In memoriam 
Gabriel Fauré 1845 – 1924

Ruth Pergament påminner om att det i år är hundra år sedan den franske kompositören Gabriel Fauré gick bort. Mest känd kanske för sitt körverk Requiem och sin Pavane – för både piano och orkester med och utan kör -…


Från Polens getton till Goncourt 
Om Anna Langfus

Den polsk-franska författaren Anna Langfus var en pionjär och förnyare av litteraturen om Förintelsen och en av få kvinnor att litterärt gestalta den. Utifrån sin egen erfarenhet skildrar hon i sina romaner antisemitismen, skräcken, utplåningen av judar och svårigheten att…


Ljud, storhetsvansinne och klotter 
Isidore Isou och lettrismen (1)

”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…


Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame

I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…


Baudelaire och revolutionen 
Franska författare och intellektuella 1848

Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…


Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande

Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa.  Den 6 januari…


80-tal och graffiti 
Två utställningar i Paris

Mikael Timm har sett två utställningar i Paris, den ena om det expansiva 80-talet, då kulturministern hette Jack Lang och allt var möjligt, och den andra om grafitti, påpassligt nog i Hôtel de ville – stadshuset – där makthavarna kämpat…


100 år sedan Proust dog 
Utställningar och en ny bok

Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…


Festival d´Automne
Från teaterhösten i Paris

Björn Sandmark har varit i Paris och sett teater under den pågående höstfestivalen där, Festival d´Automne, och rapporterar här från fyra uppsättningar på bland annat Odéon och Comédie Française, alla fyrs med internationella samarbeten och influenser. Scenkonsten i Frankrike tycks…


De sorgsnas lycka 
Om Luc Dietrich

Ingrid Elam presenterar här den franske författaren Luc Dietrich som 1935, bara 22 år gammal, debuterade med romanen Le bonheur des tristes (De sorgsnas lycka), en av hans två självbiografiska romaner. Efter att de fallit i glömska efter kriget har de…


Det frånvarande vittnet 
Georges Perec och minnet av Rue Vilin

”I Paris har jag valt tolv platser, gator, torg, gatukorsningar, kopplade till minnen, händelser eller till viktiga ögonblick i mitt liv.” Så beskrev den franske författaren Georges Perec (1936 – 1982) själv sitt minnes- och dokumentationsprojekt Lieux, som i vår…


Molière 400 år

Jean-Baptiste Poquelin – mer känd som Molière – föddes för 400 år sedan, någon gång i januari 1622. Mest känd för sina komedier som till exempel Den girige, Den inbillade sjuke och Tartuffe hör han ännu till de mest spelade…


Poeten Michel Houellebecq

Michel Houellebecq har i dagarna kommit ut med en ny roman, Anéantir  (ung. Utplåna) som liksom alla hans romaner väckt stor uppmärksamhet. Hans lyrik har däremot inte väckt samma intresse och det trots att han enligt Agathe Novak-Lechevalier kanske i…


Teater i Berlin och Paris hösten 2021

På de flesta teatrar i Europa står, precis som i Sverige, färdigproducerade föreställningar nu i kö för att spelas.  På Göteborgs Stadsteater är vi med i det europeiska nätverket PROSPERO och strax innan Europa stängdes i mitten av mars 2020…


Ghérasim Luca och stammandets konst

På 2000-talet har den fransk-rumänske poeten och konstnären Ghérasim Luca fått en renässans och hans böcker kommer ut i nya upplagor och hans konst ställs ut på nytt. I ett porträtt av Luca tar Bo Gustavsson upp bl.a. hans lapsusens…


Osynligt bläck
Ny roman av Modiano

Erik Bergqvist har läst Modianos senaste roman, Encre sympathique (”Osynligt bläck”) där tvetydiga episoder och opålitliga bekanta spökar, människor försvinner eller försöker göra det, och finner att Modiano än en gång lyckas göra helt rätt. anfang]Bekant faktum: Patrick Modianos romaner blandar…


Little boy 
Ny bok av Lawrence Ferlinghetti

Lawrence Ferlinghetti, amerikansk författare, bokförläggare och översättare, och en centralgestalt inom beatgenerationen, utan att själv riktigt sälla sig till den, firade nyligen sin hundraårsdag med att ge ut en ny roman, Little Boy. Tommy Andersson har läst boken, som sin…


RÖTT!
Om ett museum och en utställning i Paris

På ett av Paris kanske mindre kända museer, Le musée national Jean-Jacques Henner, pågår utställningen Roux! De Jean-Jacques Henner à Sonia Rykiel  där Henners förkärlek för rödhåriga modeller ställs mot modeskaparen Sonia Rykiels verk. Lena Kåreland har sett utställningen och…


Judisk migration från Frankrike?

