Szczepan Twardoch hör till Polens mest uppskattade skönlitterära författare och är flerfaldigt belönad för sina litterära verk. Samtidigt är han kontroversiell både som författare och person. I ett nationalistiskt land har han helt frankt deklarerat att han inte är polack…
Rysslands historia
Elegant i ny bok av Orlando Figes
I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…
Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande
Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa. Den 6 januari…
Rysslands krig i Ukraina och den ortodoxa kyrkan
Det ryska anfallskriget mot Ukraina har haft omedelbara konsekvenser också för de båda tidigare ortodoxa kyrkorna i Ukraina och för deras relation till den rysk-ortodoxa kyrkan och dess överhuvud Kirill. Kriget ser ut att göra splittringen mellan kyrkorna definitiv. Martin…
Splittring är ordet
Harald Jähner om mellankrigstiden
Efter framgången med Wolfszeit (Vargatider på svenska), som behandlade tiden efter andra världskriget, har Harald Jähner nyligen kommit ut med Höhenrausch, om åren mellan de båda världskrigen. Svante Weyler har läst en fascinerande genomgång som skildrar perioden bättre och mer levande…
Kan religion göra samhället bättre?
Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…
”Make Europe great again!”
Högernationalismen inför EU-valet
Göran Dahl, professor i sociologi, som under lång tid studerat den radikala högern, skriver här om de högernationella grupperna och partierna inför det kommande valet till EU-parlamentet i slutet av maj om vad som förenar och skiljer dem. (mer…
FRÅN FRUKTAN TILL HEMKÄNSLA
Rune Slagstad och de norska fjällen
Anders Björnsson om den norske sociologen mm Rune Slagstad, vars mästerverk De nasjonale strateger visade hur olika ”kunskapsregimer” avlöst varandra i det moderna Norges födelse och om hur hans Da fjellet ble dannet nu kompletterar med den inledande betydelse också naturforskare, målare och inte minst den…
ÄR POPULISMEN PROBLEMET?
Rob Riemen om hoten i vår tid
De nationalistiska rörelser som växt fram i Europa, med förakt för traditionella liberala etablissemang och för mänskliga rättighetsinstitutioner, betecknas ofta som populistiska. Den holländske författaren Rob Riemen menar att begreppet kan vara missledande, och att istället fascismen åter igen har blivit…
DEUTSCH, NICHT DUMPF
Tysk handbok för upplysta patrioter
I denna ”handbok för upplysta patrioter”, där Thea Dorn tar upp värdefrågor och begrepp som nationalism, tradition och kulturell tillhörighet, vill hon med ledordet ”upplysta” särskilja den besinningsfulla och intellektuellt prövande patriotismen från den värsta grobianiseringen och det etniskt mest exkluderande bruket…
De vita männnens stora krig
Arnold Zweigs hexalogi om första världskriget
I år är det 100 år sedan första världskriget slutade. Vid sidan av de mer välkända litterära verken som Remarques ”På västfronten intet nytt” eller Ernst Jüngers ”I stålstormen” är Arnold Zweigs bok ”Kampen om sergant Grischa”, en av de…
Efter Europa eller Europa först? (1)
Ivan Krastev – After Europe
Tommy Andersson tar i två artiklar upp böcker som båda behandlar problem i vår europeiska samtid, men med delvis olika perspektiv. Här först Ivan Krastevs After Europe som lyfter fram flyktingkrisen som vår Europapolitiska ödesfråga och i en senare artikel Claus Leggewies…
I Putins huvud
Michel Eltchaninoff – Dans la tête de Vladimir Poutine
Med anledning av invasionen i Ukraina lyfter vi här fram Peter Johnssons högaktuella text från 2015 om Michel Eltchaninoffs bok I huvudet på Putin. När kommunismen fallit krävs det en ”ledare” och en ”ny rysk idé”. Det är ”enbart en…
Operetten i världen av igår (II)
Kosmopolitanismen
Citatet sammanfattar kosmopolitismen väl: Staden Wien, där böckerna översattes till dussintalet språk, relationen mellan hemorten…
Imperium
Christian Kracht
AV RICHARD SWARTZ Redan omslaget till denna omdiskuterade roman – en illustration i en stil som kan föra tanken till Karl May eller Hergés Tintin – antyder något om…
Smältande isberg eller isbit i drinken?
Av ANN-CATHRINE JUNGAR Med stigande sommartemperaturer mattas inte de ständigt pågående diskussionerna om finlandssvenskhetens framtid. Tvärtemot. Veckan före midsommar toppade den största finlandssvenska dagstidningen Hufvudstadsbladet framsidan med ”Svenskfinland – ett smältande isberg?” Rubriken associerade till…
Sverige vår hemliga längtan
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Inga morgontidningar i brevlådan, eftersom det är helgdag. I stället vaknar jag till idel svensk musik i radions P2: Lars-Erik Larssons Pastoralsvit, Hugo Alfvén, Wilhelm Peterson-Bergers Intåg i sommarhagen, Franz Berwald, Jussi Björling sjungande Till havs, Jan…