Med den mästerliga och i Tyskland lovprisade Die Nacht unterm Schnee avslutade Ralf Rothmann häromåret sin trilogi om andra världskriget och efterkrigstiden, om hur kriget för de överlevande aldrig riktigt tog slut, hur deras upplevelser och trauman levde kvar hela…
Splittring är ordet
Harald Jähner om mellankrigstiden
Efter framgången med Wolfszeit (Vargatider på svenska), som behandlade tiden efter andra världskriget, har Harald Jähner nyligen kommit ut med Höhenrausch, om åren mellan de båda världskrigen. Svante Weyler har läst en fascinerande genomgång som skildrar perioden bättre och mer levande…
En vanlig tysk i ovanliga tider?
Sigrid Damms Im Kreis treibt die Zeit
Den nu aktuella diskussionen om IS-återvändarna väcker frågor om försoning, om en sådan alls är möjlig, när det inte går att veta om och i så fall hur en enskild person, en anhörig, kan ha deltagit i en totalitär makts…
Kan exilen gå i arv?
Om Julián Fuks roman A resistência
Så uttrycker sig berättaren i den chilenske författaren Alejandro…
Steven Uhly – Königreich der Dämmerung
Königreich der Dämmerung, Skymningens kungarike, är Steven Uhlys fjärde roman. Skymning är tiden mellan dag och natt, svår att fånga och i vilken det kan vara svårt att se klart. Är det slutet på dagen eller början på natten? Det…
Omständigheternas makt
Jag hoppades länge att få översätta den beundrade Jorge Semprún till svenska: motståndskämpen som överlevde Buchenwald, den underjordiske oppositionsledaren mot Franco, författaren, kulturministern. Spanjoren var uppfödd i Frankrike och skrev nästan alla sina böcker och filmmanus på franska. Genom omständigheternas…
Nöjdläsning, nöjesläsning och vackra kusiner
Jag håller på att läsa en ny roman av en ung finlandssvensk författare. Nåja, boken är inte så ny (den kom i höstas och höstböcker räknas dessvärre inte som nya i april, ugnsfärska…