”Det som ni inte känner, skall ni inte bränna!” 
Johannes Reuchlin och bokbränningen

Om bokbränning av heliga skrifter alltid ska skyddas av yttrandefriheten eller vara brottsligt som hets mot folkgrupp, dvs som en handling riktad mot någons etniska ursprung eller trosbekännelse, är nu en fråga med stor aktualitet. Men bokbränning har otvetydigt och…


Är fattigdom den fattiges eget problem?
Om Bentham, Simmel och arbetslinjen

En arbetsgivarorganisation föreslog nyligen i DN varken intressantare arbeten, fortbildning i tjänsten, bättre arbetstider eller möjligheter att påverka arbetssituationen – allt sådant som de själva råder över – utan minskade bidrag för arbetslösa, som rätta sättet att få fler att…


Hör islam hemma i Tyskland – och Europa? (5) 
En reformerad islam?

I det femte och avslutande avsnittet av essän om islam i Tyskland – och därmed i Europa – tar Klas Grinell upp flera böcker av tyska muslimer som på olika sätt diskuterar vad en ”modern” eller ”reformerad” islam skulle kunna…


NAKENHETENS VÄVNAD
En essä om sanningens dubbla väsen

Den orientaliska saga de flesta känner från H.C Andersens version ”Kejsarens nya kläder” finns i flera olika litterära varianter. Alla handlar de om opportunismens lockelse och självkritikens fordringar. Ulf Eriksson reflekterar här i en text, som  han framförde under Stockholmspalavern,…


När även gulmåran brinner
Éric Vuillard om de fattigas uppror

Under medeltiden och nya tidens början bröt många folkliga bondeuppror ut i Europa – ofta inspirerade av reformationsrörelsen – riktade mot den tidens överhet och mot den rådande sociala och ekonomiska ordningen. I Sverige t.ex. tvingades kungen göra eftergifter efter…


HÄNDER. EN ESSÄ OM KONST (2)
Hans Holbeins Ambassadörerna

På en utställning ser vi tavlor som vi betraktar och bedömer. Tar vi ett steg tillbaka kan vi ibland upptäcka att vi inte betraktar målningen utan att målningen betraktar oss – tvärs genom det framtida tidsrummet. I det andra avsnittet…


Reformationen i Sverige ur några katolska betraktares perspektiv

Förra året firades 500-årsjubiléet av reformationen och Anton Jansson har tidigare på Dixikon skrivit om Luther-Jahr i Tyskland där Luther i mycket framställdes som en hjälte. Segrarna skriver historien, sägs det, och reformationen i Sverige har ofta setts som en…


Kättaren Luther
Volker Reinhardt – Luther der Ketzer. Rom und die Reformation

Har både den katolska och den lutherska synen onödigtvis bestämts av ömsesidiga och ensidiga fiendebilder? Var reformationen inte en konsekvens av teologiska skillnader utan mera resultatet  av årtionden av oförståelse och konfrontationer mellan ”de förfinade” i Rom och de ”bonniga” tyskarna? I…


Nådens gränser
Universella ambitioner och partikulära hämskor. Paulus, Badiou och Žižek

Under gångna decennier har de europeiska samhällena i hög takt blivit mer mångkulturella på det faktiska planet, allt medan de blivit mindre mångkulturella på det attitydmässiga planet. Denna aningen krassa analys gjordes häromåret av den amerikanske politiske skribenten och filosofen…