Fiskarens dröm 
Hyllad roman om koloniala minnen och exilens övergivna rum

I en familjefresk som spänner över tre generationer berättar Hemley Boum i sin hyllade roman Le Rêve du pêcheur om exil och om sökandet efter identitet i det postkoloniala Kamerun och dagens Frankrike, om trauman och svek och om hur…


Soldaten och hans gudmor 
Apollinaires brevväxling med Jeanne-Yves Blanc

I början av första världskriget ville belgiska regeringen stimulera brevkontakter mellan de stridande och  deras anhöriga men också med utomstående. Initiativet togs upp i Frankrike där den inkallade Apollinaire inledde en brevväxling med Jeanne-Yves Blanc, som med det kom att…


Charlemagne 
Karl den store och hans imperium

När Karl krönts till frankerrikets kung 768 – han blev ”den store” och Charlemagne först senare – inleddes en expansion av riket som när det var som störst sträckte sig från Medelhavet till Danmark och Östersjön. Men imperiet blev kortlivat.…


Houellebecq som ekonom? 
Att förstå genom litteraturen

I boken Houellebecq économiste från 2014 använde sig ekonomen och satirikern Bernhard Maris – som mördades ett år senare på Charlie Hebdos redaktion – av litteraturen som ett sätt att förstå samhället och Europa. Styrkan i boken är det nyfikna,…


Marseille 1940 
Ny bok av Uwe Wittstock

För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933.  Kenneth…


In memoriam 
Gabriel Fauré 1845 – 1924

Ruth Pergament påminner om att det i år är hundra år sedan den franske kompositören Gabriel Fauré gick bort. Mest känd kanske för sitt körverk Requiem och sin Pavane – för både piano och orkester med och utan kör -…


Från Polens getton till Goncourt 
Om Anna Langfus

Den polsk-franska författaren Anna Langfus var en pionjär och förnyare av litteraturen om Förintelsen och en av få kvinnor att litterärt gestalta den. Utifrån sin egen erfarenhet skildrar hon i sina romaner antisemitismen, skräcken, utplåningen av judar och svårigheten att…


Det förstulna leendet 
Fransk bok om Stig Dagerman

Förra året skulle Stig Dagerman ha fyllt 100 år. Det uppmärksammades inte bara här utan också i Frankrike, där han funnits på bokmarknaden i en obruten följd av 70 år.  Ingen svensk författare har haft så stor framgång där. Ingrid…


Det vilda Frankrike? 
Om en rite de passage i bok och film

På ett snabbtåg genom Frankrike läser Stina Barchan boken Sur les chemins noirs och ser den film, som gjorts på boken, och får på en gång uppleva både det nutida  Frankrike och ett helt annat, långt från moderniteten. med gömda…


Isous poetiska praktik 
Isidore Isou och lettrismen (2)

”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…


Ljud, storhetsvansinne och klotter 
Isidore Isou och lettrismen (1)

”Alltsedan Baudelaire har poeterna bara varit stadier på väg mot Isou”, hävdade Isidore Isou om sig själv. Missnöjd med dada och surrealismen publicerade han 1947 Introduction à une nouvelle poésie et à une nouvelle musique, ett manifest för den nya…


Att restaurera ett monument
Efter branden i Notre-Dame

I april 2019 kunde man i direktsändning följa hur en av världens mest kända kyrkor, Notre-Dame i Paris, härjades av eld. President Macron meddelade omedelbart att den skulle byggas upp igen. Donationer strömmade in från hela världen och bidrog till…


En skilsmässa utan slut 
Tre böcker om Frankrike och Algeriet

Efter en längre diplomatisk kris mellan Algeriet och Frankrike nådde man förra året – 60 år efter självständigheten – en ”ny, irreversibel dynamik” i sina bilaterala relationer. Men om att minneskonflikten mellan dem om avkolonialiseringen inte är avslutad vittnar tre…


