En vuxen människa anses bestå av ofattbara 37 biljoner celler – alla lika i uppbyggnad men med olika uppgifter – som inte bara ska finnas där utan också kunna samverka, och den energi som behövs skapas dessutom i cellen själv…
Försvar för det udda och avvikande
Ny bok av Rosa Montero
En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…
The Wolf Within
Vargen, hunden och människan
Hundens genetiska övergång från varg till människans bästa vän beräknas ha ägt rum för mellan 19 000 till 32 000 år sedan. Men hur började det och hur gick det till att omvandla ett vilt djur till ett husdjur? Jarl…
När fick vi en själ?
Fascinerande om hur medvetandet uppstod
När uppstod medvetandet hos djur och människor, när fick vi en själ? De israeliska biologerna och kognitionsforskarna Simona Ginsburg och Eva Jablonka förlägger i boken The evolution of the sensitive soul skapelsen till den cambriska explosionen för 500 miljoner år sedan. …
Schizofreni och kroppssjukvård
En verklig ojämlikhet
De som tvingas leva med schizofreni och det lidande som följer av sjukdomen är dessutom utsatta för en i många fall onödig översjuklighet och överdödlighet i kroppsliga sjukdomar. Jarl Torgerson har läst Physical Health and Schizophrenia, om en skrämmande ojämlikhet i vården,…
Om indoeuropéernas ursprung
En ny antologi – Tracing the Indo-Europeans. New evidence from archaeology and historical linguistics – ger en fascinerande inblick i aktuell forskning om våra indoeuropeiska rötter, om varifrån vi kommer. Sökandet efter våra indoeuropeiska rötter har alltsedan artonhundratalet varit…
Paleolitisk konst
Få saker är så djupt fascinerande som målningarna i Chauvet, Lascaux, Altamira eller andra sydeuropeiska grottor. Vi känner tämligen väl till vad som målades djupt inne i det absoluta mörkret, men inte varför. Om det senare råder ingen vetenskaplig samsyn.…
The evolution of beauty av Richard O. Prum
På vilka grunder väljer fåglar partners, egentligen? Richard O. Prum argumenterar i boken The Evolution of Beauty för skönhetens evolutionära potential. Jarl Torgerson har läst och skriver här om skönhetens koppling till sexuell selektion och evolutionsbiologi. Slutraderna i John Keates dikt…
Om Typhoid Mary, superspridare och sociala mönsters betydelse för pandemin
Speglar myndighetssveriges sätt att tala om pandemin, där det är offren och inte smittbärarna som kallas ”riskgrupper”, där avlidna blivit en ”puckel”, och alla åtgärder ska vidtas på ”vetenskaplig” grund, ett alltför ensidigt, naturvetenskapligt sätt att förstå pandemin? Ligger kanske en…
Jack Uppskärarens offer
Om Hallie Rubenholds The Five
Hösten 1888 skar Jack Uppskäraren, Jack the Ripper, halsen av fem kvinnor och lemlästade deras kroppar. Att mördarens identitet och motiv ännu är okända har, som i andra kända men ouppklarade fall, bidragit till att det skrivits oräkneliga artiklar och böcker…
Fjärran klot
Dansk bok om exoplaneter
Två av årets nobelpristagare i fysik, Michel Mayor och Didier Queloz, belönades för att de hösten 1995 blev de första att upptäcka en exoplanet i bana runt en solliknande stjärna, kallad 51 Pegasi, belägen femtio ljusår från jorden i stjärnbilden…
VAN GOGH
På gränsen till sinnessjukdom
Vad hade van Gogh egentligen för sjukdom, varför skar han av sig ena örat och varför tog han sitt liv? Läkaren och skribenten Jarl Torgerson skriver om en ambitiös och rikt illustrerad bok om Vincent van Gogh (1853-1890) och hans…
Epigenetik och arvsynd
En brevväxling (II)
Vår arvsmassa, vårt DNA, innehåller våra gener, som finns i alla kroppens celler och epigenetiken avgör vilka gener som aktiveras var i kroppen. Men det rör sig inte om ett slutet system, utan det kan påverkas också av vår yttre…