Visste du att Le petit prince av Saint-Exupéry lär vara världens fjärde mest sålda bok genom tiderna? Lägger man till också böckerna, filmerna och annat om Peter Pan och Pippi Långstrump tycks temat om puer aeternus och puella aeterna – det…
Die Herrlichkeit des Lebens
Michael Kumpfmüller
Många författare varierar samma tema från bok till bok. Michael Kumpfmüller hör inte till dem. Man vet inte var han ska dyka upp i nästa roman. Den nu 50-årige författaren slog igenom för ungefär tio år sen med Hampels Fluchten…
Några tyska författare
Av MARGARETA FLYGT De senaste åren har den tyskspråkiga litteraturen berikats med många nya röster och tonfall – det är andra och tredje generationens immigranter som berättar om sina erfarenheter. Denna postmigrantiska litteratur beskriver…
El oficinista
Guillermo Saccomanno
Av ULF ERIKSSON Genom en latinamerikansk stad utan namn vandrar den kontorist som är hjälten i denna strama lilla roman, där det dystopiska inslaget är lika…
Harry Mulisch (1) De ontdekking van de hemel
Av IVO HOLMQVIST Raden av förtjänstfulla författare från Nederländerna och Flandern som aldrig fick Nobelpriset är lång, alltifrån Stijn Streuvels och Simon Vestdijk till Louis Paul Boon, Marnix Gijsen, W. F. Hermans och Hugo…
Robert Walser
Av IVO HOLMQVIST ”Jag är inte här för att skriva, jag är här för att vara tokig.” Yttrandet är Robert Walsers, från hans senare år. Han var genom…
Charles Lewinsky – Zehnundeine Nacht
Av MARTIN LAGERHOLM Den schweiziske författaren Charles Lewinsky introducerades på svenska härom året med den intagande judiska släktkrönikan ”Meijers”. Den välavvägda blandningen av verklighetsdiktning och…
B. Akunin – oslagbar rysk deckare
Av BARBARA CZARNIAWSKA På 1990-talet berättade en av mina italienska vänner om en ny deckarförfattare översatt från ryska till italienska: B. Akunin. Jag läste en av hans böcker och kollade sedan…
Alan Sillitoe 1928-2010
Av IVO HOLMQVIST ”As soon as I got to Borstal they made me a long-distance cross-country runner. I suppose they thought I was just the build for it because I was long and…
Francesco Pacifico – Storia della mia purezza
En våldsamt rolig bok! Att läsa Francesco Pacificos språkvilda satir Storia della mia purezza på barer och kaféer i Rom under påsken, var en omtumlande upplevelse som inte blev mindre bisarr av påve Ratzingers samlade tystnad kring pedofilhärvan. [caption id=”attachment_10619″…
Maurice Gee – Crime story
Av IVO HOLMQVIST Peter Landelius funderingar häromdagen kring det orediga ordet ”Kerfuffle” fick mig att slå i The New Shorter Oxford English Dictionary (dock inte kortare än att…
Terry Eagleton och Matthew Beaumont – The Task of the Critic: Terry Eagleton in Dialogue
Av OLA SIGURDSON Den brittiske litteraturvetaren och kulturkritikern Terry Eagleton har under hela sitt akademiska liv varit osannolikt produktiv. På omslaget till den intervjubok med Eagleton som kom…
Arthur Koestler – Yesterday´s Man?
