Merete Mazzarella fortsätter att på Dixikon introducera finlandssvenska författare, som trots framgångar i Finland av någon anledning inte uppmärksammas här. Till dem hör också Sofia Parland, som debuterade som 17-åring med romanen Skrivet på revbenen, belönad med den finlandssvenska rundradions litteraturpris.…
En långsmal pappask
Om Jarrys Ubu roi och makarna Themerson
Magnus Hedlund skriver om boken Ubu to you, egentligen två böcker i en ask, den ena med polsk-engelska konstnären Franciszka Themersons tecknade serie efter Alfred Jarrys groteska pjäs Kung Ubu och den andra med studier inför Michael Meschkes uppsättning av…
En Hemingway på sovjetryska
Om Sergej Dovlatov
Hos tövädersgenerationens sovjetiska skribenter, ofta kallade ”sextitalisterna”, gjorde västliga influenser avtryck. Av den generationens prosaförfattare framstår Sergej Dovlatov – senare också utvandrad till USA – som en av de stilistiskt mest särpräglade, samtidigt som han idag är en av de…
Några författarskap från Sydsudan och Eritrea
Jonathan Morén, som här i en essä presenterar flera författare från Sydsudan och Eritrea bland dem Taban Lo Liyong och Haji Jabir, påpekar samtidigt svårigheten tala om en nationell litteratur i två av världens yngsta länder där många språk lever…
Sorg och finlandssvensk språkglädje
Om Susanne Ringell
Merete Mazzarella återkommer med ytterligare en presentation av en finlandssvensk författare – Susanne Ringell – som trots flera utmärkta recensioner av sina böcker också här, inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar. Hennes senaste bok, en sorgebok, är mycket levande, inte…
Människa människas varg?
Sigbjørn Skådens allegoriska dystopi
I Sigbjørn Skådens roman Fugl – den i en mening första science fiction-romanen av en samisk författare – har en grupp människor koloniserat en annan planet, som Elon Musk idag drömmer om att befolka Mars. Men språnget ut i det…
Ingen känsla blir trivial
Om Hagar Olsson
Dante Löfmarck påminner om två av den finlandssvenska kritikern och författaren Hagar Olssons romaner, Det blåser upp till storm och Chitambo. Båda utspelar sig i Helsingfors, har upproret som centralt tema och som huvudperson en ung kvinna på väg att…
Tre vänner – två liv
Emanuele Trevi om två förlorade vänner
I ett litterärt dubbelporträtt – essä, roman, autofiktion eller kanske halv självbiografi – berättar Emanuele Trevi i sin Due vite – belönad med Stregapriset 2021 – om vänskapen med de båda för tidigt döda vännerna och numera orättvist bortglömda författarna…
Försvar för det udda och avvikande
Ny bok av Rosa Montero
En av Spaniens mest uppburna författare under många år, Rosa Montero, kom förra året ut med essäboken El peligro de estar cuerda (Faran med att vara vid sina sinnes fulla bruk) om litteraturens koppling till psykisk instabilitet i olika former.…
Pema Tseden
Filmare och författare från Tibet
Den internationellt uppmärksammade, tibetanske författaren och filmregissören Pema Tseden, med en rad nomineringar och priser från olika filmfestivaler, strävade i sina filmer efter att ge en sannare och mer vardagsnära bild av samtida tibetanskt liv och kultur. I hans författarskap…
Ur makens skugga
Om återupptäckta Veza Canetti
Den österrikiska författaren Veza Canetti debuterade redan 1932 men blev, efter att ha gift sig med den kommande nobelpristagaren Elias Canetti, hans ”maka och verksam i hans tjänst”, som hon själv uttryckte det. Först när hennes samlade litterära produktion gavs ut…
Baudelaire och revolutionen
Franska författare och intellektuella 1848
Den amerikanske historikern Jonathan Beecher tar i den lika informativa som underhållande Writers and Revolution: Intellectuals and the French Revolution of 1848 upp flera av tidens kända namn som George Sand, Marx och Flaubert. Arne Melberg som önskat ett kapitel till…
De isolerade ögonblickens små historier
Sensationen Adelheid Duvanel
Hennes liv var tragiskt och hennes verk är fullt med outsiders i en till synes tröstlös tillvaro, men hennes unika, konstfulla kortprosa lämnar ändå läsaren slagen med häpnad. I samlingsvolymen Fern von hier har hennes berättelser gjorts tillgängliga igen. Med…
