Skräckens eller hoppets bilder? 
Om synerna i Apokalypsen

Uppenbarelseboken avtäcker med sina fasansfulla syner – sin Apokalyps – vad som ska ske på den yttersta dagen, då allt ont ska förgås och ett nytt rike ska upprättas. Men numera menas ofta med apokalyps enbart den skräckfyllda, mytologiska spådomen…


En liberal frontalkrock
  Om Hannah Arendt & Isaiah Berlin

För Isaiah Berlin var Hannah Arendt en bête noir och Arendt var alltid nedlåtande mot Berlin. Om bakgrunden till antagonismen mellan dem har Kei Hiruta skrivit boken Hannah Arendt & Isaiah Berlin. Freedom, Politics and Humanity där han visar att den…


The Tehran Children 
Mikhal Dekel om judiska flyktingbarn i Teheran

Salomon Schulman om den amerikanska professorn Mikhal Dekels bok om sin polskjudiske pappas långa resa under krigsåren via Sibirien och Teheran till nuvarande Israel, en resa som delvis sammanföll med hans egen fars. Polen hade varit delat i över…


Pour inventaire 
Romanen som gav sin översättare livet tillbaka

Yaakov Shabtaïs Pour inventaire  utsågs av kritikerna 2007 till den bästa israeliska romanen sedan staten Israels grundande. Jan Henrik Swahn har läst en roman som genom att följa tre vänner på deras strövtåg i Tel Aviv, mellan bröllop och begravningar,…


Antisemitismus 
Ny avdelning i Die Zeit online

När den tyska tidskriften Die Zeit för en tid sedan introducerade en ny fast avdelning på nätet – en slags tidskrift i tidskriften – med rubriken Antisemitismus är det ett resultat av det ökande judehat och växande våld som drabbar…


Livet leker med mig 
Om att översätta Grossman

I David Grossmans författarskap spelar alltid språkljuden en väsentlig roll. På sina turnéer högläser han också alltid ett stycke på hebreiska, för att liksom fylla världens kulturhus med hebreiskans melodi, berättar Natalie Lantz. Hon arbetar för närvarande med att översätta…


Judisk migration från Frankrike?

Israels premiärminister Netanyahu har åtminstone två gånger utnyttjat besök i Frankrike för att locka franska judar till Israel. Har Frankrikes långa arv av antisemitism och senare års upprepade attacker  och övergrepp också lett till att franska judar lämnar Frankrike? Kenneth Hermele…


Bibi
En bok om Benjamin
Netanyahu

Benjamin Netanyahu, eller Kung Bibi som hans anhängare kallar honom, ser ut att än en gång gå segrande ur ett val i Israel. Hatad av många men älskad av få har Netanyahu utvecklats till en inflytelserik och i många avseenden…


J’accuse! – 1898-2018 
Om den ständigt närvarande antisemitismen

Titeln på Alexis Lacroix´ J’accuse…! 1898-2018 förlänger medvetet Zolas berömda anklagelse under Dreyfusaffären i slutet på 1800-talet ända in i vår tid. Antisemitismen har haft en framträdande plats inom franskt tankegods under minst 150 år och det är dags igen, menar Lacroix,…


Steven Uhly – Königreich der Dämmerung

Königreich der Dämmerung, Skymningens kungarike, är Steven Uhlys fjärde roman. Skymning är tiden mellan dag och natt, svår att fånga och i vilken det kan vara svårt att se klart. Är det slutet på dagen eller början på natten? Det…


Ein weisses Land
Sherko Fatah

Av MARGARETA FLYGT Bagdad på 30-talet. Huvudpersonen är den unge, Anwar. Han är liksom många politiskt helt ointresserad, men desto mer intresserad av sin judiske väns syster, exotiska…


Konstnärlig frihet?

AV MARGARETA FLYGT För inte så länge sedan fick den dansk/tyska konstnärsgruppen Surrend danskarna att sätta kaffet i halsen när de läste affischer med gravstenar med kungafamiljens namn. Dödsdagen var angiven till den 1 maj. Ett dåligt skämt till dronningens…


En fråga om perspektiv

Han blickar lugnt och leende in i kameran, den gleshårige solbrände mannen med smal mustasch – Yehoshua Zettler kunde säkert vara en charmerande man när han satte den sidan till. Nu har han avlidit, 91 år gammal, läser jag i…


Israel sommaren 1963

Det är lätt att dela Danilo Zolos bitterhet över Israels utveckling (som Margareta Zetterström skrev om i sin blogg), och känna sorg över vad som inte längre är. I fjol fyllde Israel sextio. Den sommar då landet var femton år…


Över eller under lagarna?

Förr i tiden hette det om envåldshärskare att de var ”legibus soluti”, lösta från lagarna. De stod alltså över lagen och hade rätt att handla totalt efter eget gottfinnande. Gäller samma sak idag för Israel och dess bundsförvant USA?  Anser…