I romanen L´arte della gioia skrev Goliarda Sapienza fram ett för den tidens kvinnor och män oåtkomligt livsalternativ, med tankefrihet och rätt att handla och röra sig fritt, och sökte med romanen också skapa den litterära kvinnliga huvudperson som saknades…
Tre vänner – två liv
Emanuele Trevi om två förlorade vänner
I ett litterärt dubbelporträtt – essä, roman, autofiktion eller kanske halv självbiografi – berättar Emanuele Trevi i sin Due vite – belönad med Stregapriset 2021 – om vänskapen med de båda för tidigt döda vännerna och numera orättvist bortglömda författarna…
Stararnas böljande dans
Skönheten i komplexa system
Hur kan tusentals – i Rom miljontals – starar flyga i en tätt sammansluten flock och klara av att göra till synes koreografiskt utstuderade, böljande rörelser utan att krocka med varandra? Nobelpristagaren Giorgio Parisi, som forskar i komplexa system, berättar…
”Ett livsverk”
Ny fransk bok om Antonio Gramsci
Med utgångspunkt i de nyutgivningar och nytolkningar som gjorts av Gramscis texter – inte minst av hans 33 anteckningsböcker från fängelsetiden – har Romain Descendre och Jean-Claude Zancarini velat skriva ett œuvre-vie, ett ”livsverk”, om Gramsci, den italienske marxisten som…
Fåglar och hästar
Om Paolo Uccello (II)
Renässanskonstnären Paolo Uccello sökte inte med sitt måleri återge verkligheten utan verkligheten bakom den, skriver Johan Gardfors i den andra och avslutande delen av sin essä och visar hur hans försök att fånga rörelsen i tiden fått senare efterföljare som Eadweard…
Den svåra friheten
Carlo Levi och hans Paura della libertà
Vad är man rädd för, när man är rädd för friheten? Torbjörn Elensky skriver om hur Carlo Levi i Paura della libertà (”Rädsla för friheten”) pekar på hur strävan att bli en individ, att frigöra sig från massan, är parad med…
Slutet på en hjältesaga
Om Laokoons och Pollaks arm
När konstsamlaren Ludwig Pollak i början av 1900-talet fann Laokoons saknade högerarm fick hela Laokoongruppen en ny innebörd. Den tidigare hjältesagan om Laokoons kamp mot övermakten blev istället till en skildring av en redan förlorad strid. I Hans von Trothas…
Nya hjältar i Italiens Nya epik
En rörelse i samtidens litteratur, den italienska ”nya epiken”, företrädd bland andra av det anonyma kollektivet Wu Ming, utnyttjar vissa särdrag i den episka berättelsen, men har ersatt den tidigare ensamme hjälten med folket. I Giuseppe Gennas roman Dies…
Antonio Tabucchi och Pessoa
Om den mångsidige och produktive italienske författaren Antonio Tabucchi, som hann ge ut ett trettiotal böcker innan han gick bort 2012, och om hur han kom att dras till Portugal och Pessoa efter att ha hittat en av Pessoas böcker…
Ensamhet och dikt
Om Isabella di Morra
Renässanspoeten Isabella di Morras egna bröder höll henne först inspärrad i familjens slott för att till sist mörda henne för en påstådd kärleksaffär. I hennes slutna kammare fann man efter mordet tio sonetter och tre canzoni, som alla utgick från…
Körens tystnad
Silence du chœur av Mohamed Mbougar Sarr
Sjuttiotvå afrikanska flyktingar, som efter en livsfarlig resa når tryggheten i en liten by på Sicilien, möter där nya problem, för gruppen och för den lilla byn. I sin prisbelönta roman Silence du chœur ger Mbougar Sarr inga klichéartade eller politiskt korrekta…
En försiktigt hoppfull sorgesång
Om Esther Kinskys Hain
Tommy Andersson skriver om den tyska författaren Esther Kinskys nya roman Hain: Ein Geländeroman, där den kvinnliga berättaren ger sig ut på en resa till Italien som ett led i ett sorgearbete, att Kinsky i sin omsorg om både stoffet och språket…
La Corsara
Om Natalia Ginzburg
Åke Malm skriver om Sandra Petrignanis fängslande porträtt av den italienska författaren Natalia Ginzburg, mest känd för den självbiografiska romanen Lessico Famigliare, och om alla de personligheter som ingick i hennes umgänge, ett porträtt som är ”en guldgruva inte bara för…
FRÅN HYBRIS TILL NEMESIS
Historiska förklaringar till EU’s kris
EU-projektet befinner sig numera, tycks det, i ett ständigt krisläge. Såväl euro-krisen för ett par år sedan, tätt följd av oenigheten i migrationsfrågan, och nu det förestående Brexit, har satt det ursprungliga fredsprojektet under hård press. Professor Stefan Hedlund diskuterar…
EU-val, populism och korruption…
Av ÅKE MALM Valkampen inför EU-valet går in på sista veckan. Beppe Grillo anser att han minsann inte är någon Hitler. ”Jag har gått bortom Hitler”, förklarar han på en larmande Piazza Castello. Han påpekar också att Martin Schultz, vänsterns…
