Der Susan-Effekt
Om en teateruppsättning i Karlsruhe

Teaterregissören Melanie Mederlind, som nyligen satt upp pjäsen Der Susan-Effekt på Badischer Staatstheater i Karlsruhe, skriver här om dramatiseringen av en dansk roman, bearbetad av en schweizisk författare för en tysk publik via en italiensk filmklassiker. ”Jag har upptäckt…


Alice i Underlandet – annotated

Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…


Danska Guldhorn

Av IVO HOLMQVIST 1970 tog sig en tjuv in på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborgs Slot och tog sig ut med ett guldhorn som en gång i tiden skänkts till Bernhard Severin…


Dansk minimalism (2) – Pia Juul

Av IVO HOLMQVIST För ett par år sedan kom Klaus Rifbjerg på besök till Gents universitet, ditbjuden i samband med en utställning på biblioteket av hela hans väldiga produktion – han har…


Världsutställningar i Chicago och London, New York och Paris …

Av IVO HOLMQVIST Lars Hertzbergs rader om Chicago häromdagen fick mig att ta fram Eric Larsons ”The Devil in the White City”, en bok försedd med en lockande undertitel: ”Murder,…


Om Elias Bredsdorff och konsten att tala danska

Av IVO HOLMQVIST H. C. Andersen var fenomenal på att låta sig bjudas in till gods, gårdar och hov runtom i Europa. Också hans kolleger blev hemsökta. En av dem var Charles Dickens, som efter hand tröttnade på sin snyltgäst…


Jug jug to dirty ears

”En blick till hälften örn, till hälften näktergal” påstod Esaias Tegnér i sin akademisång att Gustav III hade, åtminstone på Sergels nyantika staty. Örnen har skarpblick, men vad har en näktergal? En blick mild såsom duvans? Tegnérs motsatspar haltar, särskilt…


Om himlar, Mendelssohn och mera..

Ungefär i samma stund som Merete Mazarella skrev in i sin dator det tänkvärda citatet från Hans Ruins far, om stjärnhimlen ovan oss, dök ett par efterhängsna rader av Erik Gustaf Geijer om människans ensamhet under stjärnvalvet upp i mitt…


Topelius i olja, brons och sten

Konsthistorikern, dramatikern, diktaren och senare Dramaten-chefen Ragnar Josephson drabbades av en genial idé framför Thorvaldsens Kristus-figur i Domkirken i Köpenhamn. Skulpturens inbjudande gest (”Låten barnen komma till mig”) tycks spontan, men den rätta armvinkeln var resultatet av många trevande försök,…