Ornitologen i Auschwitz 
Vetenskap i Förintelsens tjänst

I en förskräckande studie i medlöperi berättas i polska boken Ptaki krzyczą nieustannie (”Fåglarna skriker oavbrutet”) om den tyske vetenskapsmannen och ornitologen Günther Niethammer som med stöd av kommendanten Höss och i vetenskapens namn skapade ett naturreservat i anslutning till…


Filosofen 
Ny bok om Jürgen Habermas

Svante Weyler skriver om Philipp Felschs nyutkomna Der Philosoph som förstås handlar om Jürgen Habermas, en av den deliberativa demokratins upphovsmän, som sedan snart femtio år tillbaka är ett slags moralisk instans i Tyskland och en portalgestalt för den som…


Natten under snön 
Om ett krig som aldrig tar slut

Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…


Marseille 1940 
Ny bok av Uwe Wittstock

För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933.  Kenneth…


Från Polens getton till Goncourt 
Om Anna Langfus

Den polsk-franska författaren Anna Langfus var en pionjär och förnyare av litteraturen om Förintelsen och en av få kvinnor att litterärt gestalta den. Utifrån sin egen erfarenhet skildrar hon i sina romaner antisemitismen, skräcken, utplåningen av judar och svårigheten att…


IRL på nätet?
Om Tonio Schachingers roman Echtzeitalter

Österrikaren Tonio Schachinger belönades förra året med Deutscher Buchpreis för sin roman Echtzeitalter (Realtidsålder) där huvudpersonen, som är elev i en fiktiv gymnasieskola med stora likheter med anrika Theresianum i Wien, flyr från skolans rigida värld in i en spelvärld…


Dödläge 
Ett schackparti i Vilnius getto

I en kortroman av den litauiske författaren Icchokas Meras iscensätts några år efter novemberpogromen  den 9 november 1938 mot Tysklands judar, också kallad Kristallnatten,  ett särskilt sadistiskt parti schack i Vilnius getto, där alla judiska barns liv bokstavligen står på spel. …


En felaktig hälsning? 
Maxim Billers satiriska uppgörelse

Har Tyskland verkligen gjort upp med sitt nazistiska förflutna? En av Tysklands mest profilerade författare och största polemiker, Maxin Biller har skrivit en roman som pekar ut en offentlighet i Tyskland som bara väntar på att befrias från sin skuld…


Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring

Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…


En liberal frontalkrock
  Om Hannah Arendt & Isaiah Berlin

För Isaiah Berlin var Hannah Arendt en bête noir och Arendt var alltid nedlåtande mot Berlin. Om bakgrunden till antagonismen mellan dem har Kei Hiruta skrivit boken Hannah Arendt & Isaiah Berlin. Freedom, Politics and Humanity där han visar att den…


Käte Hamburger
Litteraturvetare, germanist, filosof

Rebecka Kärde presenterar Käte Hamburger, som 1934 flydde undan nazisterna till Sverige och Göteborg, bodde här i 22 år, blev svensk medborgare och skrev några av sina viktigaste böcker här. Av antisemitiska skäl fick hon aldrig någon universitetstjänst i Sverige…


Blutbuch 
Deutscher Buchpreis 2022

En av förra årets vackraste böcker och en självklar vinnare av Deutscher Buchpreis 2022 skriver Margareta Flygt om Blutbuch av Kim de l`Horizon, en bok om att visa sitt inre, hitta ett nytt språk och om att söka efter den…


Kafélivet i Berlin 
På spaning efter en svunnen tid

Apropå Shachar M. Pinskers bok A Rich Brew skrev Salomon Schulman för en tid sedan här på Dixikon om den tidigare kafékulturen i Odessa med de klassiska kaféerna Fanconi, Libman och Robina och författarna som befolkade dem. Nu tar han…


Ur makens skugga 
Om återupptäckta Veza Canetti

Den österrikiska författaren Veza Canetti debuterade redan 1932 men blev, efter att ha  gift sig med den kommande nobelpristagaren Elias Canetti, hans ”maka och verksam i hans tjänst”, som hon själv uttryckte det. Först när hennes samlade litterära produktion gavs ut…


Med rätt att döda? 
Om bombningar av civila mål

Ukraina är idag utsatt för en intensiv och hänsynslös bombning av civila mål liksom tidigare Guernica i Spanien, London, Dresden och Hiroshima under andra världskriget och senare Vietnam och Aleppo för att nämna några exempel. Kan sådana bombningar någonsin rättfärdigas? Har…


Priset på ett barn 
Om överlevande barn efter Förintelsen

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om den polska boken Cena (Priset) av den välkända journalisten Anna Bikont som  berättar om hur  barn, som gömts undan nazisterna och överlevt Förintelsen i Polen, blev föremål för köpslagan efter kriget. Då andra världskriget…


Splittring är ordet
Harald Jähner om mellankrigstiden

Efter framgången med Wolfszeit (Vargatider på svenska), som behandlade tiden efter andra världskriget, har Harald Jähner nyligen kommit ut med Höhenrausch, om åren mellan de båda världskrigen. Svante Weyler har läst en fascinerande genomgång som skildrar perioden bättre och mer levande…


Musik i nationens tjänst 
Ett tema med variationer

I sin bok The Necessity of Music redogör Celia Applegate för hur musiken i 1800-talets Tyskland kom att användas som ett medel för nationalistiska strävanden. Ruth Pergament har läst boken, vars ämne på flera sätt är högaktuellt också idag.  …


En moraldomstol för rättvisa och försoning?

