”Vår religion är förnuftet” 
Om feministen Louise Dittmar

I Anton Jansons tredje och avslutande del i serien om tre tyska feminister, och deras olika sätt att förhålla sig till en religion med kvinnofientliga inslag, har turen kommit till Louise Dittmar. Influerad av Feuerbach menade hon att Gud och…


En ångerfull Prometheus 
Peter Sloterdijk om en dyrköpt gåva

Om Prometheus, som en gång gav elden till människorna, kom tillbaka och fick se hur människorna förvaltat hans gåva – hur de först gjort sig till herrar över planeten och till sist fastnat i fossilbränslets förbannelse – skulle han då…


”Jag tror inte på Gud och röker cigarrer”
Om feministen Louise Aston

I många länder är religionen en integrerad del i ländernas institutioner och i människors sociala liv ner på familjenivå. Om religionen också tillåts motivera kvinnoförtryck, hur ska man som feminist förhålla sig till den? Ska man förkasta allt vad religion…


Baudelaire och revolutionen 
Franska författare och intellektuella 1848

Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…


Rysslands historia 
Elegant i ny bok av Orlando Figes

I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…


En av alla dessa centraleuropéer 
Om Karl Polanyi

Karl Polanyis klassiska verk The Great Transformation från 1944 (”Den stora omdaningen”), tillkom under en av de dystrare epokerna i mänsklighetens historia, men har nu nått kultstatus. Med industrialismens England i fokus utgår den från samma grundiakttagelse som Karl Marx hade gjort,…


Eleanor Marx. A Life
Rachel Holmes

”Tussy är jag”, brukade Karl Marx säga. Tussy var smeknamnet på den yngsta överlevande dottern, Eleanor. Hon var en märklig och framstående kvinna, väl värd att minnas i sin egen rätt och alldeles oavsett vem hon var dotter till. Hon…


Ett skepp kommer lastat – med filosofer

Av JAN HENRIK SWAHN Vi lever i en tid då. som jag ser det, inte ett tillfälle bör försummas att påminna om Greklands betydelse för Europa. Så varför…


Slavoj Žižek – First as Tragedy, Then as Farce.

Av OLA SIGURDSON Det är svårt att inte bli imponerad av den slovenske filosofen Slavoj Žižeks produktivitet. First as Tragedy, Then as Farce är, om jag räknat rätt, Žižeks tredje bok det här…


Axel Honneth – Verdinglichung. Eine anerkennungstheoretische Studie

Axel Honneth utkom för en tid sedan med en elegant liten bok, närmast en teoretisk essä, med den korta titeln ”Verdinglichung”. Honneth vill återerövra begreppet ”förtingligande” in i…


Prerafaeliternas verklighetsflykt

Jag har hela våren tänkt åka till Stockholm och titta på utställningen Prerafaeliterna på Nationalmuseum. Visserligen har jag alltid, ända sedan jag studerade konsthistoria på sextiotalet, tyckt förfärligt illa om dessa engelska skönandar som 1848 bildade The Pre-Raphaelite Brotherhood. Men…