Ornitologen i Auschwitz 
Vetenskap i Förintelsens tjänst

I en förskräckande studie i medlöperi berättas i polska boken Ptaki krzyczą nieustannie (”Fåglarna skriker oavbrutet”) om den tyske vetenskapsmannen och ornitologen Günther Niethammer som med stöd av kommendanten Höss och i vetenskapens namn skapade ett naturreservat i anslutning till…


Filosofen 
Ny bok om Jürgen Habermas

Svante Weyler skriver om Philipp Felschs nyutkomna Der Philosoph som förstås handlar om Jürgen Habermas, en av den deliberativa demokratins upphovsmän, som sedan snart femtio år tillbaka är ett slags moralisk instans i Tyskland och en portalgestalt för den som…


Marseille 1940 
Ny bok av Uwe Wittstock

För något år sedan hade journalisten och författaren Uwe Wittstock stor framgång med sin Februari 33, en dag-för-dag berättelse om hur Tyskland förvandlades från demokrati till diktatur på en månad med start vid Hitlers makttillträde den 30 januari 1933.  Kenneth…


Från Polens getton till Goncourt 
Om Anna Langfus

Den polsk-franska författaren Anna Langfus var en pionjär och förnyare av litteraturen om Förintelsen och en av få kvinnor att litterärt gestalta den. Utifrån sin egen erfarenhet skildrar hon i sina romaner antisemitismen, skräcken, utplåningen av judar och svårigheten att…


Upproret i Treblinka 80 år
Om Samuel Willenbergs ögonvittnesskildring

Under bara drygt ett år beräknas över 875.000 människor, kanske fler än en miljon, ha mördats i förintelselägret Treblinka. För i dagarna 80 år sedan, den 2 augusti 1943, gjorde motståndsgruppen i förintelselägret uppror. Av dem som lyckades fly överlevde…


En liberal frontalkrock
  Om Hannah Arendt & Isaiah Berlin

För Isaiah Berlin var Hannah Arendt en bête noir och Arendt var alltid nedlåtande mot Berlin. Om bakgrunden till antagonismen mellan dem har Kei Hiruta skrivit boken Hannah Arendt & Isaiah Berlin. Freedom, Politics and Humanity där han visar att den…


Priset på ett barn 
Om överlevande barn efter Förintelsen

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om den polska boken Cena (Priset) av den välkända journalisten Anna Bikont som  berättar om hur  barn, som gömts undan nazisterna och överlevt Förintelsen i Polen, blev föremål för köpslagan efter kriget. Då andra världskriget…


From Odessa with love 
Essäer från Ukraina

Vem kan i det här läget motstå en bok med titeln From Odessa with love? Det kunde i alla fall inte Håkan Lindgren, som här skriver om journalisten Vladislav Davidzons essäsamling med undertiteln Political and literary essays from Post-Soviet Ukraine med…


Serge 
Ny roman av Yasmina Reza

I rappa, roliga och avslöjande dialoger skriver Yasmina Reza fram medelklassens oro och ångest och hur den hanterar sina nojor utan att det därför blir ytlig underhållning. Hennes senaste roman Serge har hyllats i Frankrike och är omdebatterad i Tyskland…


Det frånvarande vittnet 
Georges Perec och minnet av Rue Vilin

”I Paris har jag valt tolv platser, gator, torg, gatukorsningar, kopplade till minnen, händelser eller till viktiga ögonblick i mitt liv.” Så beskrev den franske författaren Georges Perec (1936 – 1982) själv sitt minnes- och dokumentationsprojekt Lieux, som i vår…


W.G. Sebalds vision

Arne Melberg återvänder här med en andra text till W.G. Sebald, men denna gång inte till en biografi, utan söker sig med hjälp av Three Rings av klassicisten Daniel Mendelsohn längre in i Sebalds författarskap, till hans vindlande språk, till…


