Kafélivet i Berlin 
På spaning efter en svunnen tid

Apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew skrev Salomon Schulman för en tid sedan här på Dixikon om den tidigare kafékulturen i Odessa med de klassiska kaféerna Fanconi, Libman och Robina och författarna som befolkade dem. Nu tar han…


Slavernas ursprung och Rysslands uppkomst

Plötsligt under 400-talet och till synes från ingenstans dök slaverna upp i Europa.  Under medeltiden kom de att härska över halva Europa. Vilka var de? Varifrån kom de? För romarna var de barbarer, för de kristna hedningar. När Ryssland kristnades…


Fotot såg på mig
Ny bok av Katja Petrowskaja

I sin nya bok, Das Foto schaute mich an (”Fotot såg på mig”), har Katja Petrowskaja samlat ett sextiotal bilder och försett var och en av dem med en personligt hållen text, som en nyckel till världen bakom bilden, och med…


Hästtjuven Moshkele 
En återupptäckt Sholem Aleichem

Sholem Aleichem är vid sidan av Nobelpristagaren Isaak Bashevis Singer jiddischlitteraturens mest kända författare. Det väckte därför stor uppmärksamhet när  ett av hans verk – kortromanen Moshkeleh Ganev (”Moshkele tjuven”) – nyligen återupptäcktes.  Gregor Flakierski skriver om en bok som…


BLAND SANDSTRÄNDER OCH STORKAR
Johannes Bobrowskis litterära landskap

Anders Björnsson, som rest i den tyskspråkige författaren Johannes Bobrowskis fotspår till Europas mitt, till staden Marjampole i Litauen, reflekterar i en längre essä över hur Bobrowskis författarskap präglats av en värld sammansatt av många olika kulturer, religioner och språk, den slaviska…


FRÅN HYBRIS TILL NEMESIS
Historiska förklaringar till EU’s kris

EU-projektet befinner sig numera, tycks det, i ett ständigt krisläge. Såväl euro-krisen för ett par år sedan, tätt följd av oenigheten i migrationsfrågan, och nu det förestående Brexit, har satt det ursprungliga fredsprojektet under hård press.  Professor Stefan Hedlund diskuterar…


Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe

Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…


In Zeiten des abnehmenden Lichts
Eugen Ruge

Av CLARISSA BLOMQVIST Eugen Ruges prisbelönade In Zeiten des abnehmenden Lichts är en östtysk släktkrönika som spänner över fyra generationer och täcker framför allt den historiskt…


Marie-Janine Calic – Geschichte Jugoslawiens im 20. Jahrhundert

Av RICHARD SWARTZ Denna bok på nära 400 sidor är den första framställningen på tyska av Jugoslaviens historia efter det att staten gick under. Calic, specialiserad på just det sydöstra Europa, har lyckats skildra den jugoslaviska statens tragiska – och…


Gay pride med förhinder – om utvecklingen i Östeuropa

Av ANN-CATHRINE JUNGAR Stockholm draperas i regnbågens färger under denna vecka. Få upprörs numera av den pågående gay pride festivalen. Manifestationen är en etablerad folkfest ackompanjerad av brett deltagande från de kulturella,…