Danska Bente Clod, som tidigare översatt Emily Dickinson och som är väl insatt också i det biografiska materialet, kom härom året ut med en stor roman där hon ger en stark bild av den egensinniga poeten. Arne Melberg skriver här…
Korta andetag mina hjärtslag
Om poeten Sarah Kirsch
Den östtyska poeten Sarah Kirsch (1935-2013) gjorde sig snart misstänkt hos myndigheterna i DDR då hon tillsammans med en krets av yngre poeter tog ut en ny riktning i östtysk poesi, som fokuserade på ett subjektivt närmande till verkligheten, renons…
Vid Anna Margolins grav (1)
En essä
Poeten Anna Margolin, som skrev på jiddisch, gav under sin livstid ut endast en diktsamling, Lider, som i gengäld haft stort genomslag. Hon är begravd i New York under sitt författarnamn och med en av sina dikter graverad på gravstenen. I…
Portugal, havet och litteraturen (2)
I en essä i två delar söker Henrik Nilsson teckna Portugals komplexa och föränderliga förhållande till havet genom historien och fram till våra dagar och tar tillsammans med samhälleliga och politiska aspekter upp havets och kusternas roll i prosan och…
William Butler Yeats
Utställning i Dublin
I nästa vecka är det 100 år sedan den irländske poeten William Butler Yeats fick Nobelpriset för sin ”besjälade diktning”. National Library i Dublin har därför haft nypremiär på den rika utställningen The Life and Works of WB Yeats, där…
En bro mellan mig och världen
Om Krystalli Glyniadaki
Den grekiska poeten Krystalli Glyniadaki är sedan hon 2018 fick det statliga poesipriset för sin tidigare diktsamling Η επιστροφή των νεκρών, ”De dödas återkomst”, ett känt namn i Grekland. Jan Henrik Swahn presenterar här hennes senaste diktsamling, Ημέρες καλοσύνης, ”Dagar…
Isous poetiska praktik
Isidore Isou och lettrismen (2)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Ljud, storhetsvansinne och klotter
Isidore Isou och lettrismen (1)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (2)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Turkisk poesi
Anteckningar från en resa till Istanbul (1)
Efter en resa till Istanbul och det kvinnohistoriska biblioteket och arkivet där redovisar här Burcu Sahin i en tvådelad essä sina intryck och presenterar flera kvinnliga, turkiskspråkiga poeter och deras situation i landet, från förra seklets Gülten Akın till dagens…
Ungdom i spillror
Den nya generationen Gazapoeter
I den första av flera texter om aktuell litteratur på arabiska, med Kholod Saghir som gästredaktör, presenteras här och i samarbete med Svenska PENS tidskrift PEN/Opp, några av den nya generationens Gazapoeter. Texten är skriven av Asmaa al-Ghoul, palestinsk aktivist,…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…
Xi Xi
En introduktion
I den andra artikeln i Dixikons serie om kinesiskspråkig skönlitteratur presenterar här Nicklas Junker poeten och romanförfattaren från Hongkong Xi Xi, som lekfullt kunde ta sig an också avancerade frågor om mänskligt varande. Anm: Denna artikel har publicerats tidigare, men har…
Hélène Bessette
Återupptäckt fransk författare
”För mig är Hélène Bessette och ingen annan idag den levande litteraturen i Frankrike” ansåg Marguerite Duras om den idag återupptäckta författaren Hélène Bessette. Hon var en författarnas författare, en förnyare som under tidigt 50-tal uppfann en litterär hybridform, den poetiska romanen, men…
”Solens sken och jordens skuggor”
Om Hölderlins diktning
Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…
Det blå pianot
Om Else Lasker-Schüler
Else Lasker-Schüler (1869 – 1945) var en tysk poet, prosaist, bildkonstnär, pjäsförfattare och essäist och en av expressionismens främsta företrädare före och under mellankrigstiden. Hon presenteras här av Marie Tonkin. Folk vände sig om efter henne på gatan, skrev…
Poeten Michel Houellebecq
