Die Projektoren 
Clemens Meyers väldiga epos

 I sin 1.040 sidor långa roman Die Projektoren, om Europas historia från Andra världskriget till högerextremismen i dagens Tyskland, rör sig Clemens Meyer i sin labyrintartat uppbyggda värld genom tid och rum, i verklighet och fantasi och genom flera länder…


Natten under snön 
Om ett krig som aldrig tar slut

Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…


IRL på nätet?
Om Tonio Schachingers roman Echtzeitalter

Österrikaren Tonio Schachinger belönades förra året med Deutscher Buchpreis för sin roman Echtzeitalter (Realtidsålder) där huvudpersonen, som är elev i en fiktiv gymnasieskola med stora likheter med anrika Theresianum i Wien, flyr från skolans rigida värld in i en spelvärld…


Flykt, fördrivning och hemlöshet
Ulrike Draesners mästerliga romantriptyk

Vems är berättelserna om kriget och vilka skriver om vilkas upplevelser? Den tyska författaren Ulrike Draesner har med sin mästerliga trilogi om flykt, fördrivning och hemlöshet under 1900-talet – Sieben Sprünge vom Rand der Welt, Schwitters och Die Verwandelten -…


Blutbuch 
Deutscher Buchpreis 2022

En av förra årets vackraste böcker och en självklar vinnare av Deutscher Buchpreis 2022 skriver Margareta Flygt om Blutbuch av Kim de l`Horizon, en bok om att visa sitt inre, hitta ett nytt språk och om att söka efter den…


Omvärld och identitet
Deutscher Buchpreis 2022

Tysklands största bokpris, Deutscher Buchpreis, gick i år till Kim de l’Horizons Blutbuch. Margareta Flygt har läst inte bara den utan flera andra av de böcker som varit på både den långa och korta listan och funnit att årets böcker växlat…


Barnbarn och tysknationalist  
Om en roman av Bernhard Schlink

Går det att påverka någon genom att visa upp en annan värld? Kan konst omvända en nationalsocialist? Hur bemöter vi oliktänkande? Det är några av de stora frågor som Bernhard Schlink tar sig an i sin senaste, bästsäljande, roman Die…


Vanishing Berlin. Ett fotoprojekt

Om Berlins förvandling från tiden från murens fall 1989 och framåt handlar projektet Vanishing Berlin. I nu två böcker, på utställningar och på sociala medier har fotografen Alexander Steffen dokumenterat omvandlingen genom att beskriva platser och hus som en gång…


Blaue Frau 
Deutscher Buchpreis 2021

”Ett modigt val” anser Margareta Flygt om att Antje Rávik Strubels läsvärda Blaue Frau tilldelats årets största tyska bokpris, Deutscher Buchpreis, då boken varken bjuder på en enkel läsning eller ett lätt tema. Första gången jag hörde talas om Antje Rávik Strubel…


Dunkelblum – Eva Menasse

Jag har tidigare uppfattat många svenskars syn på omvärlden som väldigt förenklande och det är först på senare år bilden av goda och onda nyanserats mer. Beror det på att vi rest mer? Lärt känna människor, läst fler böcker? Jag…


Tiere im Nationalsozialismus av Jan Mohnhaupt

Margareta Flygt har läst den tyske journalisten Jan Monhaupts bok ”Tiere im Nationalsozialismus”. Monhaupt belyser i boken en tidigare mindre beaktad aspekt av nazismen; dess förhållande och relation till djur, för att därigenom blottlägga och tydliggöra nazimens världsbild. Margareta Flygt reflekterar över denna…


Fyra bröder i två romaner
Om tyska Winterbienen och Brüder

Margareta Flygt om två av de romaner som fanns med på Deutscher Buchpreis shortlist 2019 och som båda har två bröder som huvudpersoner. Den ena berättar om en biodlare och flyktingsmugglare och dennes bror under andra världskriget, den andra utspelar sig…


Om Lukas Bärfuss och hans roman Hagard

Lukas Bärfuss, den kanske mest välkände schweiziske författaren idag, tilldelades förra året Georg Büchner-priset som belöning för hela sitt författarskap som förutom romaner omfattar också essäer och dramer (”Vem är Schmitz?” spelas just nu på Stadsteatern i Göteborg). Margareta Flygt skriver…


Härkomst 
Saša Stanišić Herkunft

Den idag välkände tyske författaren Saša Stanišić, som kom med sina föräldrar till Tyskland 1992 i samband med de då pågående balkankrigen, ställer i sin senaste bok Herkunft, på en gång en roman, självbiografi och essä om minne och ursprung, angelägna…


”Kvinnohistorien”
Feridun Zaimoglus Die Geschichte der Frau

Feridun Zaimoglu, en av de mest framträdande tyska författarna, har redan tidigare skrivit romaner ur ett kvinnligt perspektiv, men har nu i sin senaste bok, Die Geschichte der Frau , velat framhäva kvinnorna i historien och har skapat sin egen…


Steven Uhly – Königreich der Dämmerung

Königreich der Dämmerung, Skymningens kungarike, är Steven Uhlys fjärde roman. Skymning är tiden mellan dag och natt, svår att fånga och i vilken det kan vara svårt att se klart. Är det slutet på dagen eller början på natten? Det…


Sibylle Berg – Vielen Dank für das Leben

Toto är resultatet av ett fylleknull. Bättre kan man inte beskriva det – och livet blir inte vackrare. Hans mamma är ett alkoholiserat vrak som knappt märker att hon har sex. Toto föds som hermafrodit och mamman bestämmer sig för…


Mittelreich
Joseph Bierbichler

Av MARGARETA FLYGT Hur många familjeromaner som utspelar sig i Tyskland under mellankrigstiden har det inte skrivits? Skådespelaren Joseph Bierbichler beskriver i sin romandebut restaurangägarfamiljen vid sjön Starnberg söder…


Christoph Schlingensief

Av MARGARETA FLYGT Christoph Schlingensief (49), en av Kulturtysklands förgrundsgestalter, dog den 21 augusti efter flera års kamp mot cancern. Han arbetade som film-, teater- och operaregissör, författare…


Konstens marodörer

Under fem år hade jag min dagliga gång förbi Sint Baaf-katedralen i Gent, den ena av de tre ståtliga medeltida byggnader som tornar upp sig i centrum, invid kanalerna – de andra är St. Michiel och Belfort. Till det medeltida…