Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Årstidernas växlingar kan vi inte göra mycket åt. Men det är lättare att fördra det tilltagande mörkret om man i god tid skaffat sig stimulerande läsning.…
El oficinista
Guillermo Saccomanno
Av ULF ERIKSSON Genom en latinamerikansk stad utan namn vandrar den kontorist som är hjälten i denna strama lilla roman, där det dystopiska inslaget är lika…
Madman Bovary
Christophe Claro
Av NICLAS JOHANSSON Madame Bovary – utgiven i Paris 1857 – är ett monument i den moderna västerländska litteraturen, ett monument byggt på ironins och läsningens osäkerhet. Flauberts medkänsla…
“I like roads. I like to move”
Av IVO HOLMQVIST Gapet mellan ideal och verklighet framgår beklämmande tydligt på en bekant bild från Louisville av den amerikanska fotografen Margaret Bourke White. Husfasaden reklamerar för USA…
Vem dödade Dag Hammarskjöld?
Av IVO HOLMQVIST När jag för nu en hel del år sedan recenserade Iwo Wiklanders ”Det skall jag förklara senare” i köpenhamnstidningen Kristeligt Dagblad var det under rubriken…
La sima
José María Merino
Av ULF ERIKSSON Att spanska författare inte släpper inbördeskriget bekräftar att historieskrivning och skönlitterär gestaltning båda är nödvändiga förutsättningar för de levandes arbete med att begrunda och sinsemellan…
Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes
Clemens J. Setz
Av RICHARD SWARTZ Åtminstone sedan den sjuhundra sidor omfattande romanen “Die Frequenzen” – utgiven 2009 och med förhållandet far-son som tema – gäller den österrikiske författaren Clemens J. Setz…
Dieu s´amuse
Michel Lambert
Av MARIANNE JEFFMAR Michel Lambert är en av de mest intressanta franskskrivande belgiska författarna i dag. Framför allt hans noveller är värda att läsas med eftertanke. Titelnovellen i ”Dieu…
Schwarze Sonne scheine
Albert Ostermaier
Av MARGARETA FLYGT Vad händer med oss när vi fått en dödlig sjukdom diagnostiserad och hur lär vi oss att lita på oss själva? Albert Ostermaier, dramatiker och romanförfattare,…
Annie Ernaux – L´autre fille
Av MARIANNE JEFFMAR Den produktiva romanförfattaren Annie Ernaux har äntligen gett sig i kast med det som frestat henne under hela hennes författarskap: att lyfta undan de slöjor…
Det som sker är som en roman.
Av JAN HENRIK SWAHN 1997 ägde ett märkligt författarmöte rum i Stockholm. Inför hundratalet åhörare presenterades svensken Arne Sundelin och greken Jannis Kiourtsakis för varandra, skådespelaren Michalis Koutsogiannakis…
Ferdinand von Schirach – Schuld
Av EVA MATTSSON Ferdinand von Schirach är en brottmålsadvokat och bestsellerförfattare som i den här boken valt att berätta om ett antal fall som han stött på under sin…
Anna Katharina Hahn – Kürzere Tage
Av EVA MATTSSON Handlingen i korthet:beskrivning av ett par bostadskvarter i den efter krigen återuppbyggda storstaden Stuttgart med sin idag mycket blandade befolkning. I ett av…
Alice Munro och en brun ylleklänning
För ett halvår sen köpte jag en pocketbok, Alice Munros Kärlek, vänskap, hat och började läsa titelnovellen. Den handlar om den medelålders, alldagliga Johanna, ett före detta barnhemsbarn som i åratal tjänat hos andra, först hos en gammal dam, sedan…
Hervé Le Tellier – Assez parlé d´amour
Av EVA MATTSSON Många déjàvun för oss som suttit vid fontänen nedanför Rue Mouffetard, promenerat i Jardin des Plantes, strukit utmed kanten på Luxembourgträdgården och tagit en espresso…
Pippi – en pigg pensionär
Av IVO HOLMQVIST ”Heute wäre Pippi Langstrumpf 65 jahre ’alt’ geworden”, påstod litteratursidorna i Die Welt för några dagar sedan, och svenska tidningar hävdar samma sak ser jag. Det där stämmer förstås…
Giancarlo De Cataldo – I traditori
