Sorg och finlandssvensk språkglädje 
Om Susanne Ringell

Merete Mazzarella återkommer med ytterligare en presentation av en finlandssvensk författare – Susanne Ringell – som trots flera utmärkta recensioner av sina böcker också här, inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar. Hennes senaste bok, en sorgebok, är mycket levande, inte…


Ingen känsla blir trivial 
Om Hagar Olsson

Dante Löfmarck påminner om två av den finlandssvenska kritikern och författaren Hagar Olssons romaner, Det blåser upp till storm och Chitambo. Båda utspelar sig i Helsingfors, har upproret som centralt tema och som huvudperson en ung kvinna på väg att…


Att gå på bio och inte komma tillbaka
Om filmkritikern Sara Ehnholm-Hielm

Om bland annat den manliga blicken i filmer där kvinnor förblir passiva objekt, men också om filmer som Stromboli med Ingrid Bergman, Sommaren med Monika med Harriet Andersson och inte minst Jane Campions Pianot där kvinnor fått vara människor, individer,…


Det flyktiga minnets makt 
Om värdet av vittnesmål

Enligt gamla rättegångsbalken var ”två vittnen fullt bevis om de samstämmer” och domstolen i princip bunden av deras utsagor. Idag har vi en fri bevisvärdering som tillåter domstolen  att värdera en vittnesutsaga efter vad den är värd. Men vad är…


Över alla bräddar 
Om danska Lea Marie Løppenthin

Merete Mazzarella presenterar den danska poeten och romanförfattaren Lea Marie Løppenthin och hennes senaste roman Livet går over sine bredder, som med en antik myt som grund är en sci fi-betonad berättelse om ett dödsrike, Cyklus, där också livet kan återvinnas. …


Danska noveller och ett manifest 
Kristin Vego och Glenn Bech

Merete Mazzarella fortsätter sina presentationer av nordiska författare, denna gång av två danska författare, Kristin Vego och hennes novellsamling Se en sista gång på allt vackert och Glenn Bech, vars bok Jag erkänner inte längre er auktoritet, han själv kallar ett…


En Knausgård i ett dockskåp?
Om finlandssvenske Peter Sandström

I sin tredje text om finlandssvenska författare presenterar Merete Mazzarella här Peter Sandström, en av ”våra säkraste och mest njutbara stilister”, som genom åren huvudsakligen skrivit en egensinnig autofiktion där ett självbiografiskt förlopp mödolöst kan övergå i skröna.  Finlandssvenska…


Lyser och lågar 
Om finlandssvenska Ulla-Lena Lundberg

I en andra artikel om finlandssvensk litteratur presenterar Merete Mazzarella här Ulla-Lena Lundberg och hennes båda romaner Is och Lyser och lågar och pekar samtidigt på hur olika bedömningen av finlandssvenska författare kan vara i Finland och Sverige. Trots hennes ställning…


Tove Janssons Sommarboken 50 år

Efter ännu en hotfullt varm sommar skriver Merete Mazzarella här om en annan sommar, för nu redan länge sedan, som den skildras i finlandssvenska Tove Janssons Sommarboken. Men berättelsen om en farmor och ett barnbarn på en sommarö, om olika…


Vad är narrativ medicin?

Av MERETE MAZZARELLA Om detta hade Ola Sigurdson häromveckan en utomordentligt läsvärd essä som inspirerar till kompletteringar. För det första kan det vara värt att påpeka att det…


Könlitteratur?

Av MERETE MAZZARELLA Jag ska hålla ett föredrag om äldreomsorg, jag står i garderoben framför dörren till toaletten och drar av mig vinterstövlarna när en kommunalpamp kommer fram och hälsar välkommen. ”Min fru…


Vad ville Camus egentligen säga med sin roman Främlingen?

Av MERETE MAZZARELLA Här på Dixikon har Peter Landelius tagit upp frågan i sin blogg och har gett sitt svar – ett svar som aktualiserats av hans irritation över (åtminstone en del av) mottagandet…


Ljuger minnena?