Baudelaire och revolutionen 
Franska författare och intellektuella 1848

Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…


Erdogans vargar
Omtumlande och otroligt spännande

Omtumlande och otroligt spännande anser Olle Svenning om den franska Les loups aiment la brume (”Vargar älskar dimman”) som länkar Erdogans regim och dess säkerhetstjänst och spioner till olika turkiska maffianätverk och högernationalister i hela Europa.  Den 6 januari…


80-tal och graffiti 
Två utställningar i Paris

Mikael Timm har sett två utställningar i Paris, den ena om det expansiva 80-talet, då kulturministern hette Jack Lang och allt var möjligt, och den andra om grafitti, påpassligt nog i Hôtel de ville – stadshuset – där makthavarna kämpat…


100 år sedan Proust dog 
Utställningar och en ny bok

Under detta Prousts minnesår har förstås flera utställningar ägt rum i Paris och Lena Kåreland skriver här om tre av dem och presenterar också Jean-Yves Tadiés nya bok Proust et la Société, som behandlar Prousts uppfattning av samhället, politiken, historien och…


Hélène Bessette
Återupptäckt fransk författare

”För mig är Hélène Bessette och ingen annan idag den levande litteraturen i Frankrike” ansåg Marguerite Duras om den idag återupptäckta författaren Hélène Bessette. Hon var en författarnas författare, en förnyare som under tidigt 50-tal uppfann en litterär hybridform, den poetiska romanen, men…


Festival d´Automne
Från teaterhösten i Paris

Björn Sandmark har varit i Paris och sett teater under den pågående höstfestivalen där, Festival d´Automne, och rapporterar här från fyra uppsättningar på bland annat Odéon och Comédie Française, alla fyrs med internationella samarbeten och influenser. Scenkonsten i Frankrike tycks…


Att lägga pusslet Proust 
Om Roland Barthes Mélanges

Marcel Proust avled för i år hundra år sedan efter att samma år, 1922, avslutat sin romansvit På spaning efter den tid som flytt. Roland Barthes kom att identifiera sig med Proust och hans projekt att avkoda Prousts romansvit blev därför…


Till sista andetaget
Om filmaren Jean-Luc Godard

I förra månaden avled den franske filmaren, manusförfattaren och filmkritikern Jean-Luc Godard, allmänt ansedd som en av franska nya vågens främsta profiler. Mikael Timm skriver här om sina möten med Godard själv och med hans filmer, också de mindre kända.…


De sorgsnas lycka 
Om Luc Dietrich

Ingrid Elam presenterar här den franske författaren Luc Dietrich som 1935, bara 22 år gammal, debuterade med romanen Le bonheur des tristes (De sorgsnas lycka), en av hans två självbiografiska romaner. Efter att de fallit i glömska efter kriget har de…


Hur hamnade vi här?
Jean-Marie Guéhenno – Le premier XXI:e siècle

Att västvärlden misstog Sovjetunionens kollaps 1991 för en demokratins seger och haft en övertro på den ekonomiska liberaliseringens demokratiserande kraft och dess förmåga att genom globaliseringen garantera fred är, enligt franske Jean-Marie Guéhenno, några av de faktorer som lett till…


Det frånvarande vittnet 
Georges Perec och minnet av Rue Vilin

”I Paris har jag valt tolv platser, gator, torg, gatukorsningar, kopplade till minnen, händelser eller till viktiga ögonblick i mitt liv.” Så beskrev den franske författaren Georges Perec (1936 – 1982) själv sitt minnes- och dokumentationsprojekt Lieux, som i vår…


En Upplysning för vår tid
Den franska filosofen Corine Pelluchon

Hur kan man idag försvara de goda tankarna från Upplysningen,  som med sin instrumentella förnuftstro, sina naturvetenskapliga framsteg och synen på kulturen som överlägsen naturen lade grunden inte bara för den snabba utvecklingen sedan dess, utan också för den ödeläggelse…