Israels premiärminister Netanyahu har åtminstone två gånger utnyttjat besök i Frankrike för att locka franska judar till Israel. Har Frankrikes långa arv av antisemitism och senare års upprepade attacker  och övergrepp också lett till att franska judar lämnar Frankrike? Kenneth Hermele…


”La Rafle de Vél d’hiver”
Om minnesmärken i Paris

Den 16 och 17 juli 1942 arresterade franska poliser under den sk La rafle de Vél d’hiver 13 152 judar, därav 4 115 barn, och stängde in dem på Vintervelodromen för vidare deportering till dödslägren. Det var inte första steget…


När även gulmåran brinner
Éric Vuillard om de fattigas uppror

Under medeltiden och nya tidens början bröt många folkliga bondeuppror ut i Europa – ofta inspirerade av reformationsrörelsen – riktade mot den tidens överhet och mot den rådande sociala och ekonomiska ordningen. I Sverige t.ex. tvingades kungen göra eftergifter efter…


Fascinerande utställning av Miro på Grand Palais i Paris

På Grand Palais i Paris pågår nu och en bit in på 2019 en utställning av närmare 150 olika verk av Miro, målningar, teckningar, keramik och skulpturer, allt insamlat från hela världen. De ger, skriver Lena Kåreland, en unik möjlighet…


Händer. En essä om konst 4. 
Den mördade Marat av Jacques-Louis David

Mikael van Reis fortsätter sin essä om händer i konsten genom seklerna med den berömda 1700-talsmålningen Marat assassiné av Jacques-Louis David, som skildrar  den franske tidningsmannen och revolutionspolitikern Jean Paul Marat död i sitt badkar den 13 juli 1793, efter att han blivit knivhuggen av girondisten Charlotte Corday. Handen, som undertecknat…


Le prince de l’esprit
moderne
 
Om Guillaume Apollinaire

I dagarna är det hundra år sedan Guillaume Apollinaire gick bort, bara 38 år gammal. Lena Kåreland skriver här om honom och hans vänskap med Picasso och andra i den tidens avantgardistiska konstnärskretsar och om hans författarskap och menar att…


Paris – ögats gastronomi
HAZAN OM BALZAC OCH PARIS

Lena Kåreland skriver om staden Paris betydelse för Balzac själv och för hans författarskap i anledning av en nyutkommen bok av Eric Hazan, Balzac, Paris. Staden var navet i hans eget liv – den framträdde alltid i ny dager och…


Ingen realism. Luft. Distans.
Om dramatikern Yasmina Reza

Vid mitten av 1990-talet slog två dramatiker oväntat igenom på den internationella scenen. Det var norrmannen Jon Fosse och fransyskan Yasmina Reza. Inbördes högst olika vad gäller dramatisk form och konstnärlig inriktning har de ändå en sak gemensam: de skriver…


Elisabeth Seys – Ces femmes qui écrivent. De Madame de Sévigné à Annie Ernaux

I Frankrike, där manschauvinism och kvinnoförakt varit utbrett, fick kvinnan vänta länge på att bli en fullvärdig samhällsmedborgare. Rösträtt fick hon först efter andra världskrigets slut 1946, och så sent som 1965 infördes en lag om att kvinnan inte behövde…


Umberto Eco – Il cimitero di Praga

Av BARBARA CZARNIAWSKA Mästaren är tillbaka, och ännu en gång får läsarna smaka på en litterär delikatess som tillagats av en semiotiker (mina metaforer är starkt påverkade av…


Arme Åke Holmberg…

Av IVO HOLMQVIST Knappt har bläcket torkat på min drapa om sydstatsprofessorn som klåfingrigt ersatt alla ”negroes” i Mark Twains ”Huckleberry Finn” med ”slaves”, så meddelar Rabén & Sjögren, som genom…


Hervé Le Tellier – Assez parlé d´amour

Av EVA MATTSSON Många déjàvun för oss som suttit vid fontänen nedanför Rue Mouffetard, promenerat i Jardin des Plantes, strukit utmed kanten på Luxembourgträdgården och tagit en espresso…


Philippe de Flers & Thierry Bodin – L’Académie française de 1635 à nos jours au fil des lettres

Av LENA KÅRELAND Franska Akademien, som grundades 1635 av kardinal Richelieu, firar sitt 375-årsjubileum med att ge ut ett rikt illustrerat verk om en tidigare relativt okänd brevsamling.…


Judith Oriol – Femmes proustiennes

Av LENA KÅRELAND Marcel Prousts monumentala verk A la recherche du temps perdu hör till den europeiska litteraturens viktigaste 1900-talsromaner. Med sin skildring av de adliga och högborgerliga…


Musée des lettres et manuscrits

Av CECILIA CARLANDER Mina olika franska litterära utbildningar har nu också till sist visat mig vägen till manuskripten och breven. Länge var jag nästan omedveten om de enorma samlingar…


Sommarläsning (2): Georges Simenon

Av IVO HOLMQVIST Enligt många samstämmiga vittnen var Georges Simenon en riktig svinpäls, en fullblodsegocentriker som behandlade sin hustru brutalt och var burdus mot bekanta. Om man…


Ord för ord. Philippe Djian och Incidences

Av CECILIA CARLANDER Jag lyssnar på ett radioprogram med Philippe Djian, en minst sagt produktiv och medieomtyckt författare. Lite överallt har man kunnat se och höra honom under…


Izis – drömmarnas och poeternas fotograf

Av CECILIA CARLANDER ”On me dit souvent que mes photos ne sont pas réalistes. Elles ne sont peut-être pas réalistes, mais c’est ma réalité.” Så beskriver fotografen Izis…