Romanen i Oman (2)

I andra delen av sin introducerande essä om Omans moderna historia, dess romanförfattare och deras böcker tar Tetz Rooke upp bl.a. Zahran al-Qasimi och Jokha Alharti, men berättar också om den årliga bokmässan i Muskat, som lockar förlag från hela…


Romanen i Oman (1)

 Fram till år 1970 var Oman ett gammalmodigt och slutet land, i princip isolerat från omvärlden. Sedan dess har det utvecklats till ett hightechsamhälle med ekonomiskt välstånd för sina egna medborgare, men är ännu närmast osynligt i svensk media. I…


En doft av evigheten
Hubert Haddad – Le peintre d’éventail

”En enastående språkkonstnär” anser Jeana Jarlsbo om den Tunisienfödde franske författaren Hubert Haddad, som givit ut en rad diktsamlingar, essäböcker, teaterpjäser och romaner och är ansedd som en förnyare av novellgenren, och som för närvarande också är chefredaktör för tidskriften…


“I like roads. I like to move”

Av IVO HOLMQVIST Gapet mellan ideal och verklighet framgår beklämmande tydligt på en bekant bild från Louisville av den amerikanska fotografen Margaret Bourke White. Husfasaden reklamerar för USA…


Anna Katharina Hahn – Kürzere Tage

Av EVA MATTSSON Handlingen i korthet:beskrivning av ett par bostadskvarter i den efter krigen återuppbyggda storstaden Stuttgart med sin idag mycket blandade befolkning. I ett av…


Nådens gränser
Universella ambitioner och partikulära hämskor. Paulus, Badiou och Žižek

Under gångna decennier har de europeiska samhällena i hög takt blivit mer mångkulturella på det faktiska planet, allt medan de blivit mindre mångkulturella på det attitydmässiga planet. Denna aningen krassa analys gjordes häromåret av den amerikanske politiske skribenten och filosofen…


Hans Joachim Schädlich – Kokoschkins Reise

Av RICHARD SWARTZ Sedan sin debut med Versuchte Nähe i slutet av sjuttiotalet, då uppbackad och beskyddad av Günter Grass, är den i DDR uppvuxne Schädlich en del…


Drömmarnas republik
En essä av Steve Sem-Sandberg om Bruno Schulz (I)

Av STEVE SEM-SANDBERG En essä från tidskriften Glänta Drohobych In i staden kommer man via Krokodilgatan som i verkligheten heter Stryjgatan. Så här i november, när dagarna från morgon till kväll omges av ”halvdagerns gråa pälsbräm”, ser gatan märkligt nog…


BabelMed

För den som vill läsa mer om litteratur och kultur från länderna runt Medelhavet – och då inte bara från de europeiska – är nättidskriften BabelMed en tillgång. Den kan läsas på flera språk: på engelska, franska, italienska och arabiska.