Empires 
Om imperierna under det långa 1800-talet

År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…


Två intellektuella politiker

Demosthenes i Aten och Cicero i Rom var två politiker som, istället för med vapenmakt, ledde och behärskade sina hemstater i kraft av den talekonst de utövade vid rådsmöten och i folkförsamlingar och som med dess hjälp kunde fira politiska…


Infokratin 
En sval nedmontering av medborgarmakten

Den tyske filosofen Byung-Chul Han, en lågmäld men uthållig röst i den kritiska debatten om det moderna samhället och särskilt informationssamhället, ger i sin nya bok Infokratie en väsentligen dyster analys av demokratins möjligheter i vår nya sköna värld, där informationens…


Ur arkivet: Kvinnlig makt!
Om tre starka kvinnor av Ida Westin

Ida Westin skrev häromåret en artikel med utgångspunkt i tre franskspråkiga böcker som, alla på olika sätt, breddar synen på det feminina: Elisabeth Badinters Le pouvoir au féminin om kejsarinnan Marie-Thérèse av Österrike, Amelie Nothombs Frappe-toi le coeur och Délphine de Vigans Les loyautés. Läs…


Ricordi 
Om Francesco Guicciardini

Torbjörn Elensky om Ricordi (”Minnen”) av den italienske statsmannen och historikern Francesco Guicciardini. Han var samtida med Machiavelli, och på ett plan liknar Ricordi också Il principe (”Fursten”), men det som gör dem intressanta på ett mera tidlöst sätt är…


Kvinnlig makt!
Om tre starka kvinnor

Ida Westin om tre franskspråkiga böcker som, alla olika, breddar synen på det feminina: Elisabeth Badinters Le pouvoir au féminin om kejsarinnan Marie-Thérèse av Österrike, Amelie Nothombs Frappe-toi le coeur och Délphine de Vigans Les loyautés. (mer …)


En kombination av väggar, lås och nycklar

Av LARS HERTZBERG Vi omger oss med väggar för att skydda oss mot köld, väta och ovänner, men tar upp öppningar i väggarna för att komma ut och…


Klasskonflikter i krisens spår

Den ekonomiska krisens bistra effekter har, i många länder, utlöst en flod av protester, inte minst i Frankrike där arbetarna på flera fabriker låst in sina chefer som svar på nedläggningar, nerskärningar och varsel. – ”Människor känner sig lurade”, säger…


Kjolens dag

Det är inte så länge sedan en generation kvinnor tillkämpade sig rätten att bära byxor. Att kunna röra sig fritt och obehindrat var länge en jämställdhetsfråga. Men symboler ändrar betydelse över tid. I Bretagne aktualiserades frågan när några elever ville…