Dixikon kan här i översättning av Ulf Eriksson presentera en essä av den argentinske författaren Ricardo Piglia om dennes landsman Juan José Saer, vars novell Kvällningen, också den i översättning av Ulf Eriksson, tidigare publicerats här på Dixikon. Piglia som räknas…
Acceso no autorizado
Belén Gopegui
Av ULF ERIKSSON Den snart femtioåriga Gopegui är etablerad som en av de starkaste samhällskritiska berättarna i Spanien. Hennes romaner om vänskap, socialt maskspel och ursinnigt identitetssökande i…
Rebecca West
Av IVO HOLMQVIST Efter det myckna symboliska talet om spökande vita hästar går den unga Rebekka West, i slutscenen i Ibsens skådespel ”Rosmersholm”, rakryggat och modigt i döden samman med Rosmer. Kvar finns bara hushållerskan…
Några tyska författare
Av MARGARETA FLYGT De senaste åren har den tyskspråkiga litteraturen berikats med många nya röster och tonfall – det är andra och tredje generationens immigranter som berättar om sina erfarenheter. Denna postmigrantiska litteratur beskriver…
Hur minns man det förnedrande?
Herta Müller och Oskar Pastior
Hösten 2009 utkom Herta Müllers roman Andningsgunga. Den hade inte kunnat skrivas utan hjälp av en medförfattare som dog under arbetet. Hans namn är Oskar Pastior. Som författare kunde Müller och Pastior knappast vara mer olika, men som vi ska…
Italienska böcker för mörka höstkvällar
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…
Tarabisco
Frédérick Tristan
Av NICLAS JOHANSSON Frédérick Tristans nya bok, Tarabisco, handlar om gränsen mellan det egna och det andra och om följderna av att inte kunna upprätthålla gränserna. Huvudpersonen, Lucien Calicot,…
Dieu s´amuse
Michel Lambert
Av MARIANNE JEFFMAR Michel Lambert är en av de mest intressanta franskskrivande belgiska författarna i dag. Framför allt hans noveller är värda att läsas med eftertanke. Titelnovellen i ”Dieu…
Señora Mirs heta tårar
Juan Marsé – Caligrafía de los sueños
Bakom den kryptiska titeln “Caligrafía de los sueños” (Drömmarnas kalligrafi) döljer sig en berättelse från det sena fyrtiotalets fattiga Barcelona, besegrat i inbördeskriget och förtryckt av frankistregimen. Det har inte hindrat Juan Marsé att skriva en rolig, känslig och spännande…
Giancarlo De Cataldo – I traditori
Av ÅKE MALM Hur blev Italien Italien och varför blev det som det blev? Frågorna ställs allt oftare just nu när firandet av 150-årsminnet av landets enande går…
Robert Walser
Av IVO HOLMQVIST ”Jag är inte här för att skriva, jag är här för att vara tokig.” Yttrandet är Robert Walsers, från hans senare år. Han var genom…
Christian Gailly
Christian Gailly är jazzsaxofonisten som blev författare och som däremellan både utbildat sig till värmetekniker och öppnat en mottagning för psykoanalys. Vändningar och intressen som återkommer i hans idag 14 romaner. Född i Paris 1943 och uppväxt under tämligen enkla…
Jacques Attali – Bruits
Av RUTH LÖTMARKER Världen ska inte betraktas, man ska lyssna till dess musik. Det är den tes som författaren, ekonomen och musikälskaren Jacques Attali framför i sin helt…
Sommarläsning (1): Erskine Caldwells Georgia Boy
Av IVO HOLMQVIST Egentligen är det mera Birger Lundquists eleganta bläckteckningar än texten som jag kommer ihåg från förra gången jag läste Erskine Caldwells ”Georgia Boy” (de gjordes…
Svenska författare på spanska
Av PETER LANDELIUS Bokmässan har börjat i Madrid, och de nordiska bidragen väcker i år ovanlig uppmärksamhet. Storsäljare som Stieg Larsson och Henning Mankell ger draghjälp, men deras lärare Per Wahlöö och Maj Sjöwall har långt tidigare haft trogna spanska…
Christian Bobin – La dame blanche
Av MARIANNE JEFFMAR Den vita damen är Emily Dickinson, den amerikanska poet som instängd i sin kammare i Amherst, Massachusetts, skrev de underbaraste dikter utan att publicera dem.…
John Berger – The red tenda of Bologna
Av JAN NORMING För ett tag sedan tömde jag brevlådan och hittade en liten röd bok inslagen i cellofan, John Bergers The red tenda of Bologna med fina…
Katharina Hacker – Alix, Anton und die anderen
Av MARGARETA FLYGT 2006 fick Katharina Hacker Deutscher Buchpreis för ”Die Habenichtse” om en vilsen generation i Berlin och London. Nu har hon skrivit en ny roman, första delen i en hel generationshistoria.…