I år är det 100 år sedan Franz Kafka gick bort och bara i Tyskland har ett drygt femtiotal nya böcker av och om Kafka redan getts ut, och otaliga evenemang planeras. Martin Lagerholm har i München besökt utställningen Kafka:1924…
Den rörliga stillbilden
Om fotografen Dayanita Singh
Den indiska fotografen Dayanita Singh betraktas som en av de främsta. En utställning med hennes bilder pågår till och med den 22 januari 2023 på Hasselbladsstiftelsen, Göteborgs Konstmuseum. Henrik Schedin skriver om en ständigt nyskapande fotograf som också vill motarbeta fotografiernas…
80-tal och graffiti
Två utställningar i Paris
Mikael Timm har sett två utställningar i Paris, den ena om det expansiva 80-talet, då kulturministern hette Jack Lang och allt var möjligt, och den andra om grafitti, påpassligt nog i Hôtel de ville – stadshuset – där makthavarna kämpat…
Den bildlösa tiden
Skärvor från Madrids förflutna
I Madrid betraktar Ylva Gripfelt den arabiska muren, stadens äldsta bevarade byggnadsverk, den katolska katedralen La Almudena, liksom det ännu oinvigda konstmuseet, Galería de las Colecciones Reales, på vars plats man vid utgrävningarna funnit lämningar också av judiskt liv. Jag står…
På resa med Saramago
Under nästan ett år reste Saramago kors och tvärs i Portugal och resultatet blev hans här inte översatta reseskildring Viagem a Portugal (Resa till Portugal). Till Saramagos hundraårsdag har det i Portugal kommit ut en ny upplaga av boken, illustrerad…
Generationsskifte i Marbach
För en av Europas främsta litteraturinstitutioner – det tyska litteraturarkivet Deutsches Literaturarchiv Marbach (DLA) med Schiller-Nationalmuseum och Literaturmuseum der Moderne i Marbach utanför Stuttgart, har i år för första gången en kvinna, litteraturvetaren Sandra Richter, utsetts till ledare för verksamheten. (mer …)
Dostojevskijs hatt
Det kan aldrig ha blivit särskilt ljust härinne. Lägenheten är inredd med dystert mörkbruna möbler, och de grönbruna tapeterna gör resten av jobbet: de dödar allt ljus tills man mår som om det var kväll trots att det är mitt…
Den absoluta avantgardisten: Franciska Clausen
Av IVO HOLMQVIST ”Överklassen är bra att ha” står det under en klassisk teckning av Albert Engström, med Kolingen och hans luggslitna kompis bekvämt vräkande sig på en marmorsoffa bland välklippta häckar i en…
Förlustval för Berlusconi och museinatt i Rom
Av ÅKE MALM Ett sensationsval – inget tvekan om detta. – För första gången under hans drygt 17 år långa karriär som politiker förlorar Silvio Berlusconi i ett val där han ställt…
Kolossala Rom
Av ÅKE MALM Sånt här kan man naturligtvis bara vara med om i Rom. I onsdags stod jag med arkitekten Barbara Nazzareno nästan 10 meter under marknivån nere i Colosseums källare. Det krävs inte särskilt…
Vems konst?
Kan krav på egendom preskriberas? Frågan är aktuell i Tyskland sedan många begärt tillbaka vad nazisterna konfiskerat. Hans Sachs-samlingen med 4 500 reklamplanscher från kejsartiden till Weimarrepubliken är ett exempel. Samlingen är världsunik och värderas till 50 miljoner euro. Sonen…