Hur skipar man rättvisa efter något oerhört, när en ordinär juridisk prövning av olika skäl inte kan leda till en fällande dom och till försoning? I en ny polsk bok berättas om de judiska Medborgardomstolar som inrättades av överlevande judar…


From Odessa with love 
Essäer från Ukraina

Vem kan i det här läget motstå en bok med titeln From Odessa with love? Det kunde i alla fall inte Håkan Lindgren, som här skriver om journalisten Vladislav Davidzons essäsamling med undertiteln Political and literary essays from Post-Soviet Ukraine med…


Barnbarn och tysknationalist  
Om en roman av Bernhard Schlink

Går det att påverka någon genom att visa upp en annan värld? Kan konst omvända en nationalsocialist? Hur bemöter vi oliktänkande? Det är några av de stora frågor som Bernhard Schlink tar sig an i sin senaste, bästsäljande, roman Die…


Guerre 
En ny och hittills okänd roman av Céline

Det väckte sensation förra våren när drygt 5.000 dittills okända handskrivna manuskript av Céline offentliggjordes i Frankrike, Bland dem fanns två romaner, Guerre och Londres, varav den första kom ut på Gallimard i våras – nästan 80 år efter dess…


Kalusch
Mor, vaggan och moderjorden

När Kalush Orchestra från Ukraina nyligen vann Eurovisionens schlagertävling med sin Stefania – om den ukrainska modern, som vyssjar sitt barn till en bångstyrig vaggvisa –  blev det en solidaritetshandling med Ukraina och folket där. Men vem tillhör egentligen moderjorden…


Att korsa en flyktings spår
Tyska försök att närma sig historien

I Tyskland kommer det varje år ut mängder med nya böcker om andra världskriget och Förintelsen. Om den första generationen teg om sina upplevelser, vill den tredje och fjärde nu veta allt. Både Christiane Hoffmann i Alles, was wir nicht erinnern och…


Slutet på en hjältesaga 
Om Laokoons och Pollaks arm

När konstsamlaren Ludwig Pollak i början av 1900-talet fann Laokoons saknade högerarm fick hela Laokoongruppen en ny innebörd. Den tidigare hjältesagan om Laokoons kamp mot övermakten blev istället till en skildring av en redan förlorad strid. I Hans von Trothas…


Det frånvarande vittnet 
Georges Perec och minnet av Rue Vilin

”I Paris har jag valt tolv platser, gator, torg, gatukorsningar, kopplade till minnen, händelser eller till viktiga ögonblick i mitt liv.” Så beskrev den franske författaren Georges Perec (1936 – 1982) själv sitt minnes- och dokumentationsprojekt Lieux, som i vår…


W.G. Sebalds vision

Arne Melberg återvänder här med en andra text till W.G. Sebald, men denna gång inte till en biografi, utan söker sig med hjälp av Three Rings av klassicisten Daniel Mendelsohn längre in i Sebalds författarskap, till hans vindlande språk, till…


The Good Assassin

Om hur det förflutna till sist hann upp den skrämmande dubbelnaturen Herberts Cukurs – före den tyska ockupationen hyllad som ”Lettlands Lindbergh” och därefter i en handvändning förvandlad till en besinningslös best – berättas i The Good Assassin av Stephan…


I sällskap med Tóibín, Mann och Cousteau

I sällskap med Colm Tóibíns The Magician, Thomas Mann och oceanografen och filmaren Jacques Cousteau besöker Stina Barchan medelhavsstaden Sanary-sur-mer, tillflyktsort för många tyska och österrikiska författare undan nazisterna. Av en slump tog både läsning och julfirande mig till…


Te och bildning
Hemma hos Rahel Varnhagen

Inför ett framförande av Robert Schumanns och Heinrich Heines Dichterliebe lämnar Ruth Pergament de båda männen åt sig själva och finner istället en berlinsk parallellvärld med en kvinnlig sfär i vars sociala rum – salongerna – kulturhistoria skrevs. Jag…


Hur försvara demokratin?

Den ständiga frågan om hur ett öppet, demokratiskt samhälle skall kunna försvara sig mot dem som använder demokratin för att angripa den, ställdes nyligen på sin spets då Trump både före och efter valet förklarade att om han förlorade var…


En Bad Boy i Schweiz
Om Christian Kracht

Christian Kracht är en omtalad tyskspråkig författare från Schweiz, i fjol  på korta listan för Deutscher Buchpreis med lika omtalade Eurotrash. Magnus P Ängsal skriver här om flera av hans böcker, särskilt om den mångbottnade reseberättelsen Der Gelbe Bleischrift. …


Lilla Auschwitz 
Om barnlägret i Łódź

Få historiska händelser är väl så grundligt utforskade som andra världskriget, men ändå dyker det ständigt upp nya, tidigare mer eller mindre okända fakta. Nästan alla alltid lika upprörande. Gregor Flakierski skriver om en polsk bok om ett koncentrationsläger för…


Tiere im Nationalsozialismus av Jan Mohnhaupt

Margareta Flygt har läst den tyske journalisten Jan Monhaupts bok ”Tiere im Nationalsozialismus”. Monhaupt belyser i boken en tidigare mindre beaktad aspekt av nazismen; dess förhållande och relation till djur, för att därigenom blottlägga och tydliggöra nazimens världsbild. Margareta Flygt reflekterar över denna…


Guldjakt i massgravar
Płuczki av Paweł Piotr Reszka

I det nazityska förintelselägret Belzec i sydöstra Polen mördades nästan 600 000 judar, många begravda i massgravar. I reportageboken Płuczki skildrar den polske journalisten Paweł Piotr Reszka hur stora grupper av polacker senare grävde i förintelselägrens massgravar i jakt på…


Gettot i Łódź

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Kenneth Hermele om ett besök i det som var gettot i Łódź , som enligt Forum för Levande Historia inrättades 1940 och där som mest 164 000 människor tvingades ihop i en enorm trängsel med stor…