En finländsk Joyce? 
Om Volter Kilpi och hans Alastalon salissa

I finländske Volter Kilpis storverk Alastalon salissa – en gång utnämnd till det självständiga Finlands mest betydelsefulla bok – samlas ett antal män under en enda dag i mitten på 1800-talet i avsikt att gemensamt låta bygga ett större fartyg,…


James Joyce,
ett torn, en väst

I det befästningstorn i Sandycove, lite söder om Dublin, där James Joyce världslitteraturomstörtande roman Ulysses börjar klockan 8 på morgonen den 16 juni 1904, finns sedan länge ett James Joyce Museum, som drivs av ideella krafter. Magnus Hedlund berättar om…


Büchnerpriset 100 år

I Tyskland lär det finnas drygt 1100 olika bokpris. Bland dem är väl Deutscher Buchpreis, Tysklands motsvarighet till Augustpriset, det mest kända. Men det  kanske mest prestigefulla litteraturpriset är Büchnerpriset, som i år fyller 100 år. Martin Lagerholm skriver här…


Den stora berättelsen 
Om Balzac och Peter Brooks

Den amerikanske litteraturforskaren Peter Brooks sammanfattar i två nya böcker sin livslånga fascination inför Balzac och hans författarskap, men gör i dem också upp med sina egna tidigare tankar om the narrative turn och distanserar sig från tanken att ”allt”…


Om konsten att gräva fram kranar

Av JAN HENRIK SWAHN En av de egendomligare svansviftningarna i mitt liv var kollektiv. Den utfördes av fyra gymnasister från samma klass på luffen genom ett Europa där Jugoslavien fortfarande hette Jugoslavien, där…


GG GG GG – vårt allt! Om Greta Garbo och Graham Greene

Av IVO HOLMQVIST “Tror ni att Greta Garbo läste böcker?” frågade Lars Westman i Bakvagnen i tidningen Vi för en del år sedan, och svarade själv: ”Never”. Det där är inte alldeles sant. Det har kommit mängder av böcker om…