Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt förtryck som följd. Enel Melberg fortsätter här sin essä om några författarliv och deras verk…
Zachar Prilepin
Författaren, kriget och hans böcker
Den ständigt återkommande frågan om det är möjligt att skilja författaren från hans verk ställs på sin spets när det gäller den ryske författaren Zachar Prilepin och hans böcker. Prilepin, som hör till den ryska litteraturens största samtida namn, har…
Ett rikes undergång
Om Platons Atlantis
Myten om Atlantis, staden som för 9000 år sedan först blomstrade och sedan gick under, sjönk i havet och försvann, har under de 2300 år som gått sedan Platons skrev sina dialoger givits oändligt många tolkningar. Många har tagit myten…
Rysslands historia
Elegant i ny bok av Orlando Figes
I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…
Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande
Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa. Den 6 januari…
Broar och drömmar om imperier
Om Herodotos och Xerxes pontonbro
Putin är inte den förste som byggt imperiebroar från Öst till Väst. I ett försök att invadera Grekland lät perserkungen Xerxes år 480 f.Kr. uppföra en pontonbro över Dardanellerna. Enligt Herodotos bestod bron av 676 skepp som lagts med kölarna…
Rysslands krig i Ukraina och den ortodoxa kyrkan
Det ryska anfallskriget mot Ukraina har haft omedelbara konsekvenser också för de båda tidigare ortodoxa kyrkorna i Ukraina och för deras relation till den rysk-ortodoxa kyrkan och dess överhuvud Kirill. Kriget ser ut att göra splittringen mellan kyrkorna definitiv. Martin…
Slavernas ursprung och Rysslands uppkomst
Plötsligt under 400-talet och till synes från ingenstans dök slaverna upp i Europa. Under medeltiden kom de att härska över halva Europa. Vilka var de? Varifrån kom de? För romarna var de barbarer, för de kristna hedningar. När Ryssland kristnades…
Fotot såg på mig
Ny bok av Katja Petrowskaja
I sin nya bok, Das Foto schaute mich an (”Fotot såg på mig”), har Katja Petrowskaja samlat ett sextiotal bilder och försett var och en av dem med en personligt hållen text, som en nyckel till världen bakom bilden, och med…
Att korsa en flyktings spår
Tyska försök att närma sig historien
I Tyskland kommer det varje år ut mängder med nya böcker om andra världskriget och Förintelsen. Om den första generationen teg om sina upplevelser, vill den tredje och fjärde nu veta allt. Både Christiane Hoffmann i Alles, was wir nicht erinnern och…
Hur hamnade vi här?
Jean-Marie Guéhenno – Le premier XXI:e siècle
Att västvärlden misstog Sovjetunionens kollaps 1991 för en demokratins seger och haft en övertro på den ekonomiska liberaliseringens demokratiserande kraft och dess förmåga att genom globaliseringen garantera fred är, enligt franske Jean-Marie Guéhenno, några av de faktorer som lett till…
Eduard Limonov – Gamlingen på resa
Den ryske författaren, punkaren, politikern och provokatören Eduard Limonov gick ur tiden i mars i år. Jakob Sandberg har läst hans sista bok ”Gamlingen på resa” (Starik putesjestvujet) och skriver här om ett livs- och författarvärv som inte riktigt passar…
RYSSLANDS TOCQUEVILLE
Om Custines La Russie en 1839
Långt innan västerländska samhällsvetare börjat citera Tocqueville, hade dennes tankar uppmärksammats av en annan fransk ädling, Markis Astolphe de Custine. Inspirerad av hur Tocqueville hade återvänt från Amerika full av beundran och inspiration över det ”stora experiment” han där sett…
I Putins huvud
Michel Eltchaninoff – Dans la tête de Vladimir Poutine
Med anledning av invasionen i Ukraina lyfter vi här fram Peter Johnssons högaktuella text från 2015 om Michel Eltchaninoffs bok I huvudet på Putin. När kommunismen fallit krävs det en ”ledare” och en ”ny rysk idé”. Det är ”enbart en…