Lilla Auschwitz 
Om barnlägret i Łódź

Få historiska händelser är väl så grundligt utforskade som andra världskriget, men ändå dyker det ständigt upp nya, tidigare mer eller mindre okända fakta. Nästan alla alltid lika upprörande. Gregor Flakierski skriver om en polsk bok om ett koncentrationsläger för…


Tala tystnad. 
Carole Angiers biografi över W. G. Sebald

Arne Melberg ger här både en översikt över W.G. Sebalds författarskap och presenterar  Carole Angiers nyss utkomna, utförliga biografi Speak. Silence. In Search of W. G. Sebald , som ger en storartad inblick i Sebalds sanningssökande författarskap. Under en period…


Ett brev från Theresienstadt. Del II

THERESIENSTADT     2 maj 2016 Förläggaren Daniel Pedersen berättar för mig om Ilse Weber. Hon var poet och barnboksförfattare och deporterades från Prag till Theresienstadt med sin man och sin yngre son. Ilse Weber skrev dikter och verser som…


Ett brev från Theresienstadt. Del I

TEREZÍN     28 juni 2012 Natten innan jag besöker Terezín har jag drömt om ett stort, stenlagt torg, rektangulärt och tomt, på alla sidor kantat av gamla byggnader. Och det här torget var mycket viktigt, förstod jag i drömmen.…


Oświęcim – svart vinter av Marcin Kącki

Hur är det möjligt att bo på en plats brännmärkt av det förflutnas ondska, i en stad vars tyska namn Auschwitz står som sinnebilden för Förintelsen? Gregor Flakierski har läst den polske reportern Marcin Kąckis reportagebok Oświęcim – svart vinter och…


The Tehran Children 
Mikhal Dekel om judiska flyktingbarn i Teheran

Salomon Schulman om den amerikanska professorn Mikhal Dekels bok om sin polskjudiske pappas långa resa under krigsåren via Sibirien och Teheran till nuvarande Israel, en resa som delvis sammanföll med hans egen fars. Polen hade varit delat i över…


Guldjakt i massgravar
Płuczki av Paweł Piotr Reszka

I det nazityska förintelselägret Belzec i sydöstra Polen mördades nästan 600 000 judar, många begravda i massgravar. I reportageboken Płuczki skildrar den polske journalisten Paweł Piotr Reszka hur stora grupper av polacker senare grävde i förintelselägrens massgravar i jakt på…


Gettot i Łódź

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Kenneth Hermele om ett besök i det som var gettot i Łódź , som enligt Forum för Levande Historia inrättades 1940 och där som mest 164 000 människor tvingades ihop i en enorm trängsel med stor…


”Den banala ondskan har Ni åter missförstått” 
Att tänka kring ondska med Hannah Arendt

Vad menade Hannah Arendt med uttrycket ”den banala ondskan”: Att ondska är trivialt? Att Eichmann var en banal mördare? Ska det kanske uppfattas som ett alternativ till Kants radikala ondska? Kenneth Hermele läser Hannah Arendts brev och får syn på…


Främlingspass
Om minnet och glömskan efter Förintelsen

I en längre essä i flera delar och med utgångspunkt i Främlingspasset som föremål och bild för flykt, förvandling och tillhörighet, närmar sig Karin Brygger historien om Estera Nachmanowicz och hennes väg från Förintelsen till Sverige och till svensk medborgare…


En pappersbrigad mot Förintelsen

Idag är det Förintelsens minnesdag. Förintelsens mål var en total utplåning av ett helt folk men också av dess historia och kultur. Synagogor och andra byggnader sprängdes i luften, konstföremål och böcker stals och förstördes. Boken The Book Smugglers berättar…


Lemberg, Lvov, Lviv
Europas bortglömda medelpunkt

Salomon Schulman skriver om Lutz Klevemans biografi över Lemberg, som en gång var huvudstad i det som var Galizien, som före de stora krigen låg mitt i Europa, som var mångspråkig och mångkulturell men härjades av krig, pogromer, massmord och förföljelser,…


