Under rubriken Bibliothèque Derrida ger förlaget Seuil ut Derridas föreläsningar. I serien om gästfrihet – Hospitalité – framstår hans välkända ”dekonstruktion” som i högsta grad konstruktiv. Det finns i föreläsningarna – skriver Arne Melberg – snart sagt ingen ände på…
In memoriam
Gabriel Fauré 1845 – 1924
Ruth Pergament påminner om att det i år är hundra år sedan den franske kompositören Gabriel Fauré gick bort. Mest känd kanske för sitt körverk Requiem och sin Pavane – för både piano och orkester med och utan kör -…
Isous poetiska praktik
Isidore Isou och lettrismen (2)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
Ljud, storhetsvansinne och klotter
Isidore Isou och lettrismen (1)
”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…
En skilsmässa utan slut
Tre böcker om Frankrike och Algeriet
Efter en längre diplomatisk kris mellan Algeriet och Frankrike nådde man förra året – 60 år efter självständigheten – en ”ny, irreversibel dynamik” i sina bilaterala relationer. Men om att minneskonflikten mellan dem om avkolonialiseringen inte är avslutad vittnar tre…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…
Visst kan ni spela piano?
En fransk konsul och mord i Conakry
Jean-Christophe Rufin är ambassadör, författare och vinnare av Prix Goncourt för sin Rouge Brésil, ledamot av Franska Akademien, läkare och en av grundarna till Läkare utan gränser och nu också författare till en serie deckare om en rumän som blir fransk…
Festival d´Automne
Från teaterhösten i Paris
Björn Sandmark har varit i Paris och sett teater under den pågående höstfestivalen där, Festival d´Automne, och rapporterar här från fyra uppsättningar på bland annat Odéon och Comédie Française, alla fyrs med internationella samarbeten och influenser. Scenkonsten i Frankrike tycks…
Till sista andetaget
Om filmaren Jean-Luc Godard
I förra månaden avled den franske filmaren, manusförfattaren och filmkritikern Jean-Luc Godard, allmänt ansedd som en av franska nya vågens främsta profiler. Mikael Timm skriver här om sina möten med Godard själv och med hans filmer, också de mindre kända.…
Små världens undergångar
Om en fiktiv bok
Jan Henrik Swahn, som läst Yvonnette Llavadors välskrivna novellsamling Petites fins de mondes (”Små världens undergångar”), med både jordnära och borgeska berättelser på en mycket njutbar franska, ställer sig till sist ändå frågan om boken verkligen finns. Att så…
En Upplysning för vår tid
Den franska filosofen Corine Pelluchon
Hur kan man idag försvara de goda tankarna från Upplysningen, som med sin instrumentella förnuftstro, sina naturvetenskapliga framsteg och synen på kulturen som överlägsen naturen lade grunden inte bara för den snabba utvecklingen sedan dess, utan också för den ödeläggelse…
Poeten Michel Houellebecq
Michel Houellebecq har i dagarna kommit ut med en ny roman, Anéantir (ung. Utplåna) som liksom alla hans romaner väckt stor uppmärksamhet. Hans lyrik har däremot inte väckt samma intresse och det trots att han enligt Agathe Novak-Lechevalier kanske i…
Mur Méditerranée
En roman av Louis-Philippe Dalembert
I en avslutande text om hur migrationen skildras i flera olika franskspråkiga romaner och pjäser tar Jeana Jarlsbo här upp Mur Méditerranée, en roman där Dalembert väver samman berättelserna om tre unga kvinnor från olika länder som av olika anledningar…
Houellebecq och konsten att trösta
Neoreaktionär, misogyn, utan stil, deprimerad, en litterär clown och cyniker? Omdömena om Houellebecq har varit hårda, oftast fientliga. Nu ger den franska litteraturvetaren Agathe Novak-Lechevalier, expert på Balzac och artonhundratalets franska litteratur, efter en empatisk läsning av hans verk, inklusive…
Litteraturens rikedom
Nos Richesses av Kaouther Adimi
Om förläggaren och bokhandlaren m.m. Edmond Charlot, som var den förste som publicerade Albert Camus och flera andra senare välbekanta franska författare, och om hans bokhandel i Alger, Les vraies richesses, har Kaouther Adimi skrivit en roman, där hon blandar…
