Några författarskap från Sydsudan och Eritrea

Jonathan Morén, som här i en essä presenterar flera författare från Sydsudan och Eritrea bland dem Taban Lo Liyong och Haji Jabir, påpekar samtidigt svårigheten tala om en nationell litteratur i två av världens yngsta länder där många språk lever…


En mattgul ljuspunkt 
Om Gutti Alsen

Rebecka Kärde skriver om Gutti Alsen (1869-1929), som levde i det vid den tiden  avlägsna Königsberg. Hennes få böcker kom ut på mindre förlag och fick vad det verkar då ingen större uppmärksamhet. Men hennes prosa, som var bildrik, våldsam…


”Verket är allt”
Gustave Flaubert 200 år

I morgon, den 12 december 2021, fyller Flaubert 200 år och Dixikon, som numera publicerar nya texter varannan fredag, gör därför ett undantag och publicerar redan idag Lena Kårelands artikel om honom, hans verk och om en fransk biografi, de Biasis Gustave…


Tala tystnad. 
Carole Angiers biografi över W. G. Sebald

Arne Melberg ger här både en översikt över W.G. Sebalds författarskap och presenterar  Carole Angiers nyss utkomna, utförliga biografi Speak. Silence. In Search of W. G. Sebald , som ger en storartad inblick i Sebalds sanningssökande författarskap. Under en period…


Om Lukas Bärfuss och hans roman Hagard

Lukas Bärfuss, den kanske mest välkände schweiziske författaren idag, tilldelades förra året Georg Büchner-priset som belöning för hela sitt författarskap som förutom romaner omfattar också essäer och dramer (”Vem är Schmitz?” spelas just nu på Stadsteatern i Göteborg). Margareta Flygt skriver…


Houellebecq och konsten att trösta

Neoreaktionär, misogyn, utan stil, deprimerad, en litterär clown och cyniker? Omdömena om Houellebecq har varit hårda, oftast fientliga. Nu ger den franska litteraturvetaren Agathe Novak-Lechevalier, expert på Balzac och artonhundratalets franska litteratur, efter en empatisk läsning av hans verk, inklusive…


Orejudo och ansvaret för det verkliga
Antonio Orejudo – Un momento de descanso

Av ULF ERIKSSON Den 48-årige, i Madrid födde Antonio Orejudos författarskap är en utmärkt ingång till flera av berättarkonstens centrala frågeställningar. Han debuterade med Fabulosas…


Italienska kvinnoromaner

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Man behöver inte vistas länge i Italien, eller följa italienska medier särskilt ingående, för att inse hur långt vi i Sverige — trots allt — kommit vad gäller jämställdhet mellan könen.…


Denis Demonpion – Houellebecq non autorisé

Av JACOB CARLSON Den första biografin om Michel Houellebecq bygger på ett omfattande researcharbete. Som Houellebecq själv konstaterar på sin personliga sajt (www.michelhouellebecq.com) har journalisten Demonpion intervjuat nästan alla i Houellebecqs liv utom de kvinnor…


Hur Simone de Beauvoir blev Simone de Beauvoir

Rent principiellt anser jag att endast av författaren själv för publicering avsedda och godkända texter bör utges. Men säg den regel som inte lockar till undantag! Själv har jag med glödande ögon slukat brevväxlingen mellan Jean-Paul Sartre och Simone de…