Om minnets och glömskans böcker

I anledning av att Olga Tokarczuk idag tilldelats nobelpriset repriserar Dixikon här en text av Jan Henrik Swahn från 2009 där han med utgångspunkt i hennes Bieguni (”Löpare”), Bolanos Los detectives salvajes (De vilda detektiverna) och Sebalds Austerlitz önskar sig…


Kronoperna jubilerar

Av PETER LANDELIUS I tisdags träffades ett sällskap kronoper på en bar i Madrid för att fira femtioårsminnet av ”Historias de cronopios y famas” (i utmärkt svensk översättning av…


Anna Katharina Hahn – Kürzere Tage

Av EVA MATTSSON Handlingen i korthet:beskrivning av ett par bostadskvarter i den efter krigen återuppbyggda storstaden Stuttgart med sin idag mycket blandade befolkning. I ett av…


Könlitteratur?

Av MERETE MAZZARELLA Jag ska hålla ett föredrag om äldreomsorg, jag står i garderoben framför dörren till toaletten och drar av mig vinterstövlarna när en kommunalpamp kommer fram och hälsar välkommen. ”Min fru…


Alice Munro och en brun ylleklänning

För ett halvår sen köpte jag en pocketbok, Alice Munros Kärlek, vänskap, hat och började läsa titelnovellen. Den handlar om den medelålders, alldagliga Johanna, ett före detta barnhemsbarn som i åratal tjänat hos andra, först hos en gammal dam, sedan…


Hervé Le Tellier – Assez parlé d´amour

Av EVA MATTSSON Många déjàvun för oss som suttit vid fontänen nedanför Rue Mouffetard, promenerat i Jardin des Plantes, strukit utmed kanten på Luxembourgträdgården och tagit en espresso…


Judith Zander – Dinge, die wir heute sagten

Av MARGARETA FLYGT Vissa böcker kan inte översättas – Dinge, die wir heute sagten är en. Språket står mer i centrum än själva handlingen. När…


Rüdiger Safranski – Goethe & Schiller

Av MARTIN LAGERHOLM För fyra år sedan uppmärksammades Friedrich Schillers 200:e dödsdag på bred front i Tyskland. Bland den stora mängd nyutkomna titlar om universalgeniet och frihetsdiktaren utmärkte sig inte minst den briljante…


Servitriser

En god vän till mig beklagade sig nyligen att han i hela sitt liv endast hade varit tillsammans med servitriser. Andra kvinnor lyckades han inte komma nära men servitriser, de slog sina lovar kring hans bord och till slut bad…


Pia Tafdrup – Stjerne uden land

Av JAN HENRIK SWAHN Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska. En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”.…


Från min franska förort (7)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM I går, på Allhelgonadagen eller Toussaint som det heter i Frankrike, stannade jag kvar här ute i Bures sur Yvette. Annars har ju Parisbesök…


Ödön von Horvath – Jugend ohne Gott

Av IVO HOLMQVIST ”Kastanjeträden trötta luta efter regnet sina tunga vita spirors blom,,,” Så börjar en av Vilhelm Ekelunds svårmodigt vackra ”Melodier i skymning” från förra sekelskiftet (originalupplagans jugendomslag, nog ritat av…


Robin Hyde

Av IVO HOLMQVIST The North Shore, stadsdelarna och kuststräckan längs olika Bays i de norra delarna av Auckland, har varit tillhåll för en stor mängd författare under årens lopp, också innan den stora…


Från min franska förort (3)

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Under veckoslutet är det inte mina vardagsrutiner som gäller. Ingen promenad genom parken för att köpa tidning på Tabacen. Inget sammanträffande med Monsieur Le Fleuve.…


”Alla de där…” – Om periferins arrogans

Av MARGARETA FLYGT ”Mamma, was ist ein Nazischwein?” Jag var sju, åtta år och ringde hem från skolans mynttelefon. Bakom mig stod en av de där långa killarna med smala ben och långt flottigt sjuttiotalshår…


Pojkvaskrar, karlakarlar och gubbstruttar

Av MERETE MAZZARELLA Orkar någon ännu höra om Bokmässan i Göteborg? 
Nej, det var väl vad jag tänkte, men något vill jag få berätta i alla fall. För det första vill…


Marie Ndiaye – Trois femmes puissantes

PRIX GONCOURT 2009 I Hufvudstadsbladet skriver Gunn Gestrin om bl.a. Ndiayes bok: ”Med stora rubriker presenteras fransk-senegaliska Marie Ndiayes bok Trois femmes puissantes (Tre starka kvinnor). Marie Ndiaye, född l967, debuterade som sjuttonåring.…


Isflak och mattvätt

Av MERETE MAZZARELLA Intryck från två skenbart helt olika håll har flutit ihop, nämligen från min läsning av ytterligare en bok skriven av en vän – Agneta Pleijels mycket berörande nya…


