I Dixikons serie om några finlandssvenska författare skriver Anders Björnsson här om kritikern, litteraturforskaren och essäisten Michel Ekmans senaste bok, Lyckliga slut, en samling lärda essäer blandade med självreflektioner, rik på iakttagelser och innebörder. Michel Ekman står i sin…
Mur Méditerranée
En roman av Louis-Philippe Dalembert
I en avslutande text om hur migrationen skildras i flera olika franskspråkiga romaner och pjäser tar Jeana Jarlsbo här upp Mur Méditerranée, en roman där Dalembert väver samman berättelserna om tre unga kvinnor från olika länder som av olika anledningar…
Nervo – Diogo Vaz Pinto
Av HENRIK NILSSON Jag gick ett tag i de sluttande gatorna i närheten av parken Príncipe Real innan jag hittade ”Poesia incompleta” – den enda bokhandeln i…
Alex Capus – Léon und Louise
Av CLARISSA BLOMQVIST Alex Capus berättar den ovanliga kärlekshistorian mellan Léon och Louise, två franska ungdomar, vilkas liv och livslånga kärlek sträcker sig över nästan hela 1900-talet. De…
Palermo – Antonio Ingroia
Av ÅKE MALM Tjugo år har gått sedan domarna/åklagarna i Palermo, Giovanni Falcone och Paolo Borsellino, dödades. Med bara 57 dagars skillnad slog maffian ut de två åklagare som…
A Difficult Woman
Om Lillian Hellman
Av IVO HOLMQVIST ”De mortuis nil nisi bene”, om de döda intet annat än gott – den latinska sentensen följde många som kommenterade dramatikern Lillian Hellmans död i…
Die Herrlichkeit des Lebens
Michael Kumpfmüller
Många författare varierar samma tema från bok till bok. Michael Kumpfmüller hör inte till dem. Man vet inte var han ska dyka upp i nästa roman. Den nu 50-årige författaren slog igenom för ungefär tio år sen med Hampels Fluchten…
Michel Onfray
L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus
Michel Onfray är en av de mest framstående och omtalade filosoferna i dagens Frankrike med en strid ström av böcker bakom sig. Ett av sina projekt kallar denne produktive författare ”Filosofins mothistoria”. Där lyfter han fram filosofer som oförtjänt har…
Sand
Wolfgang Herrndorf
Av MARGARETA FLYGT Förra årets tyska litterära överraskning var Wolfgang Herrndorfs roman Tschick. I år vann hans nya roman Sand Leipzigs bokmässas romanpris. Om Tschick beskrev det goda…
A History of the World in 100 Objects
Neil MacGregor
Av MARTIN LAGERHOLM När Neil MacGregor, konsthistoriker och chef på anrika British Museum, i skrivande stund skördar frukterna av sin internationellt redan omskrivna A History of the…
Dépasser Darwin
Didier Raoult
Av RUTH LÖTMARKER Ingen människa behöver någonsin känna sig ensam för varje människa är begåvad med ett rikt inre liv. Så spetsfundigt uttrycker sig den franske professorn i mikrobiologi,…
The Hanging Garden
Om Patrick White
Av IVO HOLMQVIST När den drygt sextioårige Patrick White fick Nobelpriset 1973 var det för ”en episk och psykologisk berättarkonst som infört en ny världsdel…
Losing it
William Ian Miller
Av LARS LÖNNROTH Till den intellektuelle pensionärens värsta men sällan erkända plågor hör den förljugna idyllisering man utsätts för av välmenande yngre medmänniskor. Efter ett hetsigt…
La luz es más antigua que el amor
Ricardo Menéndez Salmón
Av ULF ERIKSSON Den i någon mening genreöverskridande prosan tycks få allt fler utövare. I Spanien har den drygt fyrtioårige Menéndez Salmón nu efter en hyllad romantrilogi utgivit en…
Acceso no autorizado
Belén Gopegui
Av ULF ERIKSSON Den snart femtioåriga Gopegui är etablerad som en av de starkaste samhällskritiska berättarna i Spanien. Hennes romaner om vänskap, socialt maskspel och ursinnigt identitetssökande i…
Herman Bang – född på Als, död i Utah
Av IVO HOLMQVIST Om Ola Hansson, en av de skånska skalderna kring förra sekelskiftet, finns en uppgift som fascinerar: att han var född i Hönsinge men död i…
