Utmärkelseindustrin 
Prisade arabiska romaner (1)

I en översikt över den arabiska samtidsromanen utgår Tetz Rooke här från antagandet att upprepade nomineringar till det mest prestigefulla av de omdiskuterade arabiska bokpriserna – ”The Arab Booker Prize” (IPAF)  – också markerar litterär kvalitet och presenterar några av…


Utmärkelseindustrin 
Prisade arabiska romaner (2)

I en översikt över den arabiska samtidsromanen utgår Tetz Rooke här från antagandet att upprepade nomineringar till det mest prestigefulla av de omdiskuterade arabiska bokpriserna – ”The Arab Booker Prize” (IPAF)  – också markerar litterär kvalitet och presenterar några av…


Några författarskap från Sydsudan och Eritrea

Jonathan Morén, som här i en essä presenterar flera författare från Sydsudan och Eritrea bland dem Taban Lo Liyong och Haji Jabir, påpekar samtidigt svårigheten tala om en nationell litteratur i två av världens yngsta länder där många språk lever…


Mer än Tom of Finland 
och Tove Jansson
 
Om queer finlandssvensk litteratur

Idag, när de välkända, men inbördes så olika, Tove Jansson och Tom of Finland sedan länge är borta, har den finlandssvenska litteraturen i förhållande till den finlandssvenska gruppens storlek, frambringat relativt många nya författare som på olika sätt behandlar queerhet.…


Houellebecq som ekonom? 
Att förstå genom litteraturen

I boken Houellebecq économiste från 2014 använde sig ekonomen och satirikern Bernhard Maris – som mördades ett år senare på Charlie Hebdos redaktion – av litteraturen som ett sätt att förstå samhället och Europa. Styrkan i boken är det nyfikna,…


Prix Goncourt 2024
 Houris 
Ny roman av Kamel Daoud

Den algeriske författaren Kamel Daoud, som gjorde stor succé med sin ”motundersökning” av Albert Camus Främlingen, på svenska Fallet Mersault, har nyss givit ut en fängslande och angelägen roman där han mot bakgrund av inbördeskriget i Algeriet under 1990-talet återkommer…


Romanen i Oman (2)

I andra delen av sin introducerande essä om Omans moderna historia, dess romanförfattare och deras böcker tar Tetz Rooke upp bl.a. Zahran al-Qasimi och Jokha Alharti, men berättar också om den årliga bokmässan i Muskat, som lockar förlag från hela…


Romanen i Oman (1)

 Fram till år 1970 var Oman ett gammalmodigt och slutet land, i princip isolerat från omvärlden. Sedan dess har det utvecklats till ett hightechsamhälle med ekonomiskt välstånd för sina egna medborgare, men är ännu närmast osynligt i svensk media. I…


Jurij Lotman 
Semiotiken och kulturens väsen

Den estlandsryske semiotikern Jurij Lotman betraktas – jämte samtida som Umberto Eco och Roland Barthes – som en av litteraturvetenskapens främsta. Hans livsverk firades i både Estland och Ryska federationen 2022, då han skulle ha fyllt 100 år. Hans  idoga…


Szczepan Twardoch 
Uppskattad polsk författare

Szczepan Twardoch hör till Polens mest uppskattade skönlitterära författare och är flerfaldigt belönad för sina litterära verk. Samtidigt är han kontroversiell både som författare och person. I ett nationalistiskt land har han helt frankt deklarerat att han inte är polack…


Büchnerpriset 100 år

I Tyskland lär det finnas drygt 1100 olika bokpris. Bland dem är väl Deutscher Buchpreis, Tysklands motsvarighet till Augustpriset, det mest kända. Men det  kanske mest prestigefulla litteraturpriset är Büchnerpriset, som i år fyller 100 år. Martin Lagerholm skriver här…