Giovanni Guareschi – Don Camillo. Mondo piccolo

Av RAGNAR STRÖMBERG På omslaget till den 39:e upplagan av Giovanni Guareschis Mondo Piccolo di Don Camillo finns ett handkolorerat vykort infällt, där vi blickar ut över en dåsig småstad på…


Ramón J. Sender – Réquiem por un campesino español

Av ULF ERIKSSON De första läseböckerna på spanska bör vara ganska korta och erbjuda ett ordförråd som intresserar och som är användbart både för förståelsen av…


Ljus i augusti

Av MERETE MAZZARELLA Först för ett par dagar sen läste jag ut Faulkners Light in August. Förklaringen är sommarens höjdpunkt, barnbarnsfamiljens två veckor långa besök som fyllde varje ögonblick av…


Ingo Schulze – Adam und Evelyn

Av MARGARETA FLYGT Ingo Schulze har skrivit en ny ”Wenderoman” om tiden vid murens fall – liksom i hans tidigare böcker lyckas han trollbinda läsaren med sin berättarkonst, denna gång…


Back to keyboard!

Av MARGARETA ZETTERSTRÖM Så är jag då tillbaka vid tangentbordet igen — efter en lång och (så gott som) fullständigt nät- och datorfri semester. Urkopplad, nerkopplad…


Joel Pettersson – Måndagsmorgon

Av MATTIAS PIRHOLT När den åländske konstnären Joel Petterssons manuskript började publiceras i mitten av 1970-talet, fyra decennier efter dennes död, fick Svenskfinland sin mest särpräglade folklivsskildrare. Han har följdriktigt…


Om en ny bok av Mario Calabresi och om att aldrig ge upp

Av ÅKE MALM Jore udde, 3 augusti. – Regnet öser ned, temperaturen är långt under de 20 graderna och i den öppna spisen flammar en trevlig brasa. Det finns ögonblick när…


Mera Faulkner

Av IVO HOLMQVIST Hur sydstaternas småstäder tedde sig ante bellum, före det förödande inbördeskriget, får man en aning om i Oxford, Mississippi. En pampig domstolsbyggnad omges av tvåvåningshus med järnbalkonger och lätt bedagade affärer som…


Göra en tjänst

Av MERETE MAZZARELLA Vilka uppgifter i våra liv kan vi rimligen betala oss ifrån och överlåta åt andra? I Sverige finns det fortfarande ett starkt – och för mig obegripligt – ideologiskt…


Hemingways En fest för livet, ängsligt ändrad

Av IVO HOLMQVIST Framför en målning i en av impressionistsalarna på Louvren stannade en trött gammal man, tog fram pensel och palett och började kludda på tavlan. Han blev genast överfallen av vaksamma vakter som…


Michael Connelly – The Scarecrow

Hufvudstadsbladet den 3 juni 2009 I de flesta tidningar kan man numera läsa om – tidningar. Om om deras kamp mot det fria internet. I DN den 21 juli 2009…


Annie Ernaux – Les années

Av LENA KÅRELAND Med Les Années har Annie Ernaux nått nya skaror av läsare. Boken har redan getts ut i sex upplagor och tryckts i 115 000 exemplar. Författarinnan till…


Att paltra

Av MERETE MAZZARELLA Nej, det är inte lyrik jag har läst den här veckan heller, däremot har jag läst en bok som heter Deception. From…


Berättarstrukturen i svenska deckare

Av JAN HENRIK SWAHNJag sitter i sommarvärmen med en svensk debutroman och en svensk deckare. Båda böckerna håller sig på väl tilltaget säkerhetsavstånd från okonventionella lösningar. De är i mina ögon därmed…


Radioföljetong, P.O. Engquist och Oxford Group

Av JAN NORMING Sista avsnittet, och ett slags abstinens sätter in. Jag kommer att sakna rösten på de bestämda klockslagen. I en och en halv månads tid har jag nu lyssnat till PO…


Mer om Galizien

Josef Agnon föddes i Galizien. Han har aldrig, tycks det, varit “inne”. I boken The Bridal Canopy från 1967, som utspelas i 1820-talets Galizien beskriver han en rabbins rundvandring per häst…


Eva Joly – tre böcker

Av LARS LINDVALL I februari 1964 kom norskan Gro Eva Farseth till Paris för att arbeta som au pair och lära sig franska. Hon gifte sig med sonen i en av värdfamiljerna. Ett par decennier senare kände alla i Frankrike…


Om att sakna, tänka och – gå!

Av MERETE MAZZARELLA ”The right to dry”-rörelsen har jag tänkt en del på den senaste tiden. Den finns i USA och namnet är naturligtvis bildat i analogi med dödshjälpsrörelsens ”The right to…