Slump och vetenskap 
Om upptäckten av mediciner

I motsats till vad man kanske tror har inte alla våra läkemedel kommit till genom rationell design, baserad på en biokemisk sjukdomsmodell. Så många som 25 % av dem – bland annat penicillinet – har istället grundats på slumpvisa fynd.…


Försvar för det udda och avvikande 
Ny bok av Rosa Montero

En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…


De isolerade ögonblickens små historier 
Sensationen Adelheid Duvanel

Hennes liv var tragiskt och hennes verk är fullt med outsiders i en till synes tröstlös tillvaro, men hennes unika, konstfulla kortprosa lämnar ändå läsaren slagen med häpnad. I samlingsvolymen Fern von hier har hennes berättelser gjorts tillgängliga igen. Med…


Den utskällda bibeln (2) 
DSM, diagnosindustrin och framtiden

I den första delen av denna artikel om DSM – diagnosmanualen inom psykiatrin – redogjorde Fredrik Svenaeus för hur manualen kom till och hur den påverkade och påverkades av utvecklingen i samhället i stort. I denna avslutande del beskriver han…


Schizofreni och kroppssjukvård 
En verklig ojämlikhet

De som tvingas leva med schizofreni och det lidande som följer av sjukdomen är dessutom utsatta för en i många fall onödig översjuklighet och överdödlighet i kroppsliga sjukdomar. Jarl Torgerson har läst Physical Health and Schizophrenia, om en skrämmande ojämlikhet i vården,…


”Är du inte klok?” 
Om psykiatriska diagnoser

Enligt WHO lider mer än 23 miljoner människor av schizofreni, en plågsam, livsvarig och invalidiserande sjukdom som oftast drabbar unga människor. Numera finns behandling, för den som får diagnos och medicin. Men hur ställer man rätt diagnos? Även om det…


FRANÇOIS MATHERON
L’Homme qui ne savait plus écrire

”En unik bok” anser John Swedenmark om den franske filosofen François Matherons självbiografi, där denne utlämnande återger den plågsamma sjukdomstiden efter en hjärnblödning med afasi och den mödosamma vägen tillbaka: ”kombinationen av tankeskärpa och tankeoreda, av stilkänsla och afasi, av elände…


Dåliga recensioner och hundra tungor

Nu har jag fått Sommarlov. – Eller har tagit det: det är ju trots allt pensionär jag är. Sommarlov måtte höra till språkets allra vackraste ord. Att få sommarlov är att få lov till något alldeles unikt – kanske till…


Prat och essäistik

I fredags såg jag David Eberhard – den rikskände överläkaren i psykiatri, alltså – i morgon-TV. Han deltog i ett samtal om självhjälpslitteratur,  han var lugn, sansad, lyssnande, på alla sätt behaglig – och det var inte utan att jag…