Filosofen 
Ny bok om Jürgen Habermas

Svante Weyler skriver om Philipp Felschs nyutkomna Der Philosoph som förstås handlar om Jürgen Habermas, en av den deliberativa demokratins upphovsmän, som sedan snart femtio år tillbaka är ett slags moralisk instans i Tyskland och en portalgestalt för den som…


Kan religion göra samhället bättre?

Bidrar de olika religionerna till en ökad identitetspolitisk splittring eller kan de istället göra samhället bättre? Att de verkligen kan det, menar i alla fall de två tyska teologerna Mouhanad Khorchide och Walter Homolka – den ene från islam och den…


Infokratin 
En sval nedmontering av medborgarmakten

Den tyske filosofen Byung-Chul Han, en lågmäld men uthållig röst i den kritiska debatten om det moderna samhället och särskilt informationssamhället, ger i sin nya bok Infokratie en väsentligen dyster analys av demokratins möjligheter i vår nya sköna värld, där informationens…


Dea Loher, Volker Lösch och tysk teater

Av MARGARETA FLYGT Politisk samhällsdebatt har blivit ett kännetecken för tysk teater. Kritiken i pjäserna är ofta svidande – och det finns ett publikt intresse för att den ska gestaltas konstnärligt. Den politiska teaterns status i det offentliga samtalet är…


Rainer Forst – Toleranz im Konflikt

Av OLA SIGURDSON Frågan om tolerans är i vår omedelbara samtid minst sagt glödhet. Därmed inte sagt att den är enkel. Tittar man närmare på toleransbegreppet lägger man snart märke till att det är lätt…


Jürgen Habermas, Joseph Ratzinger – Dialektik der Säkularisierung: Über Vernunft und Religion

När Fan blir gammal lär han bli religiös. Gäller det också upplysningstänkandets moderna härförare Jürgen Habermas? 75 år gammal gick han 2004 i dialog med kardinalen Joseph Ratzinger, ett drygt år senare vald till påve. Svaret är nej, eller möjligen…