BLAND SANDSTRÄNDER OCH STORKAR
Johannes Bobrowskis litterära landskap

Anders Björnsson, som rest i den tyskspråkige författaren Johannes Bobrowskis fotspår till Europas mitt, till staden Marjampole i Litauen, reflekterar i en längre essä över hur Bobrowskis författarskap präglats av en värld sammansatt av många olika kulturer, religioner och språk, den slaviska…


Klimontów, Lebensborn och nazismens arv
Om två polska böcker

Idag på Förintelsens minnesdag skriver Gregor Flakierski om två polska reportageböcker, som på olika sätt tar upp nazismens ogärningar och folkmordspolitik och som visar hur följderna av dessa på inget sätt upphörde med kriget. Den ena, Andrzej Nowak-Arczewskis Förbarma dig…


Golem – hen lever!
Om en utställning på Judiska museet i Berlin

För att komma in till David Libeskinds tillbyggnad till Judiska museet i Berlin måste vi gå ner en trappa, ner i underjorden. Vi har varit här förut, vi vet vad som väntar, men kan ändå inte värja oss mot att fångas…


Hur kunde Förintelsen ske?
Timothy Snyder – Black Earth

Kan man dra lärdom av historien? Kan en katastrof som Förintelsen ske igen – och vad kan vi nutidsmänniskor göra för att förhindra att sådana våldsexcesser upprepas? Dessa frågor söker den amerikanske historikern Timothy Snyder besvara i sin bok: Black…


Nya böcker i nygammal debatt i Polen

Av PETER JOHNSSON Tio år efter att den polsk-amerikanske historikern Jan Tomasz Gross publicerade sin uppmärksammade bok om morden på judarna i det polska samhället…


Tom Selev – Simon Wiesenthal. Die Biographie

Av MARGARETA FLYGT Tom Selev har skrivit den första fullständiga dokumentationen över Simon Wiesenthals liv, den så kallade ”frilansande nazijägaren”. Wiesenthal föddes i nuvarande Ukraina,…


Bildblogg

Av MARGARETA FLYGT Stolpersteine framför varje hus på en gata i Eppendorf/Hamburg. Och ingen visste vad som hände?  


Två viktiga tyska böcker

Av MARTIN LAGERHOLM Så här mot slutet av året två förslag på viktig om än inte helgmysig tysk läsning: ‣ Ilija Trojanow/ Juli Zeh: ”Angriff auf die Freiheit” (Hanser) En skarpsinnig liten skrift…


Claude Lanzmann – Le lièvre de Patagonie. Mémoires

Den franske författaren och filmregissören Claude Lanzmann, född 1925, har fått stor uppmärksamhet för sina memoarer Le lièvre de Patagonie. Berättelsen om hans händelserika liv har…


Vel d´Hiv – Vintervelodromen

Av CECILIA CARLANDER I Paris kan man knappast bo eller leva någonstans utan att samtidigt känna historiens ständiga närvaro. Mitt kvarter har mycket kulturell 1900-talshistoria att bjuda på. På min…


Drömmarnas republik
En essä av Steve Sem-Sandberg om Bruno Schulz (I)

Av STEVE SEM-SANDBERG En essä från tidskriften Glänta Drohobych In i staden kommer man via Krokodilgatan som i verkligheten heter Stryjgatan. Så här i november, när dagarna från morgon till kväll omges av ”halvdagerns gråa pälsbräm”, ser gatan märkligt nog…


De ovanliga och det vanliga

Vad vore världshistorien utan alla outsiders, fantaster och banbrytande utforskare av livet? Hur hade världen sett ut om den inte emellanåt släppte fram de individer som inte nöjer sig med tingens ordning eller etablissemangens skrivna och oskrivna lagar, utan drivs…


Över eller under lagarna?

Förr i tiden hette det om envåldshärskare att de var ”legibus soluti”, lösta från lagarna. De stod alltså över lagen och hade rätt att handla totalt efter eget gottfinnande. Gäller samma sak idag för Israel och dess bundsförvant USA?  Anser…