I sällskap med Tóibín, Mann och Cousteau

I sällskap med Colm Tóibíns The Magician, Thomas Mann och oceanografen och filmaren Jacques Cousteau besöker Stina Barchan medelhavsstaden Sanary-sur-mer, tillflyktsort för många tyska och österrikiska författare undan nazisterna. Av en slump tog både läsning och julfirande mig till…


Molière 400 år

Jean-Baptiste Poquelin – mer känd som Molière – föddes för 400 år sedan, någon gång i januari 1622. Mest känd för sina komedier som till exempel Den girige, Den inbillade sjuke och Tartuffe hör han ännu till de mest spelade…


Hélène Cixous och böckerna om Osnabrück

Hélène Cixous föddes och växte upp i Oran i Algeriet, en plats hon kom att lämna för gott redan i artonårsåldern. Men det är inte dit utan till Osnabrück, den plats som också hennes mor lämnade när hon var arton, som Hélène…


Poeten Michel Houellebecq

Michel Houellebecq har i dagarna kommit ut med en ny roman, Anéantir  (ung. Utplåna) som liksom alla hans romaner väckt stor uppmärksamhet. Hans lyrik har däremot inte väckt samma intresse och det trots att han enligt Agathe Novak-Lechevalier kanske i…


Puer aeternus?
Antoine de Saint-Exupérys brev till mamman

Visste du att Le petit prince av Saint-Exupéry lär vara världens fjärde mest sålda bok genom tiderna? Lägger man till också böckerna, filmerna och annat om Peter Pan och Pippi Långstrump tycks temat om puer aeternus och puella aeterna – det…


Samlade spillror av en förlorad värld
Colette Fellous Pièces détachées

Den 26 juni 2015 sköt en islamistisk terrorist 38 människor till döds på stranden till ett hotell i Tunisien. På mediebilder efter attacken syns spridda föremål som blivit kvar efter offren – en baddräkt, en bok, ett parasoll, en sandal.…


Vad händer med det kristna kulturarvet?

Inför julhelgen skriver Tommy Andersson om två franska böcker som båda diskuterar en fråga, som är minst lika aktuell här som i resten av Europa: är det kristna kulturarvet på väg att helt gå förlorat med den tilltagande sekulariseringen? Ännu…


Den komplexa tankens fader 
Edgar Morin har fyllt 100 år

I juli i år fyllde den franske filosofen och sociologen Edgar Morin 100 år. Han är en ledande tänkare i samtiden, har påverkat inom olika områden som sociologi, filosofi, politik, cybernetik, systemteori, medie- och kulturstudier och tillhör en rad forskningscentra…


Ur arkivet: Kvinnlig makt!
Om tre starka kvinnor av Ida Westin

Ida Westin skrev häromåret en artikel med utgångspunkt i tre franskspråkiga böcker som, alla på olika sätt, breddar synen på det feminina: Elisabeth Badinters Le pouvoir au féminin om kejsarinnan Marie-Thérèse av Österrike, Amelie Nothombs Frappe-toi le coeur och Délphine de Vigans Les loyautés. Läs…


Två krig – ett land
Om två böcker av Klaus-Jürgen Bremm

Stig Strömholm skriver om den tyske militärhistorikern Klaus-Jürgen Bremms två detaljrika och väldokumenterade böcker om två krig som inföll tätt: 1866 års krig mellan Preussen och Österrike i förbund med Hannover, Sachsen, de hessiska furstendömena, Baden, Württemberg och Bayern -…


Osynligt bläck
Ny roman av Modiano

Erik Bergqvist har läst Modianos senaste roman, Encre sympathique (”Osynligt bläck”) där tvetydiga episoder och opålitliga bekanta spökar, människor försvinner eller försöker göra det, och finner att Modiano än en gång lyckas göra helt rätt. anfang]Bekant faktum: Patrick Modianos romaner blandar…