Den kubanske poeten, essäisten och romanförfattaren José Lezama Lima är en av dem som betytt mest för vad som brukar kallas den latinamerikanska barocken, som han både teoretiserade över och utövade i sina verk. Det gäller särskilt hans väldiga, gongoristiska…
Argentina och
Ariana Harwicz
Några nutida latinamerikaner (4)
Inte bara de tidigare stora namnen från Argentina – som Borges, Cortazar, Sábato och Piglia – finns numera på svenska, utan också flera av de nutida, som Samanta Schweblin och Dolores Reyes. Henrik Nilsson skriver här om ännu en argentinsk…
Colombia och Juan Gabriel Vásquez
Nutida latinamerikansk skönlitteratur (2)
Colombia har idag blivit ett av de litterärt sett mest vitala länderna i Latinamerika. Henrik Nilsson presenterar flera författare därifrån och tar särskilt upp Juan Gabriel Vásquez och hans senaste bok, Volver la vista atrás (Vända blicken bakåt), en roman…
Nutida latinamerikansk skönlitteratur (1)
En introduktion
Med denna introducerande artikel om nutida latinamerikansk skönlitteratur inleder Henrik Nilsson en serie essäer där fokus kommer att ligga på tre länder som också historiskt varit betydelsefulla, Argentina, Colombia och Mexiko. Essäserien har gjorts möjlig genom ekonomiskt stöd från Svenska…
Om Carlos María Domínguez
Den argentinsk-uruguayanske författaren Carlos María Domínguez, ännu inte översatt till svenska, har som ingen annan gjort Río de la Platas vatten, öar och människor till sitt litterära territorium. Henrik Nilsson har mött honom i Montevideo och tar här särskilt upp två…
En perfekt komponerad roman
La uruguaya av Pedro Mairal
”En perfekt komponerad roman” av ”en av de främsta och mest medryckande författarna i den nya argentinska prosan” anser Henrik Nilsson om den argentinske författarens Pedro Mairals roman om en författares resa från sitt äktenskap som gått i stå i…
Tomás González – Niebla al mediodía
Några ord måste sägas om Tomás González debutroman Primero estaba el mar (I begynnelsen var havet) från 1983, som blivit något av en minor classic i den colombianska litteraturen. Författaren arbetade som kypare på den klassiska salsaklubben El Goce Pagano…
El oficinista
Guillermo Saccomanno
Av ULF ERIKSSON Genom en latinamerikansk stad utan namn vandrar den kontorist som är hjälten i denna strama lilla roman, där det dystopiska inslaget är lika…
Snart prisdags för Vargas Llosa
Av IVO HOLMQVIST “A Gripping New Novel from one of Latin America´s Greatest Writers” Det påstår baksidan på en bok som jag plockade på mig…
Dikten lämnar oss inte
Av PETER LANDELIUS Jorge Luis Borges är ständigt närvarande i den spansktalande litteraturen. Referenserna till mästaren duggar tätt. En av de senaste och mest intressanta kommer från colombianen…
”Ett steg framåt och två tillbaka, men alltid under applåder”
Av PETER LANDELIUS Roberto Ampuero har haft framgång med sina deckare i övervägande latinamerikansk miljö, men hans bästa bok är utan tvekan ”Nuestros años verde olivo” (Våra år…
Revolutionen äter sina barn
Av PETER LANDELIUS Carlos Franqui dog i förra veckan i Puerto Rico, ön som är Kubas tvilling i karibiska sjön. I Miami Herald ser jag ett foto…
Roberto Bolaño – Amuleto
Av ULF ERIKSSON I Roberto Bolaños (1953-2003) berömda roman De vilda detektiverna finns ett parti om en kvinna som i september 1968 gömmer sig på en toalett i Mexiko Citys autonoma universitet, medan…
Alonso Cueto – La hora azul
En av Perus främsta berättare i generationen efter Vargas Llosa heter Alonso Cueto och har inriktat sig på medelklassens livsprojekt och moraliska vandel. Med detta fokus fångar han den…
Horacio Castellanos Moya – Insensatez
Av ULF ERIKSSON Huvudpersonen i Horacio Castellanos Moyas roman Insensatez (Dårskap) kommer till ett land som kan vara El Salvador för att slutredigera ett omfattande dokument med vittnesbörd om militärens…
Rodrigo Rey Rosa – El material humano
Ny bok av Rey Rosa Rodrigo Rey Rosa, född i Guatemala 1958, men under många år bosatt på annat håll, i New York och i Tanger i Marocko, återvände till Guatemala på nittiotalet, då…
En läsupplevelse!
Ricardo Piglias Respiración artificial
Det finns en berömd essä av argentinaren Ricardo Piglia, ”Tesis sobre el cuento” (Teser om novellen) där han skisserar den moderna novellkonstens historia utifrån ett tankeexperiment om hur några författare (Tjechov, Kafka, Hemingway, Borges) skulle ha hanterat den enkla fabeln…