Sociolog utan gränser
Geir Angell Øygarden – Bagdad Indigo
Av TOMAS FORSER I Karl Ove Knausgårds Min kamp förekommer namnet Geir på åtskilliga sidor. Det refererar till olika personer i författarens tillvaro. Redaktörer, förläggare och kompisar. Den man…
Les enfants d’Alexandrie
Françoise Chandernagor
Av RUTH LÖTMARKER Historien om Kleopatra, den siste faraonen på Egyptens tron, har berättats många gånger, i bokform och på vita duken. I sin senaste bok, tydligen den första…
Några tyska författare
Av MARGARETA FLYGT De senaste åren har den tyskspråkiga litteraturen berikats med många nya röster och tonfall – det är andra och tredje generationens immigranter som berättar om sina erfarenheter. Denna postmigrantiska litteratur beskriver…
Frédéric Beigbeder – Un roman français
Av FREDRIK ROSVALL Författaren och medieprofilen Frédéric Beigbeder (född 1965) är ungefär lika uppskattad på en del håll som han är ratad på andra. När begreppet ”bobo” (bourgeois-bohème) myntades…
Italienska böcker för mörka höstkvällar
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…
El oficinista
Guillermo Saccomanno
Av ULF ERIKSSON Genom en latinamerikansk stad utan namn vandrar den kontorist som är hjälten i denna strama lilla roman, där det dystopiska inslaget är lika…
Madman Bovary
Christophe Claro
Av NICLAS JOHANSSON Madame Bovary – utgiven i Paris 1857 – är ett monument i den moderna västerländska litteraturen, ett monument byggt på ironins och läsningens osäkerhet. Flauberts medkänsla…
Hela Helle Helle
Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan skrev jag uppskattande på den här sidan om Helle Helles roman ”Ned til hundene” när den var nästan ny, i…
Vem dödade Dag Hammarskjöld?
Av IVO HOLMQVIST När jag för nu en hel del år sedan recenserade Iwo Wiklanders ”Det skall jag förklara senare” i köpenhamnstidningen Kristeligt Dagblad var det under rubriken…
Visión desde el fondo del mar
Rafael Argullol och jagets virvelström
Av ULF ERIKSSON Efter en tids bekantskap med den mångkunnige författaren och filosofen Rafael Argullols nya jätteverk Visión desde el fondo del mar (”Syn från havsbottnen”, Acantilado, 2010) känns…
Tarabisco
Frédérick Tristan
Av NICLAS JOHANSSON Frédérick Tristans nya bok, Tarabisco, handlar om gränsen mellan det egna och det andra och om följderna av att inte kunna upprätthålla gränserna. Huvudpersonen, Lucien Calicot,…
La sima
José María Merino
Av ULF ERIKSSON Att spanska författare inte släpper inbördeskriget bekräftar att historieskrivning och skönlitterär gestaltning båda är nödvändiga förutsättningar för de levandes arbete med att begrunda och sinsemellan…
Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes
Clemens J. Setz
Av RICHARD SWARTZ Åtminstone sedan den sjuhundra sidor omfattande romanen “Die Frequenzen” – utgiven 2009 och med förhållandet far-son som tema – gäller den österrikiske författaren Clemens J. Setz…
Schwarze Sonne scheine
Albert Ostermaier
Av MARGARETA FLYGT Vad händer med oss när vi fått en dödlig sjukdom diagnostiserad och hur lär vi oss att lita på oss själva? Albert Ostermaier, dramatiker och romanförfattare,…
Orejudo och ansvaret för det verkliga
Antonio Orejudo – Un momento de descanso
Av ULF ERIKSSON Den 48-årige, i Madrid födde Antonio Orejudos författarskap är en utmärkt ingång till flera av berättarkonstens centrala frågeställningar. Han debuterade med Fabulosas…
Señora Mirs heta tårar
Juan Marsé – Caligrafía de los sueños
Bakom den kryptiska titeln “Caligrafía de los sueños” (Drömmarnas kalligrafi) döljer sig en berättelse från det sena fyrtiotalets fattiga Barcelona, besegrat i inbördeskriget och förtryckt av frankistregimen. Det har inte hindrat Juan Marsé att skriva en rolig, känslig och spännande…