För att undslippa anarkin i naturtillståndet överlät människorna enligt Thomas Hobbes makten till en härskare – Leviathan – mot att denne erbjöd säkerhet och civilisation. Men hos Hobbes finns också, menar den brittiske filosofen John Gray i sin nyutkomna The…
Sir Peter Jacksons (och Tolkiens) Hobbit på nya äventyr
Av IVO HOLMQVIST Två filmer skulle göras på Tolkiens debutroman ”The Hobbit”, fick vi veta för snart tre år sedan. 150 miljoner dollar var avsatta per film, tillräckligt…
Barry Hannah 1942-2010
Av IVO HOLMQVIST Barry Hannah som avled den förste mars i en hjärtattack några veckor före sin sextioåttaårsdag bodde i samma stad i Mississippi som en gång William Faulkner. Där kände han sig hemma,…
Den melankoliske resenären. Om Robert Burton
Av JAN NORMING Isolarion är benämningen på en karta som var vanlig på 1400-talet och som i detalj skildrade ett avgränsat område utan synbar relation till omgivningen, på sitt sätt en insulär representation…
Mera Faulkner
Av IVO HOLMQVIST Hur sydstaternas småstäder tedde sig ante bellum, före det förödande inbördeskriget, får man en aning om i Oxford, Mississippi. En pampig domstolsbyggnad omges av tvåvåningshus med järnbalkonger och lätt bedagade affärer som…
Anteckningar från Oxford (II) – Old Bodleian
Av JAN NORMING Det är något märkligt med platser som Oxford, en säregen laddning. Hoppa på en City Tour så förstår du, sitt on top så ser du, guiden pekar och pratar – University College där Shelley satte eld på…
Anteckningar från Oxford (I)
Nyligen köpte jag ett mollskinnshäfte, eller snarare block, hos Blackwell på Broad Street i Oxford, ”Moleskine, the legendary notebook of Hemingway, Picasso, Chatwin”. Att sprätta plasten, lossa resårbandet och öppna den svarta boken med sina rundade hörn är en handling…