Förra året skulle Stig Dagerman ha fyllt 100 år. Det uppmärksammades inte bara här utan också i Frankrike, där han funnits på bokmarknaden i en obruten följd av 70 år. Ingen svensk författare har haft så stor framgång där. Ingrid…
Kafka: 1924
Om en utställning på Museum Villa Stuck i München
I år är det 100 år sedan Franz Kafka gick bort och bara i Tyskland har ett drygt femtiotal nya böcker av och om Kafka redan getts ut, och otaliga evenemang planeras. Martin Lagerholm har i München besökt utställningen Kafka:1924…
Büchnerpriset 100 år
I Tyskland lär det finnas drygt 1100 olika bokpris. Bland dem är väl Deutscher Buchpreis, Tysklands motsvarighet till Augustpriset, det mest kända. Men det kanske mest prestigefulla litteraturpriset är Büchnerpriset, som i år fyller 100 år. Martin Lagerholm skriver här…
Den stora berättelsen
Om Balzac och Peter Brooks
Den amerikanske litteraturforskaren Peter Brooks sammanfattar i två nya böcker sin livslånga fascination inför Balzac och hans författarskap, men gör i dem också upp med sina egna tidigare tankar om the narrative turn och distanserar sig från tanken att ”allt”…
Kostas försvarstal
Jan Henrik Swahn om klassikernas betydelse för det moderna Grekland och Europa. (mer …)
Att snubbla in i paradiset
Kafkas aforismer
Franz Kafka, då redan sjuk i tuberkulos, skrev hösten 1920 under en vistelse hos sin syster i Zürau 150 aforismer som finns samlade i Die Zürauer Aphorismen och som enligt Bo Gustavsson kan läsas som utarbetandet av en existentiell mystik för moderna sekulariserade människor.…
Die Herrlichkeit des Lebens
Michael Kumpfmüller
Många författare varierar samma tema från bok till bok. Michael Kumpfmüller hör inte till dem. Man vet inte var han ska dyka upp i nästa roman. Den nu 50-årige författaren slog igenom för ungefär tio år sen med Hampels Fluchten…
Ist das Kafka? 99 Fundstücke
Reiner Stach
Av RICHARD SWARTZ Reiner Stach är en av de främsta Kafka-forskarna ur den yngre tyska generationen, redan välbekant genom en voluminös och ytterst detaljerad biografi som kanske imponerar…
El oficinista
Guillermo Saccomanno
Av ULF ERIKSSON Genom en latinamerikansk stad utan namn vandrar den kontorist som är hjälten i denna strama lilla roman, där det dystopiska inslaget är lika…
Robert Walser
Av IVO HOLMQVIST ”Jag är inte här för att skriva, jag är här för att vara tokig.” Yttrandet är Robert Walsers, från hans senare år. Han var genom…
En läsupplevelse!
Ricardo Piglias Respiración artificial
Det finns en berömd essä av argentinaren Ricardo Piglia, ”Tesis sobre el cuento” (Teser om novellen) där han skisserar den moderna novellkonstens historia utifrån ett tankeexperiment om hur några författare (Tjechov, Kafka, Hemingway, Borges) skulle ha hanterat den enkla fabeln…
Kafkas porr..
Fördelen med att vara en död konstnär, är att man kan bli oändligt hyllad och mytologiserad, utan att det levande livet kommer emellan. Har man varit död länge firas man med jämna mellanrum. Förra året var det 125 år sedan…
Brända böckers bibliotek
”Tyvärr är många av författarskapen glömda i dag” påstod Margareta Flygt när hon påminde om den nya tyska storsatsningen De brända böckernas bibliotek, den senkomna upprättelsen för den litteratur som slängdes på nazisternas bokbål 1933. Det är en sanning med…