Av ÅKE MALM Hur blev Italien Italien och varför blev det som det blev? Frågorna ställs allt oftare just nu när firandet av 150-årsminnet av landets enande går…
Pierre Alain Bergher – Les mystères de la Chartreuse de Parme. Les arcanes de l’art
Av LENA KÅRELAND Vad har Mark Twains Huckleberry Finn gemensamt med Fabrice del Dongo, huvudpersonen i Stendhals La Chartreuse de Parme? Vad finns det för likheter mellan Goethe…
Harry Mulisch (1) De ontdekking van de hemel
Av IVO HOLMQVIST Raden av förtjänstfulla författare från Nederländerna och Flandern som aldrig fick Nobelpriset är lång, alltifrån Stijn Streuvels och Simon Vestdijk till Louis Paul Boon, Marnix Gijsen, W. F. Hermans och Hugo…
Maximilien Le Roy och Michel Onfray – Nietzsche. Se créer liberté
Av JAYNE SVENUNGSSON Jag kan inte säga att tecknade serier varit någon stor grej i mitt vuxna liv. Men sedan en god vän initierat mig i den blomstrande…
Aktuellt: Storm över Jamaica
Av IVO HOLMQVIST Minst ett dussin döda och åtta saknade efter stormen Nicoles framfart över Jamaica, meddelar en notis från TT: – ”Tre dagar av…
Nick Taylor – American Made
Av IVO HOLMQVIST Det var en liten utvald skara studenter som togs in på kursen i Book Design på Dartmouth College hösten 1964. Dels fick…
Christoph Poschenrieder – Die Welt ist im kopf
Av MARTIN LAGERHOLM 1818 företog en ännu relativt okänd Arthur Schopenhauer — sedermera en av Tysklands och den västerländska tanketraditionens mest vittberömda filosofer — en längre resa från…
Arturo Fontaine – La vida doble
Av PETER LANDELIUS La vida doble heter den, chilenaren Arturo Fontaines nya roman som nyss kommit ut hos Tusquets i Madrid och redan hunnit få beröm av Carlos…
Bernd Stiegler – Reisender Stillstand
Av MARTIN LAGERHOLM När Montaigne 1570 drog sig tillbaka till sitt torn i slottet Montaigne i Bordeaux, skapade han litteraturhistoria med sina fria och prövande…
En knivsudd höst. VM från sidan (9)
Av JAN NORMING När VM går mot sitt slut infinner sig vemod och höstkänning. Liksom de varma dagarna glesnar blir det längre mellan matcherna. Det gäller att ta vara på dem. Från början…
Sommarläsning (7): Ricarda Huch
Av IVO HOLMQVIST ”The Last Station”, den nya filmen om Leo Tolstojs sista dagar och död (Helen Mirren och Christopher Plummer är stiliga också när de grälar, fast…
Sommarläsning (6): James Hilton
Av IVO HOLMQVIST ”Goodbye Mr Chips” av James Hilton är historien om latinläraren som på sin ålderdom minns alla generationer elever han sett passera på internatskolan Brookfield, inte…
Judith Oriol – Femmes proustiennes
Av LENA KÅRELAND Marcel Prousts monumentala verk A la recherche du temps perdu hör till den europeiska litteraturens viktigaste 1900-talsromaner. Med sin skildring av de adliga och högborgerliga…
René de Ceccatty – Moravia
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Alberto Moravia var den första italienska författare jag vågade mig på när jag skulle ta steget från kursboken Buongiorno Italia! till ren skönlitteratur. Det visade…
Sommarläsning (4): John O´Hara
Av IVO HOLMQVIST John O´Hara hoppades länge på ett Nobelpris men det hamnade ständigt i fel ficka, hos William Faulkner och hos hans goda vänner Ernest Hemingway och…
Sommarläsning (3): Eduard von Keyserling
Av IVO HOLMQVIST Vem minns längre den tysk-baltiske författaren Eduard von Keyserling, född 1855 på godset Paddern i Kurland? Kring förra sekelskiftet var han…
Teaterfestival för Neue Stücke aus Europa
Av MARGARETA FLYGT I år firar den enda verkligt stora teaterfestivalen för nyskrivna pjäser ”Neue Stücke aus Europa”, tioårsjubileum i Wiesbaden och Mainz. Tyskland är en stark teaternation, och festivalen visar att det också finns…