Av MERETE MAZZARELLA Charles Darwin hade ett bardomsminne från fyraårsåldern. Han sitter i systern Carolines famn och hon skalar en apelsin åt honom. Plötsligt ser han…


Abraham Verghese – Cutting for Stone

Av MERETE MAZZARELLA Mest har jag väl den senaste tiden gått och undrat om jag verkligen har lust att betala runt hundra euro till EUs stödpaket till Grekland.…


När är en poet skald?

Av MERETE MAZZARELLA Jag har funderat på frågan i några veckor, ända sen jag hörde litteraturvetaren Anna Cullhed – forskare vid Svenska Akademien – tala (eller som vi av nån…


Att ta parti för livet

Av MERETE MAZZARELLA Återigen läser jag en bok av en av mina vänner (och en f.d. student vid Helsingfors universitet, måste jag stolt tillägga). Den här gången handlar…


Skyddsänglar

Av MERETE MAZZARELLA I gratistidningen Metro läste jag häromveckan att norska prinsessan Märtha Louise vill få norrmännen att möta sina skyddsänglar och har skrivit en guidebok med konkreta tips och instruktioner. Hon…


Isflak och mattvätt

Av MERETE MAZZARELLA Intryck från två skenbart helt olika håll har flutit ihop, nämligen från min läsning av ytterligare en bok skriven av en vän – Agneta Pleijels mycket berörande nya…


Om samtalet

Av MERETE MAZZARELLA ”Audi-mannen” talade  vi  mycket om här i Finland för nån vecka sen – eller är det ren två veckor sen? Tiden går fort, och samtalsämnena växlar lika fort. Men alltså:  biltillverkarens…


Människors möte…

Av IVO HOLMQVIST Häromdagen förundrade sig Merete Mazzarella, tillbaka i Helsingfors efter tre månader i Ekenäs, ”över att här är så mycket människor, så många man inte känner, så många som…


Hösthändelser

Av MERETE MAZZARELLA För författare är det här en alldeles speciell tid på året. Också om man inte själv råkar ge ut en bok kommer ju kollegernas, vännernas, och man får dedikationsexemplar. Vad ska man…


Mera Faulkner

Av IVO HOLMQVIST Hur sydstaternas småstäder tedde sig ante bellum, före det förödande inbördeskriget, får man en aning om i Oxford, Mississippi. En pampig domstolsbyggnad omges av tvåvåningshus med järnbalkonger och lätt bedagade affärer som…


Göra en tjänst

Av MERETE MAZZARELLA Vilka uppgifter i våra liv kan vi rimligen betala oss ifrån och överlåta åt andra? I Sverige finns det fortfarande ett starkt – och för mig obegripligt – ideologiskt…


Bruno Schulz, Cynthia Ozick och Galizien

Av IVO HOLMQVIST Steve Sem-Sandberg sällar sig genom sin utmärkta artikel i Glänta och nu på Dixikons hemsida till skaran skribenter som skrivit essäer om den gåtfulle Bruno Schulz. Dit hör både Philip Roth…


Ental eller samtal

Av MERETE MAZZARELLA Nu har jag gått och funderat på samtal. Häromdagen åkte jag tåg till Ekenäs och när vi skulle byta i Karis var det en dam som också skulle…


Jug jug to dirty ears

”En blick till hälften örn, till hälften näktergal” påstod Esaias Tegnér i sin akademisång att Gustav III hade, åtminstone på Sergels nyantika staty. Örnen har skarpblick, men vad har en näktergal? En blick mild såsom duvans? Tegnérs motsatspar haltar, särskilt…


Nordmenn! Kast børsa og gå hjem igjen!

Den socialdemokratiske litteraturkritikern Erik Hedén anklagade (1916) svenska författare för passivitet under Storstrejken 1909, i ett inlägg vars rubrik bet sig fast: De tigande diktarna. Ibland har den yrkesgruppen tvärtom sagt för mycket i politiska frågor, med mera talträngda än…