I Dixikons serie om några finlandssvenska författare skriver Anders Björnsson här om kritikern, litteraturforskaren och essäisten Michel Ekmans senaste bok, Lyckliga slut, en samling lärda essäer blandade med självreflektioner, rik på iakttagelser och innebörder. Michel Ekman står i sin…
Lyser och lågar
Om finlandssvenska Ulla-Lena Lundberg
I en andra artikel om finlandssvensk litteratur presenterar Merete Mazzarella här Ulla-Lena Lundberg och hennes båda romaner Is och Lyser och lågar och pekar samtidigt på hur olika bedömningen av finlandssvenska författare kan vara i Finland och Sverige. Trots hennes ställning…
Blaue Frau
Deutscher Buchpreis 2021
”Ett modigt val” anser Margareta Flygt om att Antje Rávik Strubels läsvärda Blaue Frau tilldelats årets största tyska bokpris, Deutscher Buchpreis, då boken varken bjuder på en enkel läsning eller ett lätt tema. Första gången jag hörde talas om Antje Rávik Strubel…
Händer. En essä om konst 5.
Stillsam uppståndelse. Akseli Gallen-Kallela
Mikael van Reis avslutar sin essä om händer i konsten genom seklerna med Akseli Gallen-Kallelas Pojke och kråka från 1884 och undrar vem som ser vem och vem som ser vad och om det kan vara en allegori om det växande…
Oscar Parland hundra år
Av IVO HOLMQVIST Så här kunde sysslolösa medlemmar av den tsarryska aristokratin te sig när de i stället för Sankt Petersburgs salonger fick hålla till godo…
Skvalforskning om värderingar
Av LARS HERTZBERG I Hufvudstadsbladet 4.12.10 kan vi ta del av en rapport om vad jag skulle vilja kalla ”skvalforskning” – i analogi med radions skvalmusik. Rapporten uppges handla om…
Biografiskt lexikon för Finland
Av IVO HOLMQVIST Den 16 juni 1904 lämnade den unge James Joyce sin gröna ö, samman med Nora Barnacle som skulle bli hans hustru. Det är just den dagen hans roman ”Ulysses” utspelas,…
Voces intimae – Jean Sibelius och Axel Carpelan
Av IVO HOLMQVIST På den alltid lika läsvärda websidan Nordic Voices in Translation har översättaren David McDuff nu lagt ut en del av Jean Sibelius dagboksanteckningar där man bland annat kan läsa dessa i dagarna…
Undset – diktardrottningen?
En gång i världen – det var i mina sena tonår – läste jag Sigrid Undsets stora medeltidsroman Kristin Lavransdotter och den blev en av mitt livs riktigt stora läsupplevelser. I decennier har jag tänkt att jag en vacker dag…
Människors möte…
Av IVO HOLMQVIST Häromdagen förundrade sig Merete Mazzarella, tillbaka i Helsingfors efter tre månader i Ekenäs, ”över att här är så mycket människor, så många man inte känner, så många som…
”Livet upphör när det inte levs”
Av MERETE MAZZARELLA Efter dryga tre månader i Ekenäs är jag nu – motvilligt – tillbaka i Helsingfors. Jag går och förundrar mig över att här är så mycket människor, så många man inte känner, så många som inte hälsar.…
Ental eller samtal
Av MERETE MAZZARELLA Nu har jag gått och funderat på samtal. Häromdagen åkte jag tåg till Ekenäs och när vi skulle byta i Karis var det en dam som också skulle…
Författarnas historia, tafflar och drottningpar
Nyheterna i finlandssvenska Hufvudstadsbladet gjorde ett underligt intryck igår: dels handlar det om den uppenbarligen av alla patienter så varmt uppskattade hemvårdaren som nu misstänks för något tiotal mord eller mordförsök, dels om högstadieskolan i Sibbo, kommunen strax öster om…
Vist gammal, gammal visdom och ny avhandling
Undrar om respondenter nånsin tänker på hur nervös en opponent kan vara? Undrade jag när jag i går var på väg till Auditorium XI i universitetshuset för att granska Pär Axelssons avhandling Konsten att avstå. Framställningar av åldrande och visdom…
Resan till Sankt Petersburg
Tåget till Petersburg – det finska tåget Sibelius – går 7.23 på morgonen. Redan kvart i sju står en kvinna på perrongen, inte för att resa utan för att sälja en liten diktsamling…
Att leva essäistiskt
Så sent som i början av februari visste jag knappt vad en blogg var, nu, efter sex veckors bloggande på mitt finlandssvenska förlags, Söderströms, hemsida har jag fått blodad tand. Men att blogga…