1922 upprättade Lenin en lista på 220 intellektuella som han inte ansåg önskvärda i ett kommande Sovjet och som därför skulle deporteras från Ryssland. I två skepp – senare kallade Filosofskeppen – sändes de med sina familjer i exil till…
Tre historier om att glömma
Djaimilia Pereira de Almeida
I tre kortromaner berättar Djaimilia Pereira de Almeida om hur tre män, genom egna val eller på andra sätt, tidigt förlorat något väsentligt av livsmeningen och som alla på ålderns höst kämpar för att förstå en tillvaro utan svar. En…
”Det som ni inte känner, skall ni inte bränna!”
Johannes Reuchlin och bokbränningen
Om bokbränning av heliga skrifter alltid ska skyddas av yttrandefriheten eller vara brottsligt som hets mot folkgrupp, dvs som en handling riktad mot någons etniska ursprung eller trosbekännelse, är nu en fråga med stor aktualitet. Men bokbränning har otvetydigt och…
Platon i Verona
Palimpsestens hemlighet
När skrivmaterialet en gång var dyrbart sökte man gnugga bort tidigare texter och använda materialet på nytt. Det har sedan gått att se, men inte att läsa, det som stått under den synliga texten. Men med ny multispektralanalys går det…
Är det förgångna framtiden?
Om ett en gång öppet och frisinnat islam
Kritiker av islam argumenterar inte sällan för att islam måste göra upp med det man anser är föråldrade, medeltida föreställningar. Men var islam under det vi kallar den mörka medeltiden istället en ovanligt upplyst och frisinnad religion, påverkad mer av…
Empires
Om imperierna under det långa 1800-talet
År 1800 behärskade olika imperier 35 procent av jordens yta. Redan 1914 hade de lagt under sig hela 84 procent, ofta med brutala metoder. Om denna imperiernas utveckling och deras makt har Ulrike von Hirschausen och Jörn Leonhard nyss kommit…
Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame
I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…
Spännande idéhistoria
Om Martin Mulsows lärdomsprov Überreichweiten
I dag har den tidigare världshistorian ofta fått ge plats åt konceptet globalhistoria, en mer balanserad historieskrivning, som tar hänsyn till växelspelet och de långa linjerna i kontakterna mellan olika delar av världen. Men hur förstå inte bara handeln utan…
Rysslands historia
Elegant i ny bok av Orlando Figes
I sin The Story of Russia belyser den välkände historikern Orlando Figes Rysslands historia – från Kievrus till Putin och kriget i Ukraina – och den ryska ”identitetspolitiska sagan” mot bakgrund av kriget i Ukraina, men också kriget där mot…
Avbilda eller förändra
Om Rembrandt och Comenius
En av Rembrandts senare målningar – kallad porträtt både av en gammal man och av en gammal rabbi – anses numera föreställa den för sin tid enastående Johann Amos Comenius (Komenský på tjeckiska), filosof, teolog och inte minst pedagog, som…
Broar och drömmar om imperier
Om Herodotos och Xerxes pontonbro
Putin är inte den förste som byggt imperiebroar från Öst till Väst. I ett försök att invadera Grekland lät perserkungen Xerxes år 480 f.Kr. uppföra en pontonbro över Dardanellerna. Enligt Herodotos bestod bron av 676 skepp som lagts med kölarna…
Slavernas ursprung och Rysslands uppkomst
Plötsligt under 400-talet och till synes från ingenstans dök slaverna upp i Europa. Under medeltiden kom de att härska över halva Europa. Vilka var de? Varifrån kom de? För romarna var de barbarer, för de kristna hedningar. När Ryssland kristnades…
Fåglar och hästar
Om Paolo Uccello (I)
I en essä i två delar presenterar Johan Gardfors den italienske renässanskonstnären Paolo Uccello, hans måleri, hans fåglar och hästar och inte minst hans storverk, triptyken La Battaglia di San Romano, vars tre delar idag finns på tre museer i…
Lyser och lågar
Om finlandssvenska Ulla-Lena Lundberg
I en andra artikel om finlandssvensk litteratur presenterar Merete Mazzarella här Ulla-Lena Lundberg och hennes båda romaner Is och Lyser och lågar och pekar samtidigt på hur olika bedömningen av finlandssvenska författare kan vara i Finland och Sverige. Trots hennes ställning…
”Vems bild är detta?”
Antika mynt – vårt första massmedium?