Av IVO HOLMQVIST Häromveckan fick några intressanta bilder på Graf Zeppelin mig att bläddra i ”Arrow in the Blue”, första delen av Arthur Koestlers självbiografi. Slutkapitlets seglats till Nordpolen…
J.D. Salinger – litteraturens Greta Garbo
Av IVO HOLMQVIST (tidigare publicerad den 4 juni 2009) ”Det är min möjligen subversiva mening att författarens känsla av anonymitet och obemärkthet är den näst värdefullaste egendom han har till låns under sina verksamma år”…
Roberto Bolaño – Amuleto
Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…
Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires
Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…
Rüdiger Safranski – Goethe & Schiller
Av MARTIN LAGERHOLM För fyra år sedan uppmärksammades Friedrich Schillers 200:e dödsdag på bred front i Tyskland. Bland den stora mängd nyutkomna titlar om universalgeniet och frihetsdiktaren utmärkte sig inte minst den briljante…
Rainhald Götz – Loslabern
Av MARGARETA FLYGT Med en sällsynt uppfinningsrikedom och med sprudlande energi har författaren med kultstatus sedan 80-talet, Rainald Götz, gett sig i kast med litteraturkarusellen. Hans korta pamflettartade bok Loslabern handlar om…
Tristram Stuart – Waste: Uncovering the Global Food Scandal
RECENSION I WEEKENDAVISEN Under rubriken En grim smag i munden skriver Annette K. Nielsen i Weekendavsien nr 30 om Tristram Stuarts undersökning av hur produktionsvillkoren, mat- och avfallshanteringen tillsammans gör att ca…
Frank Warren – Post Secret. Confessions on Life, Death and God
Av ANN-CATHRINE JUNGAR Om man delar en hemlighet med en vän är den då lika hemlig längre? Och om man delar den med väldigt många är den kanske inte hemlig överhuvudtaget? Tusentals människor…
Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich
Av SVEN-ERIC LIEDMAN Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter. Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen…
Dansk minimalism (2) – Pia Juul
Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…
Ödön von Horvath – Jugend ohne Gott
Av IVO HOLMQVIST ”Kastanjeträden trötta luta efter regnet sina tunga vita spirors blom,,,” Så börjar en av Vilhelm Ekelunds svårmodigt vackra ”Melodier i skymning” från förra sekelskiftet (originalupplagans jugendomslag, nog ritat av…
Två glada gossar på ferie – Franz Kafka och Ernst Weiss
Av IVO HOLMQVIST ”Kafka hade det inte heller så roligt” fanns det en vida spridd t-shirt som påstod, under bilden på dysterkvisten från Prag. Men ett par dagar hade han nog hyfsat kul, de…
Henry Parland
Av IVO HOLMQVIST ”Jag fann allt han företog sig så nätt och fint att jag ville gråta. Hans ögon var klara och ändå varma, gulbruna med litet blått i, hans hår vitt…
La Quinzaine littéraire, nummer 1000
Av CECILIA CARLANDER Det tusende (!) numret av litteraturtidskriften La Quinzaine littéraire (1-15 oktober 2009) är något utöver det vanliga. Hälften av innehållet är tillbakablickar och hyllningar från olika håll som i sin tur…
Litteraturhelg med Le Monde des livres
Av CECILIA CARLANDER Det är tänkt att bli en tradition – det är åtminstone vad som sagts vid flera tillfällen under helgen i Le Mondes nya och toppmoderna lokaler i Paris 13 :e arrondissement. Varje…
Snabbrapport från demonstrationen i Rom
Av ÅKE MALM Rom, lördag 3 oktober. – Vilken demonstration! Jag kommer direkt från Piazza del Popolo. Vi var 300.000, som ställde upp för press- och åsiktsfriheten…
Herta Müller – Atemschaukel
Av MARGARETA FLYGT Rumänien 1945: Alla tyskrumäner mellan 17 och 45 år deporterades på Stalins order till sovjetiska arbetsläger. Deportationen har det inte talats om sedan dess, den påminner om landets fascistiska förflutna.…
Om två uteblivna Nobelpris
Av IVO HOLMQVIST I en kunskapsrik och välformulerad understreckare i Svenska Dagbladet häromveckan skrev Alan Asaid, redaktör för Hjärnstorm, om alla käppar i hjulet som den dåvarande ständige sekreteraren i Svenska…
Isflak och mattvätt
Av MERETE MAZZARELLA Intryck från två skenbart helt olika håll har flutit ihop, nämligen från min läsning av ytterligare en bok skriven av en vän – Agneta Pleijels mycket berörande nya…
Gennaro Sangiuliano – Giuseppe Prezzolini. L´anarchio conservatore
Av RAGNAR STRÖMBERG Med avstamp i föremålets hundra år av konsekvent ombytlig trolöshet mot sina många samtiders förhärskande idéströmningar blir RAI-journalisten Gennaro Sangiulianos tegelstensbiografi över ”l’antitaliano” journalisten och debattören Giuseppe Prezzolini ( 1882-1982…
Alicia Gimenez Bartlett – El silencio de los claustros
Av BARBARA CZARNIAWSKA Kommissarie Petra Delicado är numera lyckligt gift, så lyckligt att hon inte kan låta bli att tänka att något förr eller senare kommer att gå fel. Ödet håller med henne…
Den melankoliske resenären. Om Robert Burton
Av JAN NORMING Isolarion är benämningen på en karta som var vanlig på 1400-talet och som i detalj skildrade ett avgränsat område utan synbar relation till omgivningen, på sitt sätt en insulär representation…