”Solens sken och jordens skuggor”
Om Hölderlins diktning
Det är det gudomliga och det mänskliga, ljus och mörker, som behandlas i Hölderlins främsta dikter, en uppdelning som upprepas också i hans eget liv. Efter att ha levt ett expansivt poetiskt liv, togs han 1806 in på hospital och…
Den svåra friheten
Carlo Levi och hans Paura della libertà
Vad är man rädd för, när man är rädd för friheten? Torbjörn Elensky skriver om hur Carlo Levi i Paura della libertà (”Rädsla för friheten”) pekar på hur strävan att bli en individ, att frigöra sig från massan, är parad med…
Lavinen och stenarna
Polska författare och kommunismen
När Polen befriades från den nazistiska ockupationen 1945 gav det också kulturlivet och författarna nya möjligheter. Men dessa kringskars snart av kommunistiska påbud om socialrealism och krav på att författarna skulle bli ”själens ingenjörer”. En polsk bok tar upp sex…
Mona
Roman av Pola Oloixarac
Den argentinska författaren Pola Oloixarac har med sina hittills tre romaner fått ett brett erkännande hos den internationella kritikerkåren. Roza Ghaleh Dar presenterar här hennes senaste roman, Mona, där författaren Mona och ett antal andra internationella författare är inbjudna till…
EN JUBLANDE SVARTSYN
Om Manuel Vilas
Ulf Eriksson presenterar den spanske författaren Manuel Vilas, betraktad som en av de stora spanska författarna i hans generation, i år finalist i Premio Planeta med sin Alegría (”Glädje”), efter att 2018 ha gjort succé med romanen Ordesa, om bland…
Om mot og motstand
Med Sigrid Undset på barrikadene
I motsats till en annan norsk nobelpristagare, den tyskvänlige Knut Hamsun som sände sin nobelmedalj till Goebbels och hyllade Hitler i en dödsruna 1945, varnade Sigrid Undset med kunskap, klarsyn och stort mod för de fascistiska fantasier som hon fruktade…
Om minnets och glömskans böcker
I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…
Flyktingen som en av oss
Om Helon Habilas Travelers
I Travelers förlorar en akademiker på resa i Europa alla sina handlingar och placeras som namnlös migrant i ett flyktingläger i Italien. På en elegant, återhållen prosa visar Helon Habila hur det tunna membran som omger vår trygga tillvaro när…
THE MONSTER
Madame Nielsen
Danska Madame Nielsen är författare, skådespelare och performancekonstnär, och den senaste transformationen av den ursprungliga och numera offentligt begravda Claus Beck Nielsen. En ”på en gång flippad fiktion och en seriös undersökning av historiens, tidens, sinnenas, livets och dödens möjliga…
Dostojevskijs hatt
Det kan aldrig ha blivit särskilt ljust härinne. Lägenheten är inredd med dystert mörkbruna möbler, och de grönbruna tapeterna gör resten av jobbet: de dödar allt ljus tills man mår som om det var kväll trots att det är mitt…
Om Marlon James
Postkolonial litteratur är en term som i värsta fall är både förenklande och tom. Vad åsyftas egentligen? Litteratur producerad i en postkolonial kontext? En särskild tematik? När ”postkolonial” slentrianmässigt klistras som en etikett på all litteratur som inte är västerländsk…
Elisabeth Seys – Ces femmes qui écrivent. De Madame de Sévigné à Annie Ernaux
I Frankrike, där manschauvinism och kvinnoförakt varit utbrett, fick kvinnan vänta länge på att bli en fullvärdig samhällsmedborgare. Rösträtt fick hon först efter andra världskrigets slut 1946, och så sent som 1965 infördes en lag om att kvinnan inte behövde…
Från Torinos bokmässa, ”La Fiera del Libro”
Av ÅKE MALM, Torino (Från Dixikons utsände). Torinos bokmässa, La Fiera del Libro, är en mäktig upplevelse. I Fiats gamla jättefabrik, Lingotto, idag ombyggt till ett kongresscentrum av sällan skådade dimensioner, har 1200 bokförläggare dragit in. I ett hörn sänder…
The Hanging Garden
Om Patrick White
Av IVO HOLMQVIST När den drygt sextioårige Patrick White fick Nobelpriset 1973 var det för ”en episk och psykologisk berättarkonst som infört en ny världsdel…
Losing it
William Ian Miller
Av LARS LÖNNROTH Till den intellektuelle pensionärens värsta men sällan erkända plågor hör den förljugna idyllisering man utsätts för av välmenande yngre medmänniskor. Efter ett hetsigt…