När Xerxes invasionsarmé 480 f.Kr. tågat över Hellesponten för att inta Grekland anföll man till både lands och sjöss. De i antal överlägsna perserna segrade vid Thermopyle, men blev grundligt besegrade till sjöss vid Salamis. I Aischylos Perserna väntar man…
Platon i Verona
Palimpsestens hemlighet
När skrivmaterialet en gång var dyrbart sökte man gnugga bort tidigare texter och använda materialet på nytt. Det har sedan gått att se, men inte att läsa, det som stått under den synliga texten. Men med ny multispektralanalys går det…
Ett rikes undergång
Om Platons Atlantis
Myten om Atlantis, staden som för 9000 år sedan först blomstrade och sedan gick under, sjönk i havet och försvann, har under de 2300 år som gått sedan Platons skrev sina dialoger givits oändligt många tolkningar. Många har tagit myten…
Kostas försvarstal
Jan Henrik Swahn om klassikernas betydelse för det moderna Grekland och Europa. (mer …)
Vad ville Camus egentligen säga med sin roman Främlingen?
Av MERETE MAZZARELLA Här på Dixikon har Peter Landelius tagit upp frågan i sin blogg och har gett sitt svar – ett svar som aktualiserats av hans irritation över (åtminstone en del av) mottagandet…
Camus främling inte så främmande?
Av PETER LANDELIUS Jag läser några kultursideskommentarer till Camus’ Främlingen med anledning av pocketupplagan av Jan Stolpes nyöversättning 2009, och det slår mig att flera av dem missförstår…