Förra året skulle Stig Dagerman ha fyllt 100 år. Det uppmärksammades inte bara här utan också i Frankrike, där han funnits på bokmarknaden i en obruten följd av 70 år. Ingen svensk författare har haft så stor framgång där. Ingrid…
Stararnas böljande dans
Skönheten i komplexa system
Hur kan tusentals – i Rom miljontals – starar flyga i en tätt sammansluten flock och klara av att göra till synes koreografiskt utstuderade, böljande rörelser utan att krocka med varandra? Nobelpristagaren Giorgio Parisi, som forskar i komplexa system, berättar…
William Butler Yeats
Utställning i Dublin
I nästa vecka är det 100 år sedan den irländske poeten William Butler Yeats fick Nobelpriset för sin ”besjälade diktning”. National Library i Dublin har därför haft nypremiär på den rika utställningen The Life and Works of WB Yeats, där…
Ur makens skugga
Om återupptäckta Veza Canetti
Den österrikiska författaren Veza Canetti debuterade redan 1932 men blev, efter att ha gift sig med den kommande nobelpristagaren Elias Canetti, hans ”maka och verksam i hans tjänst”, som hon själv uttryckte det. Först när hennes samlade litterära produktion gavs ut…
André Gide i Kongo och mörkrets hjärta
Nobelpristagaren André Gide gav för snart 100 år sedan ut en reseskildring från den franska kolonin Kongo i dåvarande Franska Ekvatorialafrika, Voyage au Congo. Finns det ännu anledning läsa boken? Gides anseende är av flera skäl rejält skadat och i…
Brukne liljer og falne kvinner
Et essay om Sigrid Undset och «kjønnskjærligheten»
När Sigrid Undset debuterade 1907 med Fru Marta Oulie lät hon Marta redan i bokens första mening säga: «Jeg har vært min mann utro». Också hennes senare romangestalter, som Jenny, Kristin Lavransdatter och Ingunn Steinfinnsdatter, handlar på ett sätt som…
Osynligt bläck
Ny roman av Modiano
Erik Bergqvist har läst Modianos senaste roman, Encre sympathique (”Osynligt bläck”) där tvetydiga episoder och opålitliga bekanta spökar, människor försvinner eller försöker göra det, och finner att Modiano än en gång lyckas göra helt rätt. anfang]Bekant faktum: Patrick Modianos romaner blandar…
Om mot og motstand
Med Sigrid Undset på barrikadene
I motsats till en annan norsk nobelpristagare, den tyskvänlige Knut Hamsun som sände sin nobelmedalj till Goebbels och hyllade Hitler i en dödsruna 1945, varnade Sigrid Undset med kunskap, klarsyn och stort mod för de fascistiska fantasier som hon fruktade…
Fjärran klot
Dansk bok om exoplaneter
Två av årets nobelpristagare i fysik, Michel Mayor och Didier Queloz, belönades för att de hösten 1995 blev de första att upptäcka en exoplanet i bana runt en solliknande stjärna, kallad 51 Pegasi, belägen femtio ljusår från jorden i stjärnbilden…
NORMER, VÄRDERINGAR OCH KULTURGRÄNSER
Inte minst efter kommunismens och murens fall har utvecklingen mot demokrati, men också mot sekulära och rationella värderingar och mot tankar på självförverkligande snarare än på det enbart livsuppehållande ansetts inte bara nödvändig och omöjlig att hejda, utan också entydig…
När girigheten gjordes till dygd
Adam Smith utan moral
Stefan Hedlund om hur Adam Smith, som inte bara var den moderna marknadsekonomins fader utan i sin Theory of Moral Sentiments också en moralfilosof som såg farorna med ett ohämmat egenintresse, nu felaktigt kommit att åberopas som grund för avregleringar…
Michel Onfray
L’ordre libertaire. La vie philosophique d’Albert Camus
Michel Onfray är en av de mest framstående och omtalade filosoferna i dagens Frankrike med en strid ström av böcker bakom sig. Ett av sina projekt kallar denne produktive författare ”Filosofins mothistoria”. Där lyfter han fram filosofer som oförtjänt har…
Hur minns man det förnedrande?
Herta Müller och Oskar Pastior
Hösten 2009 utkom Herta Müllers roman Andningsgunga. Den hade inte kunnat skrivas utan hjälp av en medförfattare som dog under arbetet. Hans namn är Oskar Pastior. Som författare kunde Müller och Pastior knappast vara mer olika, men som vi ska…
Den internationelle Tomas Tranströmer
Av IVO HOLMQVIST Engelsmännen blir sura för att Ian McEwan inte fick priset i år, irländarna för att Paul Muldoon fick stå över, syrianerna för att pengar och medalj gick Adonis näsa förbi, danskarna för…
Snart prisdags för Vargas Llosa
Av IVO HOLMQVIST “A Gripping New Novel from one of Latin America´s Greatest Writers” Det påstår baksidan på en bok som jag plockade på mig…
Mario Vargas Llosa – La Guerra del Fin del Mundo
Av IVO HOLMQVIST En predikant dyker upp i norra Brasilien mot slutet av 1800-talet och samlar kring sig en allt större skara trosvissa anhängare hos de fattiga lantarbetarna, i städernas slumbefolkning och bland de…
Sommarläsning (9): Thomas Bernhard
Av IVO HOLMQVIST ”Tempo furioso” hade varit en lämplig upprepad undertitel för Thomas Bernhards många romaner och skådespel, särskilt de som är ett fortgående…
Must you go? – Antonia Fraser om Harold Pinter
Av IVO HOLMQVIST Man kunde kanske tycka att Nobelpriset i litteratur 2005 till Harold Pinter, som enligt den koncisa prismotiveringen ”i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och…
Döden direkt – Simenons Belgien
Av IVO HOLMQVIST I en trevlig understreckare häromdagen tog Åke Erlandsson, tidigare chef för Nobelbiblioteket och mycket kunnig särskilt vad gäller fransk litteratur, upp Pierre Assoulines nya sammanställning av George Simenons självbiografiska texter,…
Mario Calabresi – La fortuna non esiste
Av ÅKE MALM Mario Calabresis första bok, Spingendo la notte più in là, har jag tidigare presenterat här på Dixikon. Den handlade om hans far, poliskommissarien Luigi Calabresi, som deltog i…
Mer om Galizien
Josef Agnon föddes i Galizien. Han har aldrig, tycks det, varit “inne”. I boken The Bridal Canopy från 1967, som utspelas i 1820-talets Galizien beskriver han en rabbins rundvandring per häst…
Authors down under: Katherine Mansfield, Frank Sargeson, Janet Frame, med flera…
Av IVO HOLMQVIST Auckland Writers & Readers Festivalkan inte mäta sig med Bokmässan i Göteborg, varken i fråga om programutbud, antalet utställande förlag, eller publiktillströmning. Men årets upplaga som just avslutats, den tionde i ordningen, var välbesökt och aktiviteterna varierande.…
Nobbade italienska författare
Naturligtvis är inte Nobelpriset någon absolut och objektiv mätare av litterär kvalitet. Många är de stora och betydande författare som förbigåtts. Och lika många är de intetsägande andraplansfigurer som krönts med ära och pengar. Ändå, eller just därför, upphör aldrig…