Klimatförändring och ljudkonst 
Sonifiering och soundscape i en nordisk kontext

Andreas Engström presenterar fyra konstnärskap inom musik och ljudrelaterad konst med miljön, det nordiska klimatet och geografin som gemensam nämnare och belyser samtidigt hur sonifiering och soundscape blivit väsentliga inslag i samtida musik och ljudkonst. De fyra konstnärerna Jana…


Att skriva en dröm 
Om samtida egyptisk litteratur (2)

Anna Jansson återkommer här till egyptisk litteratur före och efter den arabiska våren 2011 och om de förhoppningar och drömmar den väckte – och släckte – och tar särskilt upp författarna Ahmed Naji, Nael Eltoukhy, Mohammed Rabie och Youssef Rakha.…


Avbilda eller förändra 
Om Rembrandt och Comenius

En av Rembrandts senare målningar – kallad porträtt både av en gammal man och av en gammal rabbi – anses numera föreställa den för sin tid enastående Johann Amos Comenius (Komenský på tjeckiska), filosof, teolog och inte minst pedagog, som…


De isolerade ögonblickens små historier 
Sensationen Adelheid Duvanel

Hennes liv var tragiskt och hennes verk är fullt med outsiders i en till synes tröstlös tillvaro, men hennes unika, konstfulla kortprosa lämnar ändå läsaren slagen med häpnad. I samlingsvolymen Fern von hier har hennes berättelser gjorts tillgängliga igen. Med…


Ghérasim Luca och stammandets konst

På 2000-talet har den fransk-rumänske poeten och konstnären Ghérasim Luca fått en renässans och hans böcker kommer ut i nya upplagor och hans konst ställs ut på nytt. I ett porträtt av Luca tar Bo Gustavsson upp bl.a. hans lapsusens…


RÖTT!
Om ett museum och en utställning i Paris

På ett av Paris kanske mindre kända museer, Le musée national Jean-Jacques Henner, pågår utställningen Roux! De Jean-Jacques Henner à Sonia Rykiel  där Henners förkärlek för rödhåriga modeller ställs mot modeskaparen Sonia Rykiels verk. Lena Kåreland har sett utställningen och…


Kostas försvarstal

Jan Henrik Swahn om klassikernas betydelse för det moderna Grekland och Europa. (mer …)


THE MONSTER
Madame Nielsen

Danska Madame Nielsen är författare, skådespelare och performancekonstnär, och den senaste transformationen av den ursprungliga och numera offentligt begravda Claus Beck Nielsen. En ”på en gång flippad fiktion och en seriös undersökning av historiens, tidens, sinnenas, livets och dödens möjliga…


Händer. En essä om konst 5.
Stillsam uppståndelse. Akseli Gallen-Kallela

Mikael van Reis avslutar sin essä om händer i konsten genom seklerna med Akseli Gallen-Kallelas Pojke och kråka från 1884 och undrar vem som ser vem och vem  som ser vad och om det kan vara en allegori om det växande…


Raymond Mason

Av IVO HOLMQVIST 1991 invigde Drottning Elizabeth ett stort monument på Centenary Square i Birmingham, en rad arbetare som vandrar fram, ut ur fabriken vars skorsten spyr ut kompakt rök.…


Joel Pettersson – Måndagsmorgon

Av MATTIAS PIRHOLT När den åländske konstnären Joel Petterssons manuskript började publiceras i mitten av 1970-talet, fyra decennier efter dennes död, fick Svenskfinland sin mest särpräglade folklivsskildrare. Han har följdriktigt…


Drömmarnas republik
En essä av Steve Sem-Sandberg om Bruno Schulz (I)

Av STEVE SEM-SANDBERG En essä från tidskriften Glänta Drohobych In i staden kommer man via Krokodilgatan som i verkligheten heter Stryjgatan. Så här i november, när dagarna från morgon till kväll omges av ”halvdagerns gråa pälsbräm”, ser gatan märkligt nog…


Marmor och äpplen

Av MERETE MAZZARELLA Återigen har jag gått och tänkt på essän – just nu den historiska essän. Häromdagen träffade jag nämligen en av mina i alla bemärkelser äldsta vänner, Johannes Salminen, väl den person som genom åren mer än någon…


Sverige vår hemliga längtan

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Inga morgontidningar i brevlådan, eftersom det är helgdag. I stället vaknar jag till idel svensk musik i radions P2: Lars-Erik Larssons Pastoralsvit, Hugo Alfvén, Wilhelm Peterson-Bergers Intåg i sommarhagen, Franz Berwald, Jussi Björling sjungande Till havs, Jan…