LYDIE SALVAYRE
Tout homme est une nuit
En cancersjuk fransklärare söker behandling och vila i en by i Provence där han med sitt kolsvarta hår, sin mörkare hudfärg och försynta hållning signalerar främlingskap i andras ögon och väcker deras ogrundade fientlighet. Jeana Jarlsbo om en brännande aktuell…
Ett hjärta
Två ansikten
Om Chevalier d’Éon
Chevalier Charles Éon de Beaumont (1728 – 1810), som levde den första halvan av sitt liv som man och den andra som kvinna och som kommit att ge namn åt eonismen, eller transvestismen, var ett känt namn redan under sin…
”En remarkabel debut”
Flora Bonfantis – Lieux exemplaires
En remarkabel debut anser Erik Bergqvist om Flora Bonfantis debut, diktsamlingen Lieux exemplaires som imponerar på honom både med en originell, oförutsägbart vinklad och väl genomförd tematik och med en avspänd, klar diktion. Nicebaserade förlaget Editions Unes inledde sin verksamhet i…
Le prince de l’esprit
moderne
Om Guillaume Apollinaire
I dagarna är det hundra år sedan Guillaume Apollinaire gick bort, bara 38 år gammal. Lena Kåreland skriver här om honom och hans vänskap med Picasso och andra i den tidens avantgardistiska konstnärskretsar och om hans författarskap och menar att…
L’Archipel du Chien
Ny roman av Philippe Claudel om flyktingkrisen
Hos Philippe Claudel är främlingshat, kollektiv skuld och moraliska frågor ofta återkommande teman, skriver här Jeana Jarlsbo. Så också i hans nya roman, L’Archipel du Chien, när tre livlösa kroppar spolats upp på ö-gruppen Hunden och borgmästaren där vill tysta ner…
Yasmina Reza – Heureux les heureux
Robert och Odile blir osams på Monoprix om vilken ost de ska köpa, Morbier eller Gruyère, dessutom tycker han att hon handlar för mycket dumheter till barnen. Stor kalabalik. Pascaline och Lionel har en son som försvinner in i en…
Att tänka det etiska på nytt
”100 kronor i månaden gör skillnad, DU kan göra skillnad” uppmanade ett av Tv4:s välkända ansikten. Tittaren uppmuntrades bli ”världsförälder” och företag att skänka större summor för att få sitt företag uppvisat på bästa sändningstid. Under programmets gång får vi…
Dépasser Darwin
Didier Raoult
Av RUTH LÖTMARKER Ingen människa behöver någonsin känna sig ensam för varje människa är begåvad med ett rikt inre liv. Så spetsfundigt uttrycker sig den franske professorn i mikrobiologi,…
Au plaisir des lecteurs
Av LENA KÅRELAND Litteraturens plats i samhället har diskuterats livligt under senare år i Sverige. Framförallt har skönlitteraturens roll i skolan varit under debatt. Många undersökningar tyder på att intresset för läsning har minskat både bland äldre och yngre. Också…
La Guerre sans l’aimer
Bernard-Henry Lévy
Av RUTH LÖTMARKER Den franske filosofen Bernard-Henri Lévy hör till den verkliga eliten av franska intellektuella och han är samtidigt dess mest omstridde representant. Hans senaste bok är väl…
En oavslutad filosofi
Merleau-Ponty efter 50 år
För 50 år sedan avled oväntat den franske filosofen Maurice Merleau-Ponty, då 53 år gammal och mitt uppe i arbetet med vad som borde ha blivit hans viktigaste verk. Under läsningen av Descartes Dioptrik drabbades han av en hjärtattack och…
Madman Bovary
Christophe Claro
Av NICLAS JOHANSSON Madame Bovary – utgiven i Paris 1857 – är ett monument i den moderna västerländska litteraturen, ett monument byggt på ironins och läsningens osäkerhet. Flauberts medkänsla…
Tarabisco
Frédérick Tristan
Av NICLAS JOHANSSON Frédérick Tristans nya bok, Tarabisco, handlar om gränsen mellan det egna och det andra och om följderna av att inte kunna upprätthålla gränserna. Huvudpersonen, Lucien Calicot,…
Ghérasim Luca och stammandets konst
På 2000-talet har den fransk-rumänske poeten och konstnären Ghérasim Luca fått en renässans och hans böcker kommer ut i nya upplagor och hans konst ställs ut på nytt. I ett porträtt av Luca tar Bo Gustavsson upp bl.a. hans lapsusens…