Något skrivet
Italiensk roman om Pasolini
Författaren Emanuele Trevi, som är verksam i Rom också som litteraturkritiker, debuterade 2003 med romanen I Cani del nulla (ung: Intighetens hundar). Hans Qualcosa di Scritto kan läsas som en skönlitterär biografi eller en essäistisk roman, ett slags fingerad autofiktion…
Om ett minnesmärke i Affile
Gian Antonio Stella skrev häromdagen i Corriere della sera om Rodolfo Graziani, italiensk marskalk och general under fascisttiden. Graziani kallades ”slaktaren” efter orgier i mord på etiopiska och abessinska motståndsmän och för dödsmarschen i Cyrenaicaprovinsen i Libyen som kostade minst…
Torinos bokmässa (II)
Av ÅKE MALM Tillbaks i Rom – men ännu har jag de fantastiska bilderna från Torinos bokmässa på näthinnan. Italien har en befolkning där 60 procent av de manliga invånarna…
Från Torinos bokmässa, ”La Fiera del Libro”
Av ÅKE MALM, Torino (Från Dixikons utsände). Torinos bokmässa, La Fiera del Libro, är en mäktig upplevelse. I Fiats gamla jättefabrik, Lingotto, idag ombyggt till ett kongresscentrum av sällan skådade dimensioner, har 1200 bokförläggare dragit in. I ett hörn sänder…
Hög fart i Italien
Av ÅKE MALM Först de glada och goda nyheterna Från Trento ramlade in ett mail om ICT Days, ett internationellt möte för operatörer och IT-intresserade. I samband med detta startar den sjätte polen i ett europeiskt…
Non dimenticare, non odiare
Eugenio Occorsio
Av ÅKE MALM Aldrig glömma, aldrig hata betyder titeln på Eugenio Occorsios bok om hans far Vittorio. Ännu en bok i den numera tämligen långa raden av berättelser av…
”Un buon lavoro”
Av ÅKE MALM Med en sista kraftansträngning förra veckan lyckades Mario Monti få en enig regering att godkänna förslaget till ny arbetsmarknadslag. Det hela ger ju ett positivt intryck, men – i själva verket… I själva verket var regeringen ordentligt…
Italienska ord – Paccata
Av ÅKE MALM I bloggens språkvetenskapliga serie tar vi idag upp ett ord som bestämt inte finns i något lexikon: ”Paccata”. Ett språklexikon skulle väl skriva ungefär så här: ”Av pacchetto…
Prodi om vad som egentligen är upp och ner i Europa
Av ÅKE MALM Någon i salen ger signalen, spontant reser sig alla de 2.800 i Sala Santa Cecilia i Roms nya auditorium upp. President Giorgio Napolitano vandrar in bland hyllande åhörare mot sin plats. En…
Orrorismo – Overro della violenza sull’inerme
Adriana Cavarero
Av EVELINA JOHANSSON De senaste årens terrorattacker – och det utropade kriget mot dem – har i alla fall lärt oss att det inte finns en enkel och…
Om det vanliga och det ovanliga
AV ÅKE MALM Den här bloggen skulle kunna handla… … om Silvio Berlusconi som vunnit två omröstningar i parlamentet – i båda fallen lyckades det honom att rädda två partikamrater från att arresteras. En…
Om urvattnet, telefonavlyssning och Santa Manuela
Av ÅKE MALM Tidningsläsaren i Rom med omnejd kastas idag mellan tragedi, komedi och det tragikomiska. Låt oss ta det komiska först. Än en gång organiserade Lega Nord igår sin pilgrimsfärd till Padanias…
Im Satellitenstaat Kroatien – Eine Odyssee des Überlebens 1941 – 1945
Milo Zeev
Av RICHARD SWARTZ Milo Zeev har lyckats förena faktisk historisk redogörelse med den mycket dramatiska berättelsen om hur han som jude – då fortfarande Vladimir Müller – överlevde kroatisk…
Europa – ett mission impossible?
Av ÅKE MALM Äntligen börjar termometern visa någorlunda mänskliga värden. Första dagen på länge som tempen legat under 30-gradersstrecket – hela dagen. Politiskt har det också varit hett. Det gäller ju att motsvara kraven från…
Folkomröstningen – ännu en förlust för Berlusconi
Av ÅKE MALM Silvio Berlusconi förlorade sin tredje omröstning på en månad. Folkomröstningen i fyra frågor krävde att minst 50 procent plus en deltog i valet. Den siffran överträffades stort. När drygt hälften av de…
Tio steg mot ett bättre Italien
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM När Berlusconi-eran nu — äntligen — tycks gå mot sitt slut känns det lägligt att rekommendera boken C’è un’Italia migliore. Dieci passi per avvicinarci all’Italia…
Förlustval för Berlusconi och museinatt i Rom
Av ÅKE MALM Ett sensationsval – inget tvekan om detta. – För första gången under hans drygt 17 år långa karriär som politiker förlorar Silvio Berlusconi i ett val där han ställt…
Vieni via con me
Av ÅKE MALM Roberto Saviano och Fabio Fazio gjorde det igen! Ett nytt rekord för Rai3 – över 9 miljoner tittare och 30,21 i share. Inget program under de tre decennier som kanalen existerat har kommit i närheten av dessa…