Danska Bente Clod, som tidigare översatt Emily Dickinson och som är väl insatt också i det biografiska materialet, kom härom året ut med en stor roman där hon ger en stark bild av den egensinniga poeten. Arne Melberg skriver här…
Soldaten och hans gudmor
Apollinaires brevväxling med Jeanne-Yves Blanc
I början av första världskriget ville belgiska regeringen stimulera brevkontakter mellan de stridande och deras anhöriga men också med utomstående. Initiativet togs upp i Frankrike där den inkallade Apollinaire inledde en brevväxling med Jeanne-Yves Blanc, som med det kom att…
Korta andetag mina hjärtslag
Om poeten Sarah Kirsch
Den östtyska poeten Sarah Kirsch (1935-2013) gjorde sig snart misstänkt hos myndigheterna i DDR då hon tillsammans med en krets av yngre poeter tog ut en ny riktning i östtysk poesi, som fokuserade på ett subjektivt närmande till verkligheten, renons…
Då alla kläder var bruna eller grå
Några författarliv i ett ockuperat Estland (1)
Genom fredsfördraget 1920 erkände Sovjetryssland formellt Estland som självständig stat. Men då, som nu i Ukraina, ockuperade Ryssland ändå Estland några decennier senare, med hårt kommunistiskt förtryck som följd. Om några författarliv och deras verk från den tiden, som varade…
Vid Anna Margolins grav (2)
En essä
Poeten Anna Margolin, som skrev på jiddisch, gav under sin livstid ut endast en diktsamling, Lider, som i gengäld haft stort genomslag. Hon är begravd i New York under sitt författarnamn och med en av sina dikter graverad på gravstenen.…
Sorg och finlandssvensk språkglädje
Om Susanne Ringell
Merete Mazzarella återkommer med ytterligare en presentation av en finlandssvensk författare – Susanne Ringell – som trots flera utmärkta recensioner av sina böcker också här, inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar. Hennes senaste bok, en sorgebok, är mycket levande, inte…
En författare med många ansikten
Om den lyriske ironikern Dmitrij Bykov
Dmitrij Bykov, som räknas som en av de ledande liberala, ryska intellektuella och oppositionella gestalterna, har en litterär och journalistisk produktion bakom sig som är så omfattande att den är svår att överblicka: ett tjugotal romaner, nästan lika många diktsamlingar,…
Ljud, storhetsvansinne och klotter
Isidore Isou och lettrismen (1)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
En shaman för vår tid
Om Robert Bly (1926-2021)
Robert Bly är död 94 år gammal och en epok i amerikansk poesi är över. Bly förkroppsligade kulturlivet i USA under de senaste 50 åren och varje ny trend hade honom som upphovsman. Bo Gustavsson tecknar hans porträtt. Robert…
Die Benjamins
Om Walter Benjamin och hans familj
Walter Benjamins berömmelse är stor och många av hans böcker finns på svenska, nyligen kom hans Om hasch som fått stor uppmärksamhet. Om Walter själv, om hans familj och deras öden före, under och efter nazismen, har Uwe-Karsten Heye skrivit…
Guðrún Eva Mínervudóttir
Isländska författare (7)
I den sjunde presentationen av isländska författare skriver John Swedenmark här om Guðrún Eva Mínervudóttir och hennes samling långnoveller Ástin Texas (Älskling Texas), alla med en tonsäker känsla för skiftningar i språket. Boken, som väckte stor uppmärksamhet när den kom…
Gyrðir Elíasson
Isländska författare (6)
Gyrðir Elíasson är en av Islands mest respekterade, om än kanske inte bäst säljande författare. Han är så kompromisslös i sitt minimalistiska skrivande att de situationer hans texter målar upp känns självklara men motsägelsefulla. Vilket ger dem en egenartad humor,…
André P. Brink
Die rooikop en die redakteur en ander stories 1955-1959
Magnus P. Ängsal om en i Sydafrika viktig litterär händelse, den nyutkomna samlingen tidiga noveller av den välkända sydafrikanske författaren André P. Brink (”En torr vit årstid”), som avled 2015 (mer …)
Gerður Kristný Guðjónsdóttir
Isländska författare (5)
I en femte presentation av isländska författare skriver John Swedenmark här om Gerður Kristný, poet, barnboks- och romanförfattare, med det övernaturliga som en viktig dimension i hennes skrivande. Det som gör hennes senaste roman, Smartís, om en ung flicka som skall börja gymnasiet, så extra…
Oddný Eir Ævarsdóttir
Isländska författare (2)
I den andra i en serie presentationer av isländska författare skriver här John Swedenmark om Oddný Eir Ævarsdóttir, som med sin lockande och gäckande stilkonst är en av de intressantaste prosaförfattarna i Norden just nu, och tar upp flera av…
I klöddrets famn
Popstjärnan som blev arbetarpoet
Med denna text om artisten och numera också poeten Bubbi Morthens nya diktsamling Hreistur (”Fiskfjäll”) – som i knapp stil tar upp erfarenheter från de tidigare fiskelägena där idag inte isländsk ungdom utan tillrest arbetskraft får stå för slitet -…
Carlo Michelstaedter – La melodia del giovane divino
Av RAGNAR STRÖMBERG ”Man kan inte tala om tragedin,utan om den eller den tragedin;varje grundläggande definition av tragedin är en definition av konsten själv.” Så skriver filosofen, bildkonstnären…
Deutscher Buchpreis
Melinda Nadj Abonji – Tauben fliegen auf
Av MARGARETA FLYGT En kvinna av ungersk härkomst, född i Serbien 1967, uppväxt i Schweiz, har ett österrikiskt förlag och får Tysklands största litterära pris, Deutscher Buchpreis. Det…
När är en poet skald?
Av MERETE MAZZARELLA Jag har funderat på frågan i några veckor, ända sen jag hörde litteraturvetaren Anna Cullhed – forskare vid Svenska Akademien – tala (eller som vi av nån…
Ghérasim Luca och stammandets konst
På 2000-talet har den fransk-rumänske poeten och konstnären Ghérasim Luca fått en renässans och hans böcker kommer ut i nya upplagor och hans konst ställs ut på nytt. I ett porträtt av Luca tar Bo Gustavsson upp bl.a. hans lapsusens…