Charles Lewinsky – Zehnundeine Nacht

Av MARTIN LAGERHOLM Den schweiziske författaren Charles Lewinsky introducerades på svenska härom året med den intagande judiska släktkrönikan ”Meijers”. Den välavvägda blandningen av verklighetsdiktning och…


Camilleri om Leonardo Sciascia som politiker

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Succéförfattaren Andrea Camilleri fyller i september 85 år. Men han visar för den skull inga tecken på sviktande produktivitet. Snarare tvärtom. Det sprutar hela tiden…


Don Binney – Drawing the Waitakere Coast

Av IVO HOLMQVIST En gång bilade vi från Norwich längs Englands ostkust upp till Lindisfarne, på gränsen till Skottland. Orten var oss bekant, det var där vikingar första gången bet sig fast på brittisk…


Kärleksbrev som går i kors

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Ibland får man intrycket att eftervärlden intresserar sig minst lika mycket för Jean-Paul Sartres och Simone de Beauvoirs privatliv som för deras författarskap. Människor som inte…


Boris Pahor – Necropoli

Boris Pahors Necropoli är en smärtsam, ja, ångestfylld läsning. Jag har läst många skildringar av livet i nazismens koncentrationsläger och utrotningsläger. Men knappast någon gång har jag läst en beskrivning som öppnar sådana avgrunder av mänsklig ondska och offrens elände.…


Christian Bobin – La dame blanche

Av MARIANNE JEFFMAR Den vita damen är Emily Dickinson, den amerikanska poet som instängd i sin kammare i Amherst, Massachusetts, skrev de underbaraste dikter utan att publicera dem.…


Mera om valet, Beppe Grillo och 5 stjärnor…

Av ÅKE MALM Hur skall man förstå Lega Nord? Och hur skall man förstå att detta parti kunde ta 35 procent av rösterna i valet? Låt oss ta Massimo Cacciari till hjälp. Han avgår nu, efter att under 15 år…


Alice i Underlandet – annotated

Av IVO HOLMQVIST Fjärde juli är USA:s nationaldag. Men Fourth of July är ett datum som man borde fira minst lika mycket av litteraturhistoriska skäl, har W. H. Auden påstått. Just den dagen…


Romantiska hårstrån

Av CECILIA CARLANDER Intresset för romantiken är på uppsving. Ja, det tycks verkligen vara så, åtminstone här i Frankrike. Epoken tränger sig in lite här och var, och det…


Hur löser man en ”pasticcio”?

Av ÅKE MALM Tidningarna idag är fulla av goda råd. Corriere della Seras tunga ankare, (fd) ambassadören Sergio Romano, menar att det första steget måste vara att erkänna att man gjort fel. För regler…


Arthur Koestler – Yesterday´s Man?

Av IVO HOLMQVIST Häromveckan fick några intressanta bilder på Graf Zeppelin mig att bläddra i ”Arrow in the Blue”, första delen av Arthur Koestlers självbiografi. Slutkapitlets seglats till Nordpolen…


J.D. Salinger – litteraturens Greta Garbo

Av IVO HOLMQVIST (tidigare publicerad den 4 juni 2009) ”Det är min möjligen subversiva mening att författarens känsla av anonymitet och obemärkthet är den näst värdefullaste egendom han har till låns under sina verksamma år”…


Luc Ferry/Lucien Jerphagnon – La tentation du christianisme

Av RUTH LÖTMARKER En nyligen utkommen bok på nätta 127 sidor bär den idag rätt ovanliga titeln ”La tentation du christianisme” (Kristendomens lockelse; Grasset & Fasquelle). Upprinnelsen till denna skrift är ett föredrag…


Franska litterära rum

Av LENA KÅRELAND Så här i slutet av året två tips på helgläsning på franska. Den franske hostorieprofessorn Michelle Perrot gör en originell historisk exposé i Histoire de chambres och den franska litterära institutionen Revue des deux Mondes firar hundra…


Ferdinand von Schirach – Verbrechen

Av MARGARETA FLYGT I elva lakoniskt berättade historier om allvarliga brott visar oss Ferdinand von Schirach att vi alla kan bli förövare. Vårt samhälle är strukturerat kring moral och lagar.…