Empires 
Om imperierna under det långa 1800-talet

År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…


Lysande introduktion till Avestaskrifterna

Inte bara islam utan nästan alla religioner idag hänvisar till en bok som deras anhängare betraktar som helig. För en av de äldsta kända religionerna, zoroastrismen, är det Avesta. Dess tidigaste delar, som man bedömer tillkom ca 1000 f.Kr., användes…


Traditionens arkitektur 
Äldre kulturers hållbara byggande

De frågor som arkitektupproret har väckt och frågorna om en ”klassisk arkitektur” vid nybyggnad är viktiga för oss alla som bor i städer, men når de tillräckligt djupt? Vad fordrar egentligen klimatomställningen av arkitekturen och vilka positiva förändringar kan den…


Vinnare och förlorare
Om ekonomins och ekonomernas makt

Idag syns ekonomer överallt där olika samhällsfrågor diskuteras. De uttalar sig ofta tvärsäkert om den troliga utvecklingen, som om allt var givet, som om också samhällsutvecklingen följde rena naturlagar.  Sven-Eric Liedman tecknar här i en längre essä bakgrunden till hur…


Schizophrene
En läsning av Bhanu Kapils dikter

Bhanu Kapil undersöker i diktsamlingen Schizophrene bland annat hur berättade och glömda historier, liksom bilder som förträngts och som konstrueras på nytt, kan tillåta outforskade erfarenheter och minnen att träda fram och hur det schizofrena tillståndets upplösning av gränser mellan det verkliga…


Lyssna på Dixikon!
Om Amitav Ghosh, Flood of Fire,brittiska knarkbaroner, nyutgivna klassiker och svensk-finsk deckarsuccé

Lyssna på programmet här[/audiotitle] II detta avsnitt av Dixikons podcast har Pernilla Ståhl begett sig utanför Europa och träffat den indiske författaren Amitav Ghosh och läst hans roman Flood of Fire, den sista delen i hans hyllade…