Platon i Verona 
Palimpsestens hemlighet

När skrivmaterialet en gång var dyrbart sökte man gnugga bort tidigare texter och använda materialet på nytt. Det har sedan gått att se, men inte att läsa, det som stått under den synliga texten. Men med ny multispektralanalys går det…


En författare med många ansikten 
Om den lyriske ironikern Dmitrij Bykov

Dmitrij Bykov, som räknas som en av de ledande liberala, ryska intellektuella och oppositionella gestalterna, har en litterär och journalistisk produktion bakom sig som är så omfattande att den är svår att överblicka: ett tjugotal romaner, nästan lika många diktsamlingar,…


Ljud, storhetsvansinne och klotter 
Isidore Isou och lettrismen (1)

”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…


Argentina och 
Ariana Harwicz
 
Några nutida latinamerikaner (4)

Inte bara de tidigare stora namnen från Argentina – som Borges, Cortazar, Sábato och Piglia – finns numera på svenska, utan också flera av de nutida, som Samanta Schweblin och Dolores Reyes. Henrik Nilsson skriver här om ännu en argentinsk…


Den stora berättelsen 
Om Balzac och Peter Brooks

Den amerikanske litteraturforskaren Peter Brooks sammanfattar i två nya böcker sin livslånga fascination inför Balzac och hans författarskap, men gör i dem också upp med sina egna tidigare tankar om the narrative turn och distanserar sig från tanken att ”allt”…


Käte Hamburger
Litteraturvetare, germanist, filosof

Rebecka Kärde presenterar Käte Hamburger, som 1934 flydde undan nazisterna till Sverige och Göteborg, bodde här i 22 år, blev svensk medborgare och skrev några av sina viktigaste böcker här. Av antisemitiska skäl fick hon aldrig någon universitetstjänst i Sverige…


Att vakna ur en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (3)

Anna Jansson avslutar här sin essä om egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – med att presentera såväl författarna Amr Ezzat, Alaa Abd el-Fattah, Noor Naga…


Hirano Keiichiro
En av Japans främsta författare

Lars Vargö presenterar den japanske författaren Hirano Keiichiro, som redan som 23-åring tilldelades det prestigefyllda Akutagawapriset, och som nu räknas till en av Japans främsta författare med sitt finstämda, ibland rent av eleganta språk i böcker rika på innehåll, ofta…


Ngs kalejdoskop 
Om malaysisk-kinesiske Ng Kim Chew

Ett ständigt sorl av vatten genomsyrar den malaysisk-kinesiske författaren Ng Kim Chews novellsamling Yu (Regn), vars franska översättning Pluie förra året belönades med Prix Émile Guimet. Anna Chen Gustafsson skriver här om Ng, som gjort sig känd för texter som kretsar…


Baudelaire och revolutionen 
Franska författare och intellektuella 1848

Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…


Över alla bräddar 
Om danska Lea Marie Løppenthin

Merete Mazzarella presenterar den danska poeten och romanförfattaren Lea Marie Løppenthin och hennes senaste roman Livet går over sine bredder, som med en antik myt som grund är en sci fi-betonad berättelse om ett dödsrike, Cyklus, där också livet kan återvinnas. …


Priset på ett barn 
Om överlevande barn efter Förintelsen

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om den polska boken Cena (Priset) av den välkända journalisten Anna Bikont som  berättar om hur  barn, som gömts undan nazisterna och överlevt Förintelsen i Polen, blev föremål för köpslagan efter kriget. Då andra världskriget…


En mattgul ljuspunkt 
Om Gutti Alsen

Rebecka Kärde skriver om Gutti Alsen (1869-1929), som levde i det vid den tiden  avlägsna Königsberg. Hennes få böcker kom ut på mindre förlag och fick vad det verkar då ingen större uppmärksamhet. Men hennes prosa, som var bildrik, våldsam…


Colombia och Juan Gabriel Vásquez 
Nutida latinamerikansk skönlitteratur (2)