Michel Houellebecq har i dagarna kommit ut med en ny roman, Anéantir (ung. Utplåna) som liksom alla hans romaner väckt stor uppmärksamhet. Hans lyrik har däremot inte väckt samma intresse och det trots att han enligt Agathe Novak-Lechevalier kanske i…
En shaman för vår tid
Om Robert Bly (1926-2021)
Robert Bly är död 94 år gammal och en epok i amerikansk poesi är över. Bly förkroppsligade kulturlivet i USA under de senaste 50 åren och varje ny trend hade honom som upphovsman. Bo Gustavsson tecknar hans porträtt. Robert…
Världens nödvändige ängel
Wallace Stevens essäbok The Necessary Angel: Essays on Reality and Imagination har haft ett stort inflytande på samtida nordamerikansk poesi. För många poeter har den fungerat som vägledning i konsten att skriva poesi i vår tid. Det gäller inte minst förra…
Diktens obotliga sår – Shahrouz Rashid
Många av Irans intellektuella flydde landet efter revolutionen 1979 och fortsatte att verka i exil. En av dem som gjort en stor insats för att lyfta fram sina landsmän är poeten och översättaren Shahrouz Rashid. Verksam i Berlin fram till…
Schizophrene
En läsning av Bhanu Kapils dikter
Bhanu Kapil undersöker i diktsamlingen Schizophrene bland annat hur berättade och glömda historier, liksom bilder som förträngts och som konstrueras på nytt, kan tillåta outforskade erfarenheter och minnen att träda fram och hur det schizofrena tillståndets upplösning av gränser mellan det verkliga…
Det nionde kungariket
Om en novell av Sylvia Plath
I Sylvia Plaths novell Mary Ventura and The Ninth Kingdom drar huvudpersonen i tågets handbroms och hoppar av innan det når det nionde kungariket – ”the kingdom of negation, of the frozen will”. Med novellen som utgångspunkt – den skrevs…
Ensamhet och dikt
Om Isabella di Morra
Renässanspoeten Isabella di Morras egna bröder höll henne först inspärrad i familjens slott för att till sist mörda henne för en påstådd kärleksaffär. I hennes slutna kammare fann man efter mordet tio sonetter och tre canzoni, som alla utgick från…
Historiae
Dikter av Antonella Anedda
Antonella Aneddas senaste diktsamling Historiae (”Historier”) är en storslagen diktsamling som inte lämnar läsaren oberörd. Det handlar inte uttalat om migration eller flyktingar, men i många dikter finns bilder av och antydningar om kriget i Syrien. Om människor som tvingas…
Guðrún Eva Mínervudóttir
Isländska författare (7)
I den sjunde presentationen av isländska författare skriver John Swedenmark här om Guðrún Eva Mínervudóttir och hennes samling långnoveller Ástin Texas (Älskling Texas), alla med en tonsäker känsla för skiftningar i språket. Boken, som väckte stor uppmärksamhet när den kom…
Gyrðir Elíasson
Isländska författare (6)
Gyrðir Elíasson är en av Islands mest respekterade, om än kanske inte bäst säljande författare. Han är så kompromisslös i sitt minimalistiska skrivande att de situationer hans texter målar upp känns självklara men motsägelsefulla. Vilket ger dem en egenartad humor,…
”En remarkabel debut”
Flora Bonfantis – Lieux exemplaires
En remarkabel debut anser Erik Bergqvist om Flora Bonfantis debut, diktsamlingen Lieux exemplaires som imponerar på honom både med en originell, oförutsägbart vinklad och väl genomförd tematik och med en avspänd, klar diktion. Nicebaserade förlaget Editions Unes inledde sin verksamhet i…
Le prince de l’esprit
moderne
Om Guillaume Apollinaire
I dagarna är det hundra år sedan Guillaume Apollinaire gick bort, bara 38 år gammal. Lena Kåreland skriver här om honom och hans vänskap med Picasso och andra i den tidens avantgardistiska konstnärskretsar och om hans författarskap och menar att…
Ghérasim Luca och stammandets konst
På 2000-talet har den fransk-rumänske poeten och konstnären Ghérasim Luca fått en renässans och hans böcker kommer ut i nya upplagor och hans konst ställs ut på nytt. I ett porträtt av Luca tar Bo Gustavsson upp bl.a. hans lapsusens…