Medan de bevarade skriftliga dokumenten från antiken är förhållandevis få, är mynten desto fler. Inte bara metallen som användes och dess vikt utan också de bilder, texter och symboler som återgavs på myntets båda sidor gav legitimitet åt både mynt…
Frihetens eld i en mörk tid
Om fyra kvinnliga filosofer
För något år sedan skrev Arne Melberg här på Dixikon om Zeit der Zauberer, Eilenbergers omtalade bok om fyra manliga filosofer under det tidiga 1900-talet. I sin nya och lika uppmärksammade bok, Feuer der Freiheit handlar det istället om fyra…
DÖDENS ANSIKTEN
Om Nils Erik Forsgårds Dödsmasker
Anders Björnsson skriver här om den finske historikern Nils Erik Forsgårds essäsamling Dödsmasker där Forsgård i sina essäer tar fasta på hur dödens uppenbarelseformer skiftar. Jämfört med livets slut är livets början inget stort tema i litteraturen. Starka läsupplevelser…
Mirosław Tryczyk –
Miasta śmierci (Dödens städer) & Drzazga (Törn)
2015 publicerade den polske filosofen och författaren Mirosław Tryczyk boken ”Dödens städer” (Miasta śmierci). Det är en plågsam skildring av den våg av våldsamma pogromer som svepte genom delar av nordöstra Polen sommaren 1941 i kölvattnet av det tyska angreppet…
Världens historia som vattnets historia
Terje Tvedts Verdens historie bygger på en populär föreläsningsserie som Tvedt höll 2019 på Nationalbiblioteket i Oslo. I sin bok har Tvedt valt ut ett antal kulturer, eller civilisationer som har haft betydelse för vår nutida värld och frilägger hos dem samspelet…
Oświęcim – svart vinter av Marcin Kącki
Hur är det möjligt att bo på en plats brännmärkt av det förflutnas ondska, i en stad vars tyska namn Auschwitz står som sinnebilden för Förintelsen? Gregor Flakierski har läst den polske reportern Marcin Kąckis reportagebok Oświęcim – svart vinter och…
Om tysk språkpurism
Att varje politisk fråga har sin språkliga sida är en sliten sanning, men har omvänt också varje språklig företeelse en politisk sida? Magnus P. Ängsal har läst Karl-Heinz Götterts bok Die Sprachreiniger om Allgemeiner Deutscher Sprachverein och tysk språkpurism. I en…
Policjanci
Polsk bok om gettopolisen
Fanns det ännu något rätt och fel i nazisternas getton? Gregor Flakierski har läst den polska boken, Policjanci (”Poliserna”), där Katarzyna Person söker ge en på historievetenskaplig grund både fullständig och mer nyanserad bild av den judiska sk gettopolisen vars…
Ett brittiskt dilemma
Något om Brexitkrisens historiska bakgrund
Everyone understands English; no one understands the English. Det pågående kaoset i The United Kingdom bär syn för sägen. Efter den folkomröstning om Brexit som var tänkt att slutligt avgöra frågan, står istället folket mot folket, regeringen mot både parlamentet…
Under förbannelsen
Polsk bok om pogromen i Kielce
Pogromen i Kielce den 4 juli 1946, som alltså ägde rum bara något år efter att Förintelsens alla fasor blivit kända, är än idag ett öppet sår i Polen. De tragiska händelserna har ända från början omgivits av rykten, konspirationsteorier,…
En samtidslitteraturens
superstar
Nino Haratischwili
Den tysk-georgiska författaren Nino Haratischwili lanseras i Tyskland som ”en samtidens superstar” och fick sitt publika genombrott med den 1 300 sidor långa romanen Das achte Leben. (Für Brilka) som gestaltar en georgisk släkts öden under åtta generationer. Margareta Flygt…
”En störtflod av rumänsk nutidshistoria”
Om Gabriela Adameşteanu och hennes trilogi om Letitia
Jeana Jarlsbo om den rumänska författaren Gabriela Adameşteanu, som i sin trilogi om den kvinnliga huvudpersonen Letitia genom ”en störtflod av rumänsk nutidshistoria” – från det blodstänkta 30-talet till andra världskrigets fasor, över det stalinistiska 50-talet och de ökända kommunistfängelserna…
J’accuse! – 1898-2018
Om den ständigt närvarande antisemitismen
Titeln på Alexis Lacroix´ J’accuse…! 1898-2018 förlänger medvetet Zolas berömda anklagelse under Dreyfusaffären i slutet på 1800-talet ända in i vår tid. Antisemitismen har haft en framträdande plats inom franskt tankegods under minst 150 år och det är dags igen, menar Lacroix,…
SOLDATER RÄDDADE UR GLÖMSKAN
Om Ceux de 14 av Maurice Genevoix
I år är det 100 år sedan första världskriget avslutades. Lars Lindvall uppmärksammar i samband med det den franske fänriken Maurice Genevoix, senare medlem i franska akademien, som blev svårt sårad vid Les Éparges, ett av alla meningslösa slag under…
DAGORDNINGEN
När djävulen spelar poker
L’ordre du jour ger nytt liv åt nazisternas groteska agenda och andra världskrigets vansinne, utan att skildra en enda död vid fronten eller i koncentrationslägren, skriver Jan Henrik Swahn. Förbisedda detaljer sätts in i ett sammanhang med svindlande stor spännvidd…
KRIG OCH PENGAR
Brittisk historiker om världskrig och hjälpprogram
Anders Björnsson om en engelsk bok som tar upp hur de båda instrumenten för återuppbyggnad efter världskrigen – Dawesplanen efter det första och Marshallplanen efter det andra – gjorde de europeiska samhällena, när freden väl infunnit sig, rikare än dessförinnan och gav dem…
Reformationen i Sverige ur några katolska betraktares perspektiv
Förra året firades 500-årsjubiléet av reformationen och Anton Jansson har tidigare på Dixikon skrivit om Luther-Jahr i Tyskland där Luther i mycket framställdes som en hjälte. Segrarna skriver historien, sägs det, och reformationen i Sverige har ofta setts som en…
Klimontów, Lebensborn och nazismens arv
Om två polska böcker
Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om två polska reportageböcker, som på olika sätt tar upp nazismens ogärningar och folkmordspolitik och som visar hur följderna av dessa på inget sätt upphörde med kriget. Den ena, Andrzej Nowak-Arczewskis Förbarma dig…
A History of the World in 100 Objects
Neil MacGregor
Av MARTIN LAGERHOLM När Neil MacGregor, konsthistoriker och chef på anrika British Museum, i skrivande stund skördar frukterna av sin internationellt redan omskrivna A History of the…