 Colombia har idag blivit ett av de litterärt sett mest vitala länderna i Latinamerika. Henrik Nilsson presenterar flera författare därifrån och tar särskilt upp Juan Gabriel Vásquez och hans senaste bok, Volver la vista atrás (Vända blicken bakåt), en roman…


Xi Xi 
En introduktion

I den andra artikeln i Dixikons serie om kinesiskspråkig skönlitteratur presenterar här Nicklas Junker poeten och romanförfattaren från Hongkong Xi Xi, som lekfullt kunde ta sig an också avancerade frågor om mänskligt varande. Anm: Denna artikel har publicerats tidigare, men har…


Lyser och lågar 
Om finlandssvenska Ulla-Lena Lundberg

I en andra artikel om finlandssvensk litteratur presenterar Merete Mazzarella här Ulla-Lena Lundberg och hennes båda romaner Is och Lyser och lågar och pekar samtidigt på hur olika bedömningen av finlandssvenska författare kan vara i Finland och Sverige. Trots hennes ställning…


De sorgsnas lycka 
Om Luc Dietrich

Ingrid Elam presenterar här den franske författaren Luc Dietrich som 1935, bara 22 år gammal, debuterade med romanen Le bonheur des tristes (De sorgsnas lycka), en av hans två självbiografiska romaner. Efter att de fallit i glömska efter kriget har de…


En drömbok och en utan betydelse 
Nytt från Martin Walser och Robert Schneider

Martin Lagerholm om två stora tyskar i mindre format – Robert Schneiders nya Buch ohne Bedeutung och 95-årige Martin Walsers drömbok,Traumbuch. Båda har, i likhet med flera tyska prosaister under senare år, denna gång givit ut korta böcker med korta texter.  …


”Solens sken och jordens skuggor” 
Om Hölderlins diktning

Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…


Strindberg på IKEA 
Þórarinn Eldjárn – Nordens Borges

John Swedenmark presenterar Þórarinn Eldjárn – Islands egen Borges – och hans nya novellsamling Umfjöllun (ungefär ”Rapportering”) där han i en lättsam lärdomsstil övertygande driver det fantastiska händelseförloppet som när han låter Strindberg dyka upp på IKEA. Islänningen Þórarinn…


Lavinen och stenarna
Polska författare och kommunismen

När Polen befriades från den nazistiska ockupationen 1945 gav det också kulturlivet och författarna nya möjligheter. Men dessa kringskars snart av kommunistiska påbud om socialrealism och krav på att författarna skulle bli ”själens ingenjörer”. En polsk bok tar upp sex…


Mona 
Roman av Pola Oloixarac

Den argentinska författaren Pola Oloixarac har med sina hittills tre romaner fått ett brett erkännande hos den internationella kritikerkåren. Roza Ghaleh Dar presenterar här hennes senaste roman, Mona, där författaren Mona och ett antal andra internationella författare är inbjudna till…


Tre romaner 
Henrik Nor-Hansen

Nor-Hansens roman Termin nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2017 men har trots det fått liten uppmärksamhet. Mikaela Blomqvist skriver här om den och två andra av hans romaner i trilogin Tre romaner  att Nor-Hansen genom sin sakliga metod, som står i…


Revolution på tomgång 
33 Revoluciones av Canek Sánchez Guevara

Canek Sánchez Guevara, som gick bort 2015 bara fyrtio år gammal, var barnbarn inte bara till den legendariske gerillaledaren och politikern Che Guevara utan också till den kubanska ”revolutionen”. Som punkmusiker, grafisk designer, fotograf, journalist och författare till kortromanen 33…


Die Benjamins 
Om Walter Benjamin och hans familj

Walter Benjamins berömmelse är stor och många av hans böcker finns på  svenska, nyligen kom hans Om hasch som fått stor uppmärksamhet. Om Walter själv, om hans familj och deras öden före, under och efter nazismen, har Uwe-Karsten Heye skrivit…