I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…
Nya hjältar i Italiens Nya epik
En rörelse i samtidens litteratur, den italienska ”nya epiken”, företrädd bland andra av det anonyma kollektivet Wu Ming, utnyttjar vissa särdrag i den episka berättelsen, men har ersatt den tidigare ensamme hjälten med folket. I Giuseppe Gennas roman Dies…
Hur försvara demokratin?
Den ständiga frågan om hur ett öppet, demokratiskt samhälle skall kunna försvara sig mot dem som använder demokratin för att angripa den, ställdes nyligen på sin spets då Trump både före och efter valet förklarade att om han förlorade var…
(Ent-)Demokratiseriung der Demokratie – Philip Manow
Den tyske statsvetaren Philip Manow undersöker i sin bok ”(Ent-)Demokratiseriung der Demokratie” tillståndet för den moderna demokratin. Manow söker sig bortom de förenklade kategorierna demokrat-populist och försöker att ge en mer komplex bild av läget med fler nyanser och kategorier. Skribenten…
”Make Europe great again!”
Högernationalismen inför EU-valet
Göran Dahl, professor i sociologi, som under lång tid studerat den radikala högern, skriver här om de högernationella grupperna och partierna inför det kommande valet till EU-parlamentet i slutet av maj om vad som förenar och skiljer dem. (mer…
ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid
De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska. Den holländske författaren Rob Riemen menar att begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…
FRÅN HYBRIS TILL NEMESIS
Historiska förklaringar till EU’s kris
EU-projektet befinner sig numera, tycks det, i ett ständigt krisläge. Såväl euro-krisen för ett par år sedan, tätt följd av oenigheten i migrationsfrågan, och nu det förestående Brexit, har satt det ursprungliga fredsprojektet under hård press. Professor Stefan Hedlund diskuterar…
Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe
Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…
EU-val, populism och korruption…
Av ÅKE MALM Valkampen inför EU-valet går in på sista veckan. Beppe Grillo anser att han minsann inte är någon Hitler. ”Jag har gått bortom Hitler”, förklarar han på en larmande Piazza Castello. Han påpekar också att Martin Schultz, vänsterns…
Från min franska förort (7)
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I går, på Allhelgonadagen eller Toussaint som det heter i Frankrike, stannade jag kvar här ute i Bures sur Yvette. Annars har ju Parisbesök…
Magnus E Marsdal – Frp-koden. Hemmeligheten bak Fremskrittspartiets suksess
Av ANN-CATHRINE JUNGAR Nästan var fjärde norsk väljare – men drygt 35 procent av arbetare utan fackutbildning och arbetslösa – kommer enligt opionionsundersökningar att välja Fremskrittspartiet i det kommande Stortingsvalet. En förklaring till partiets…
Norsk populism eller europeisk antietablissemangspolitik? Ett försök att knäcka Frp-koden
Av ANN-CATHRINE JUNGAR – ”Nästa stortingsval är Fremskrittspartiet mitt val. Jag har tidigare röstat både på Centern och SV, men nu har jag bestämt mig för att byta parti än en gång.” Bokhandlarn…
Norberto Bobbio – Contro il nuovo despotismo. Scritti sul berlusconismo
Av RAGNAR STRÖMBERG För en utomstående betraktare framstår det som ett av samtidens stora mysterier att italienarna, detta exceptionellt luttrade folk, nu för tredje gången på knappt halvtannat decennium har valt Silvio Berlusconi…
Pierre-André Taguieff – L’illusion populiste : Essai sur les démagogies de l’âge démocratique
Av ANN-CATHRINE JUNGAR Populism är inte längre plötsligt uppblossande politiska yttringar som upplöses lika snabbt som de antänts. Populismen är idag en etablerad politisk kraft inte bara i Europa utan även globalt. Le…
Curzio Maltese – Come ti sei ridotto
Av RAGNAR STRÖMBERG Det finns politiskt polemiska böcker som genom stilistisk kraft och intellektuell spänst överskrider den situation de kommenterar och därför är värda att försvara mot glömskan, som är vår – mediala…