En skola för alla i fredens tjänst 
Om föregångaren Comenius

Han överlevde det trettioåriga kriget, trodde inte bara på utbildning och bildning för alla utan också att alla kunde ta den till sig, skapade de första läroböckerna och arbetade för fred och en bättre värld, var föregångare till både vår…


En moraldomstol för rättvisa och försoning?

Hur skipar man rättvisa efter något oerhört, när en ordinär juridisk prövning av olika skäl inte kan leda till en fällande dom och till försoning? I en ny polsk bok berättas om de judiska Medborgardomstolar som inrättades av överlevande judar…


Frihetens eld i en mörk tid 
Om fyra kvinnliga filosofer

För något år sedan skrev Arne Melberg här på Dixikon om Zeit der Zauberer, Eilenbergers omtalade bok om fyra manliga filosofer under det tidiga 1900-talet. I sin nya och lika uppmärksammade bok, Feuer der Freiheit handlar det istället om fyra…


Zu Dritt 
En roman om Karl Barth, Nelly Barth och Charlotte von Kirschbaum

En av 1900-talets största teologer, Karl Barth, är känd för sitt avståndstagande från den nazistiska ideologin och dess medlöpare och för sitt jättelika arbete Kirchliche Dogmatik, som kom att omfatta över 10 000 sidor. Men han var inte ensam om…


När girigheten gjordes till dygd
Adam Smith utan moral

Stefan Hedlund om hur Adam Smith, som inte bara var den moderna marknadsekonomins fader utan i sin Theory of Moral Sentiments också en moralfilosof som såg farorna med ett ohämmat egenintresse, nu felaktigt kommit att åberopas som grund för avregleringar…


Att tänka det etiska på nytt

”100 kronor i månaden gör skillnad, DU kan göra skillnad” uppmanade ett av Tv4:s välkända ansikten. Tittaren uppmuntrades bli ”världsförälder” och företag att skänka större summor för att få sitt företag uppvisat på bästa sändningstid. Under programmets gång får vi…


Samvetet i samhället

Av LARS HERZBERG I Dagens Nyheter 5.8 hade Karin Svanborg-Sjövall en ledare där hon diskuterar brottspreventionens problem med utgångspunkt i domen i det s.k. Södertäljemålet, i vilket…


Susanne Bier och våldets dilemman

Av LARS HERTZBERG Den danska regissören Susanne Biers filmer (Elsker dig for evigt, Brødre, Efter brylluppet) koncentreras ofta kring moraliska konflikter och dilemman. I den senaste, Hævnen, väcker hon frågor kring vårt förhållande till våldet.…


Camus främling inte så främmande?

Av PETER LANDELIUS Jag läser några kultursideskommentarer till Camus’ Främlingen med anledning av pocketupplagan av Jan Stolpes nyöversättning 2009, och det slår mig att flera av dem missförstår…


Etienne de Montety – L’article de la mort

Av RUTH LÖTMARKER Franska romaner är sällan roliga. Den bok med vilken Etienne de Montety, litterär redaktör på Le Figaro, debuterar och vars handling utspelar sig på…


Troels Nørager – Taking leave of Abraham. An Essay on Religion and Democracy

I DN har nyligen en debatt utbrutit om Humanisternas annonskampanj, där de tre arbrahamitiska religionernas – kristendom, islam och judendom – symboler utnyttjas för att föra fram ett budskap, riktat mot dem. Humanisterna vill…


Rainer Forst – Toleranz im Konflikt

Av OLA SIGURDSON Frågan om tolerans är i vår omedelbara samtid minst sagt glödhet. Därmed inte sagt att den är enkel. Tittar man närmare på toleransbegreppet lägger man snart märke till att det är lätt…


Att bestämma över liv och död

Debatten kring läkaren som gav ett spädbarn – en eventuellt – för hög dos morfin har aktualiserat en av de svåraste moralfrågorna om vem som har rätt att bestämma över liv och död. Idag tar läkare ett eget ansvar och…


Om bonusar, moral och solidaritet

Länge har man här i Finland velat misstänkliggöra all kritik av överstora belöningar åt näringslivets höjdare: kritikerna har beskyllts för populism eller ren och skär avundsjuka. Men nu – långt senare än…