Det moderna genombrottet 
Brandes, Bang och Kristensen

När Georg Brandes i Danmark efterlyste en samtidslitteratur som gav uttryck åt ”frihetens stora tankar och mänsklighetens framsteg” och ställde ”problem under debatt” väckte det genklang i både Danmark, Norge och Sverige och blev inledningen till vad man kallar Det…


Dansk teater firar 300 år
Jubileumsår i Danmark

I Danmark pågår ännu jubileumsfirandet Dansk Teater 300 år  med uppsättningar över hela landet. Martin Lagerholm, som i Köpenhamn sett både en pjäs om Ludvig Holberg – vars debut som pjäsförfattare på danska med Den politiske kandestøber är anledning till jubiléet -…


En svensk krönika på danska
Prästen Sthen Jacobsen och Skånska kriget

Genom freden i Roskilde 1658 blev Skåne svenskt. Danmark, som ändå inte ville ge upp sin kanske viktigaste provins, försökte under det skånska kriget 1675-1679 återta förlorad mark, men besegrades först vid ett av Nordens blodigaste slag, slaget om Lund…


Klaus Rifbjerg – årets klassiker 2011

Av IVO HOLMQVIST Den självmedvetne Horatius visste att han med sin diktning hade upprättat ett monument som var varaktigare än om det gjutits i koppar, ”exegi monumentum aere perennius”. Man kan undra hur bestående dagens…


Peter Tudvad om Kierkegaard (1) – Kierkegaards København

Av IVO HOLMQVIST Søren Kierkegaard var född på Nytorv 2 i Köpenhamn 1813, statsbankruttens år, “det gale Pengeaar, da saa mangen anden gal Seddel blev sat i Circulation”.…


Olaf Lind – Arkitekten Steen Eiler Rasmussen

Av IVO HOLMQVIST I källaren på Arkitektskolen i Århus förvaras trehundra lådor ljusbilder, tagna av arkitekten med mycket mera Steen Eiler Rasmussen. Han skänkte dem…


Simon Fruelund – Borgerligt tusmørke

Av IVO HOLMQVIST Svenskar brukar avundas danskarnas deras ”hygge”och deras småputtriga grannvänlighet. Det har de inte särskilt stor anledning till. ”Ligusterfascisme” är ett lika gångbart ord, det som täcker en annan aspekt…