQVIST Kvinnorna i Jean Rhys romaner och noveller liknar varandra till förväxling. Alla lever de en prekär existens i Paris eller London, alla dras de in…


Danska Guldhorn

Av IVO HOLMQVIST 1970 tog sig en tjuv in på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs Slot och tog sig ut med ett guldhorn som en gång i tiden skänkts till Bernhard Severin…


Gamar, hyenor och bårlärkor – ett PS om Salinger

Av IVO HOLMQVIST När Richard Hughes dog mot slutet av april 1976 i sin by i norra Wales var man, har hans sekreterare Lucy McEntee berättat, tvungen att kalla in ortens polis för att hindra…


Dixikon möblerar om

DIXIKON blir mer av nättidskrift! Som tidigare skriver och bloggar några av Sveriges bästa skribenter här om utländsk litteratur, om läsning och kultur, om språk och debatt. Och ytterligare skribenter kommer till efter…


GG GG GG – vårt allt! Om Greta Garbo och Graham Greene

Av IVO HOLMQVIST “Tror ni att Greta Garbo läste böcker?” frågade Lars Westman i Bakvagnen i tidningen Vi för en del år sedan, och svarade själv: ”Never”. Det där är inte alldeles sant. Det har kommit mängder av böcker om…


Good girls go to heaven

Av MERETE MAZZARELLA ”Kristendomen suger. Prästen är homosexuell.” Så stod det i den första psalmbok jag i går, pingstsöndagen, i egenskap av kyrkvärd skulle lägga ett högmässoprogram i och tjugo minuter före gudstjänstens början överräcka till en Ekenästant. Nej, jag…


De ovanliga och det vanliga

Vad vore världshistorien utan alla outsiders, fantaster och banbrytande utforskare av livet? Hur hade världen sett ut om den inte emellanåt släppte fram de individer som inte nöjer sig med tingens ordning eller etablissemangens skrivna och oskrivna lagar, utan drivs…


Charles Lewinsky – Johannistag

Av EVA MATTSSON På några år har Charles Lewinsky klivit fram som en av de intressantaste schweiziska prosaisterna. 2006 kom Melnitz, en praktfull, judisk släktkrönika på över 700 sidor, om fem generationer bofasta i provinsen Baden, nuvarande Schweiz. I år…