Filosofen som kom in från kylan 
Nietzsche, två italienare och 53 volymer anteckningar i DDR

Efter andra världskriget, då också Nietzsches rykte var ödelagt, begav sig två italienska antifascister till det då kommunistiska Östtyskland – där Nietzsche sågs som en statsfiende – och lyckades där med stor möda dechiffrera de tiotusentals av Nietzsches knappt läsbara…


Frånvaron av ett Du i filosofins stora årtionde.
Om Zeit der Zauberer av Wolfram Eilenberger.

Ernst Cassirer var verksam som filosofiprofessor vid Göteborgs högskola från 1935 till 1941. Han flyttade 1941 till USA, där han dog 1945 som professor vid Columbia i New York – och som svensk medborgare. Att den tyske filosofen blev göteborgare…


Skammen, skrattet och gråten: Plessner och filosofins uppdrag

I två artiklar introduceras här den filosofiska antropologen Helmuth Plessner som just nu genomgår en renässans med nyutgåvor av hans samlade verk i Tyskland samt översättningar av hans mest centrala verk till engelska.  Fredrik Svenaeus redogör i artiklarna för Plessners tänkande som i sitt huvudverk…


Undvika döden eller berika livet?
The Anticipatory Corpse: Medicine, Power, and the Care of the Dying
Jeffrey P. Bishop

Av OLA SIGURDSON Vilken kropp är det som medicinen är intresserad av? Eller kanske tydligare: vilken slags uppfattning om människans kroppslighet är utgångspunkten för den moderna medicinen? Detta är den fråga…