Regeringens utredning om påstådd ”woke” och ”cancellering” på svenska universitet väckte nyligen debatt, men frågan diskuteras inte bara här. Filosofen Tim Henning kom förra året ut med boken Wissenschaftsfreiheit und Moral där han med bokens undertitel söker den Beste philosophische…
En liberal frontalkrock
Om Hannah Arendt & Isaiah Berlin
För Isaiah Berlin var Hannah Arendt en bête noir och Arendt var alltid nedlåtande mot Berlin. Om bakgrunden till antagonismen mellan dem har Kei Hiruta skrivit boken Hannah Arendt & Isaiah Berlin. Freedom, Politics and Humanity där han visar att den…
Lev fort, kör hårt
Goncourtpriset till Brigitte Giraud
Frankrikes mest ansedda litterära pris, Prix Goncourt, tilldelades nyligen Brigitte Giraud för hennes autofiktiva roman – Vivre vite – om hur en plötslig olycka omintetgör alla drömmar. Ingrid Elam skriver här om boken. Det börjar långt senare, när Brigitte Giraud måste…
Splittring är ordet
Harald Jähner om mellankrigstiden
Efter framgången med Wolfszeit (Vargatider på svenska), som behandlade tiden efter andra världskriget, har Harald Jähner nyligen kommit ut med Höhenrausch, om åren mellan de båda världskrigen. Svante Weyler har läst en fascinerande genomgång som skildrar perioden bättre och mer levande…
Den svåra friheten
Carlo Levi och hans Paura della libertà
Vad är man rädd för, när man är rädd för friheten? Torbjörn Elensky skriver om hur Carlo Levi i Paura della libertà (”Rädsla för friheten”) pekar på hur strävan att bli en individ, att frigöra sig från massan, är parad med…
Frihetens eld i en mörk tid
Om fyra kvinnliga filosofer
För något år sedan skrev Arne Melberg här på Dixikon om Zeit der Zauberer, Eilenbergers omtalade bok om fyra manliga filosofer under det tidiga 1900-talet. I sin nya och lika uppmärksammade bok, Feuer der Freiheit handlar det istället om fyra…
Berlusconi, Mondadori och författarna
Av Åke Malm Kan man kritisera Silvio Berlusconi och samtidigt publicera sig på hans helägda förlag Mondadori? Frågan har varit ämne för en av de hetaste sommardiskussionerna i de italienska tidningarna. Den inleddes 21 augusti…
En slöja över mänskliga rättigheter?
Av MARGARETA FLYGT I januari överfölls den algeriska dramatikern och skådespelerskan Rayhana i Paris. Framför teatern där hennes senaste pjäs spelas attackerades hon av män med kvinnofientliga och islamistiska paroller innan de hällde bensin över…
Rainer Forst – Toleranz im Konflikt
Av OLA SIGURDSON Frågan om tolerans är i vår omedelbara samtid minst sagt glödhet. Därmed inte sagt att den är enkel. Tittar man närmare på toleransbegreppet lägger man snart märke till att det är lätt…
Villa Amalia, ännu en roman som blivit film
Att se en film som bygger på en bok kan bli en smula problematiskt, i alla fall om man läst boken och sedan börjar fundera på likheter och skillnader under det att man ser filmen. Åtminstone är det min erfarenhet.…